Селу Вічині на Рожищенщині – 470 років!

27 Вересня 2015, 09:17
5599

Споконвіків наш народ традиційно шанував рідну землю, ту сторону, де народився і виріс, поважав батька та матір свою, пам’ятав про предків, усвідомлював себе кров’ю і плоттю українського народу… Не дивно, що село називають колискою України. Свято села – хороший привід зібратися гуртом та в святковий день заспівати українську пісню, тим паче коли селу виповнюється 470 років! Невеличке село Вічині вчора зустрічало гостей. Біля клубної установи зібралося багато люду. Першими, кого вітали цього дня, були дванадцять демобілізованих бійців, які мужньо стримували загарбника на східному кордоні й, дякувати Богу, живими повернулися на землю, яка їх зростила, на свою малу батьківщину.

– Я дякую вам усім за щирі молитви, які вберегли нас від смерті, дякую діткам, які своїми малюнками вселяли в нас віру в світле майбутнє, – звернувся до колишніх односельчан демобілізований боєць, голова спілки бійців АТО, Руслан Мигдалюк. – Дивлячись сьогодні на ваші ясні обличчя, ми утверджуємося в думці, що стояли перед лицем смерті недаремно. Схиляю голову перед вашими добрими серцями. Слава Україні!

Стоголосим відлунням по залу прокотилося «Героям слава!». А Петро Сидорук від громади привітав хлопців з поверненням, вручив подарунки та подякував матерям за гарних синів.

2

І полилася радісна й сумна пісня… Не можна було без сліз слухати сільського соловейка Дмитра Гринюка, який так співав про Україну, акомпануючи на бандурі, що здавалося серце розірветься.

Сільський голова Оксана Штиюк вручила подяки за сумлінну працю, вагомий внесок у соціально-економічний розвиток села, активну участь у суспільно-корисному житті громади та з нагоди дня села Тетяні Кучинській, Галині Яручик, Петру Сидоруку, Ользі Яручик, Марині Михалюк, Наталії Яручик, Оксані Ващук.

Гостем на святі була голова райдержадміністрації Інна Гайворонська, яка привітала вічинівців зі святом, побажала їм миру та спокою. Грамотами відзначила активних людей села, які працюють на благо громади та є її натхненниками, – Миколу Омельчука (священика Преображенського храму отця Миколу) та директора школи Володимира Матвійчука.

Піснями вшановували найстаріших та наймолодших односельчан  і тих, хто більшу половину свого життя трудився на благо людей: сільських голів, медиків, працівників колгоспу, землеробів, учителів, підприємців. Привітали з 60-річним ювілеєм спільного подружнього життя сім’ї Василя і Людмили Яручиків та Ананія і Лікерії Яручиків. Отримали подарунки й ті, хто цього дня відзначав свій день народження: Віталій Матящук, Інна Гончарук, Федор Веретинський та Надія Яручик.

З вітальним словом виступив Доросинівський сільський голова Микола Вавренчук, колишній голова колгоспу, та зауважив, що, згідно із останнім дослідженням, виявив конкретнішу дату заснування села – це 1510 рік. Отже, насправді селу Вічині – 505 років!

Справжньою насолодою та неймовірним подарунком для селян став виступ Валерія Маренича, якого запросив до Рожищенського краю голова Асоціації фермерів та приватних землевласників району, волонтер Руслан Хомич з Кроватки.

2

А далі справу в свої руки взяли працівники Рожищенського РД «Просвіта». Ведуча свята Наталія Марценюк віншувала присутніх та бажала не тільки усіляких земних благ, а й миру та швидкого повернення синів з війни до отчого дому. Своєю майстерністю виконання зачаровували громаду села Вічині солісти Василь Закрева, Оксана Брилевська, Микола Сидорук та народні аматорські гурти «Колорит» і «Писанка».

2

Ірина Зенц

Коментарі
18 Лютого 2016, 20:35
класна Софія
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024