«​​​​​​​В основі аграрного сектора держави має лежати сімейно-родинний устрій», – Руслан Хомич

27 Червня 2019, 11:25
2525

Представник Рожищенського району, 13-ий номер у списку «Самопомочі» до Верховної Ради Руслан Хомич переконаний, ринок землі в Україні запрацює, але для цього вже сьогодні необхідно створити законодавчу базу, де простий селянин стане реальним господарем на своїй землі.

Замість того, щоб «підгодовувати» крупні агрохолдинги, варто подбати про створення робочих місць на селі.

Останні роки вся агрополітика держави будувалась таким чином, щоб потенційного покупця-селянина не залишилося. Сьогодні три, а то й менше відсотка селян можуть самостійно обробляти землю. В основному державна фінансова підтримка була і є спрямована на крупного сільгоспвиробника: агрохолдинги, агрофірми і лише декілька невеликих сільських господарств. Селяни-одноосібники, фермери взагалі позбавлені будь-якого фінансування. Як приклад, левову частку – мільярд гривень – з державного бюджету отримав відомий агрохолдинг «Миронівський хлібопродукт» Юрія Косюка, який спеціалізується на виробництві курей та експорті курячого м’яса  за кордон. Ще частина таких же «бідних» отримали по 500 мільйонів. От за ці 500 мільйонів вони будують курники, наймають робочу силу і заставляють всіх навколо нюхати курячий послід…

Так, зарплата у них дещо вища середньої. Але це підтримка лише однієї юридичної особи. Але ж можна за ці кошти створити не 500, а 5 тисяч робочих місць.

Дайте кожній дитині, яка закінчує технікум, ПТУ, інший навчальний заклад, де готують трактористів, агрономів, ветеринарів, вихователів, культурних працівників…,  незалежно від спеціальності, але бажає жити і працювати в сільській місцевості, по 100 тисяч. Допоможіть створити робоче місце. Виграє і село, оскільки отримає спеціаліста, і бюджети поповняться. Бо новоспечений підприємець щомісяця сплачуватиме єдиний податок і єдиний соціальний внесок.

Cьогодні в селах катастрофічно не вистачає ветеринарних лікарів. Ми вже не говоримо про те, що немає клінік, аптек, лабораторій. У людини захворіла корова, коза, вона не знає куди йти, до кого звернутися. В сусідній Польщі в кожному селі є лікар, який серед ночі приїжджає за викликом.

Представник рожищенського району, 13-ий номер у списку «Самопомочі» до Верховної Ради Руслан Хомич
Представник рожищенського району, 13-ий номер у списку «Самопомочі» до Верховної Ради Руслан Хомич

Я заставив би державу ті 500 мільйонів, які дають тільки одній агрофірмі, спрямувати на створення робочих місць на селі. І знову ж таки, якщо врахувати, що держава закладає на підтримку крупного виробника як мінімум три мільярди, то скільки робочих рук ми могли б створити в сільській місцевості? Тому моя ініціатива проста: даємо сто тисяч випускнику закладу. І він п’ять років працює підприємцем, платить ЄСВ, єдиний податок. Виграють усі: і село, і держава.

Спілкування селянина з державою повинно зводитись до кілограма м’яса, літра молока та гектара землі.

«До мене телефонує одноосібник. Він має сім гектарів землі. І каже. От я вичитав, що є допомога: 40% компенсації через банки на с/г реманент, виготовлений в Україні. Тобто купуєш товар, приходиш в банк з чеком і отримуєш компенсацію.

Виявляється, не підпадає, бо одноосібник. Хоча, зверніть увагу, згідно Згідно Закону України «Про сільськогосподарський перепис» від 2008 року, виробниками сільськогосподарської продукції є юридичні особи всіх організаційно-правових форм господарювання та їх відокремлені підрозділи, фізичні особи (фізичні особи-підприємці, домогосподарства), які займаються сільськогосподарською діяльністю, передбаченою класифікацією видів   економічної діяльності, мають у володінні, користуванні або розпорядженні землі сільськогосподарського призначення  чи сільськогосподарських тварин. Тобто, з одного боку, закон говорить, що він сільгоспвиробник, з іншого – не визнає його таким.

На мою думку,  спілкування селянина з державою має  відбуватись за дуже простими правилами: гектар землі, літр молока, кілограм м’яса. Гектар має бути градований.  Поліській зоні треба доплачувати за гектар, а не оподатковувати. Середня зона має мати податок на рівні 25-30%. А для чорноземів з хорошим кліматом, де врожайність порівняно з поліською зоною в десять разів вища, має бути встановлений ще інший податок.  До речі, перелік поліських районів в Україні визначений у 2008 році. Інформація є, доступна. Проблема в іншому – держава її ігнорує.

Ринок землі: не більше 500 гектарів на сім’ю і обмеження територіально

Коли у Литві запроваджували ринок землі, середня вартість гектара становила 500 дол. Була й по 5 тисяч. А була така, що ніхто не купував. Тому ту, що не змогли продати, віддали фермерам безкоштовно. Ще й виділили потрійну дотацію. Бо боялись, що ті підуть на біржу, а вільна земля заросте бур’янами.

Ринок землі в Україні буде запроваджено. Сумніву немає жодного. Інша справа, яким він буде. На мою думку, до підготовки та розробки законопроекту повинні бути залучені безпосередньо селяни. Верховна рада має почути і врахувати інтереси та побажання тих, хто працює на цій землі. Бо ті законопроекти, які вже написані, на жаль, антинародні, антидержавні. Там не прописаний з точки зору моралі та справедливості чіткий порядок продажу землі: хто конкретно, в якій черговості має право її придбавати, роль фізичних та юридичних осіб, право власності і т.д. А це найголовніше.

За приклад беремо знову ж таки Литву. Чому Литва? У них така ж кліматична зона як на Волині.

Так от, перше право на купівлю у них має член родини, друге – сусід суміжної ділянки, третє – орендар,  який сьогодні працює на цій землі. Четверте – місцева громада. П’яте – держава. І тільки шосте – агрофірми. На початковій  стадії  орендарем  може виступати і фізична,  і юридична особа.

Наступне. Купувати, в першу чергу,  мають право фізичні особи – громадяни України. Місце проживання – Україна. На початках юридичним особам має бути категорично заборонено купувати землю. Чому? Тому що юридична особа не має прізвища. Хто нестиме відповідальність за землю? Три рази перепродали, приміром, 600 гектарів землі в центрі України китайцям. А ті потім скажуть: це наша власність і ми сюди привеземо китайських громадян. І будуть вирощувати, що захочуть.

Юридичні особи. Що з ними робити? Мають право орендувати землю. Обмеження земельної ділянки до 500 гектарів на одну сім’ю. Ми виходили з того, що чоловік з дружиною вдвох можуть обробити своєю технікою 500 гектарів. Таке  господарство буде життєздатне, конкурентно спроможне, матиме можливість придбати для власних потреб необхідну техніку. Зможе нормально провести сівозміну і все інше.

Є шанс збільшити кількість землі, але це якщо, приміром, хтось з родини помер. Тоді закон дозволяє успадкувати майно.

До речі, у Литві іноземці змогли купувати землю лише через 10 років після запуску ринку землі при умові, що проживають в сільській місцевості не менше восьми років і в цьому районі.

На моє глибоке переконання, обмеження повинно бути районом. Тобто фізична особа, громадянин України, має право придбати  землю в тому районі, де мешкає, щоб не було спекуляцій. У Литві зробили ще цікавіше – встановили радіус 8 чи 10 кілометрів в межах місця проживання. Особисто я за дуже жорстке обмеження.

Кредитування

У законодавчій базі України про обіг земель сг призначення має бути чітко визначено: держава зобов’язується забезпечити кредитування фізичних осіб. Для цього створити державний земельний  банк і забезпечити фінансування під заставу земельних ділянок. Приміром, земля коштує 100 тисяч доларів. Фермеру дають 100 тисяч  на 15 років під дуже низькі відсотки, приміром, під три проценти річних. Чому так? Тому, що земля дає один врожай в рік і залежить він напряму від погодних умов. Ніхто не програє, земля все одно буде дорожчати.

Я не переслідую мету зайти в парламент. Але я чітко розумію, якщо ми туди не зайдемо, то нам доведеться шукати місця в інших країнах і працювати на чужих фермерів. А я не хочу виїжджати. У мене такий вік, що треба тут облаштовувати життя і тут його завершувати. У 2014 році відстоювали цілісність країни, тепер маємо не допустити дикого запуску ринку землі.

Розмовляла Галина ФЕДОРЕНКО

Коментарі
27 Червня 2019, 18:48
Хомич найкращий кандидат
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024