Військовий комісар Олег Алєксєєв оголошує призовників.

Контрактники та їх сім'ї можуть лікуватися за кошт держави, — військовий комісар Олег Алєксєєв.

31 Січня 2016, 12:00

Військовий конфлікт на Сході триває. Для успішного звільнення української території від загарбників державі необхідна сильна армія.

Тому сьогодні влада робить ставку на посилення бойвих спроможностей за рахунок навченості та забезпеченості, а не кількості особового складу.

Першим кроком владців, аби мотивувати  до військової справи та підняти престиж служби, стало підвищення заробтної плати військовослужбовцям за контрактом.

Про це говоримо з військовим комісаром району, підполковником Олегом Алєксєєвим.

— Олеже Віталійовичу, розкажіть, будь ласка, про зміни у грошовому запезпеченні військових контрактників?

—  Для початку хочу зазначити, що це грошове забезпечення не тільки контрактників, а й узагалі всіх військовослужбовців. Заробітня плата всіх військовослужбовців значно зросла. Наприклад, мінімальна зарплатня солдата, що  становила 2300 грн., нині сягнула семи тисяч, осіб сержантського та старшинського складу – 7-9 тисяч грн., офіцерського – 10-15 тис. грн. Як на мене, це дуже хороша мотивація для добровольців, які бажають стати на захист Вітчизни.

— Окрім зміни грошового забезпечення, на що ще можуть розраховувати військові?

— Серед переваг військової служби за контрактом – не лише збільшена зарплатня, а й розширений соціальний пакет. От, наприклад, члени родини військового, що служить за контрактом, як і він особисто, можуть при потребі безкоштовно лікуватися у медичних закладах Міністерства оборони. Також значно вищий, аніж у цивільному секторі, розмір пенсійного забезпечення та можливість його отримання за вислугою років, а саме при вислузі 25 календарних років, а не при досягенні пенсійного віку. Розширено підстави для надання відпусток військовослужбовцям. Контрактникам також надається можливість отримання вищої освіти за рахунок держави без відриву від служби, а ті, хто має цивільну вищу освіту, можуть пройти курси для отримання офіцерського звання.

— Хто може укласти контракт на службу в ЗСУ?

— На службу за контрактом приймаються громадяни віком від 18 до 40 років, в особливих випадках і старші, якщо дозволяє стан здоров'я. Також моблізовані військові, які відслужили 11 місяців, можут підписати контракт на шість місяців. Загалом строки військової лужби за контрактом для осіб рядового складу становлять 3 роки, для осіб сержантського та старшого складу – від 3 до 5 років.

— Окрім залучення військових на контрактну службу, над чим нині ще працюєте?

— Працюємо над залученням бажаючих укласти контракт для проходження військової служби в резерві. Резервісти перебувають вдома, працюють, але беруть участь у військових зборах. Саме з них нині формуються роти охорони та загони оборони, які в разі потреби будуть задіяні на території району. До речі, нести службу у військовому резерві можуть і ті,  хто не потрапив на військову  службу через певні проблеми зі здоров'ям чи за сімейними обставинами.

— Чи є обмеження за статтю щодо проходження служби за контрактом?

— У нас в країні гендерна рівність, тож жінки за бажанням, пройшовши відбір,  теж можуть нести службу за контрактом у складі ЗСУ.

Тетяна БОЯРИН

За матеріалами газети «Наш Край»