Рожищенська дитяча книгозбірня відзначила 70-ліття!

29 Вересня 2015, 08:59
3198

Напередодні Всеукраїнського дня бібіліотек  та у День читацького самоврядування гостинно зустрічала гостей Рожищенська районна бібліотека для дітей.

Аби обговорити проблематику функціонування бібліотек та окреслити  напрямки подальшого розвитку, 28 вересня тут зібралися представники районної та обласної влади, духовенство, фахівці бібліотечної справи, поети, видавці, журналісти і юні читачі! А ще, як виявилося, улюблена всіма містянами книгозбірня нині відзначає ювілей – 70 років із дня утворення! З чим редакція «Район.Рожище» і вітає працівників та відвідувачів закладу.

Перед офіційним заходом усі охочі змогли поспостерігати, як дітлашня вміло та від щирого серця розмальовує печиво під час майстер-класу від місцевого кондитера Людмили Шевчук. Ця випічка незабаром порадує бійців, які сьогодні захищають нашу Батьківщину в АТО.

 

Заступник директора та ведуча Світлана Матвійчук продемонструвала присутнім результати нещодавнього опитування рожищан щодо їхніх читацьких уподобань  (результати дослідження опублікуємо вже найближчим часом!), а потім попросила гостей визначити, якою, на їхню думку, має бути сучасна бібліотека.

Так, голова райдержадміністрації Інна Гайворонська зауважила, що в сучасних умовах важливо, аби в кожній бібліотеці була інформація  про історичні та туристичні особливості краю, цікаві місця та будівлі, які є навіть у маленьких селах, але про них ніхто не знає. Бібліотека має стати майданчиком накопичення такої інформації. Та все ж головним надбанням та цінністю книгозбірні є багатий книжковий фонд. Тому надзвичайно актуальним був подарунок від районної влади — сертифікат на придбання книг на 2000 гривень.

Голова Рожищенської районної ради Андрій Музика наголосив, що бібліотекар — це поводир, який веде до мудрості, та вручив подяку колективу Рожищенської районної бібліотеки для дітей. Директор Центру соціальних служб для дітей, молоді та сім’ї, партнер та друг бібліотеки Олег Шварцкоп пригадав, як бібліотека мандрувала з приміщення у приміщення, і резюмував, що нині її сміливо можна назвати «сімейною», адже тут збираються цілими родинами!

Письменниця, директор Обласної дитячої бібліотеки Ната Граніч зазначила, що і після впровадження територіальної реформи бібліотеки для дітей мусять зберегтися в кожному районі й у тій кількості, в якій вони є.  «Головне – щоб бібліотеки були живими, а жива бібліотека – коли там є читач та література на різних носіях», — зауважила гостя та подарувала господарям заходу цілий стос цікавої літератури.

Натомість досить цікаво було почути думку й читачів  — Стаса Грубізного та Мирослави Романюк, які зауважили, що наявність сучасної літератури, зустрічі з авторами книг та креативні проекти виховують у школярів бажання читати і регулярно приходити в улюблену бібліотеку.

До обговорення проблем функціонування книгозбірень (особливо — в сільській місцевості), відсутність єдиної бібліотечної системи та бездіяльність національної програми розвитку бібліотек долучились також директор бібліотеки села Копачівка Герасим’як Валентина, депутат обласної ради Прокопчук Віктор та місцеві освітяни.  По інший бік барикад  –  автори та видавці. Їх точку зору озвучили поетеса та майстриня, лучанка Наталія Бугай, та видавець Дмитро Головенко. Пані Наталія розповіла, що написала за 3 роки 200 (!) пісень, нині у роботі – нова книга дитячих віршів та 3 збірники пісень. Але молодим авторам ой як непросто знайти гроші на видавництво плодів своєї творчості.

«Щоб видати книжку, я почала робити ляльки-мотанки», - зізналася пані Наталя. Та все ж більшість її виробів іде на благе діло – допомогу воїнам в АТО. Так, її ляльки продавалися на благодійному аукціоні у Вашингтоні, а зібрані кошти було відправлено на закупівлю необхідного для військових.

Зі свого боку Дмитро Головенко підкреслив, що культуру книгочитання треба формувати на всіх етапах – починаючи з влади, відкриттям нових книгарень та завершуючи такими креативними заходами у місцевих книгозбірнях. І надзвичайно важлива роль тут належить на ЗМІ, які мають популяризувати книжкові заходи.

Враженнями від відвідування бібліотеки у Філадельфії поділився депутат Луцької міської ради Олександр Пиза. «Коли я потрапив туди ще у 2001 році, то ледь не заблукав. В бібліотеці можна було послухати аудіокнижку, шукаючи потрібну літературу, випити кави і навіть полежати. Думаю,  з таких бібліотек наших дітей точно не можна було б витягнути», — пожартував гість і, власне, цією розповіддю підкреслив, до яких світових стандартів мають прагнути місцеві бібліотеки.

Насамкінець за плідну та невтомну роботу колегам подякували директор Рожищенської ЦБС Світлана Осипчук, начальник відділу культури Рожищенської РДА Тетяна Новосад та настоятель Свято-Михайлівського храму УПЦ МП м. Рожище отець Петро Іваничко.

Ну і, як традиційно у день народження, окрасою заходу став святковий торт у вигляді, звісно ж, книги!

ФОТОЗВІТ ІЗ ЗАХОДУ

 

Алла ОЖИЄВСЬКА

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024