"Піст може бути смачним!" — шеф-кухар кафе «Меридіан» Наталія Бута

28 Березня 2016, 17:00
5829

За місяць — Великдень. Але перш ніж святкувати, людина повинна пройти духовне і тілесне очищення. 

Для декого піст – це своєрідна дієта, коли доводиться себе обмежувати. Однак пісні страви різноманітні та, як показує практика, смачні.

"Останнім часом люди стали дотримуватися посту. Якщо випадає момент відзначити якусь подію в піст, то замовляють лише пісні страви. Кухарям є «де розвернутись», коли дозволено вживати рибу. Однак легко і просто приготувати страви й тоді, коли рибу вживати не дозволено. Пісні обіди готуємо зазвичай на поминки чи хрестини, які випадають у піст. Також якщо престольне свято випадає на середу чи п’ятницю, празникування мусить бути з пісними стравами", — розповідає Наталія Бута, шеф-кухар кафе «Меридіан».

Пропонуємо читачам Район.Рожище ТОП-5 НАЙСМАЧНІШИХ ПІСНИХ СТРАВ від Наталії Бути, які стануть в нагоді господиням і допоможуть потішити близьких впродовж Великого посту.

ПІСНИЙ САЛАТ

  • Пекінська капуста
  • Свіжі огірки та помідори
  • Кріп
  • Цибуля зелена
  • Оливки або маслини
  • Оливкова олія, сік лимона
  • Червона риба солена (якщо можна вживати)
  • Часник
  • Можна трішки додати соєвого соусу
  • Кунжут

Капусту, огірки, помідори, маслини, червону рибу, зелену цибулю порізати, роздавити часник. Все вимішати. Додати оливкову олію, лимонний сік, за бажанням соєвого соусу. Посолити за смаком, салат посипати кунжутом. 

Саме кунжут надає цій страві особливий, не перевершений смак, — каже пані Наталя.

 

КАРТОПЛЯ З ГРИБАМИ, ЗАПЕЧЕНА В РУКАВІ

  • Картопля
  • Морква
  • Цибуля
  • Шампіньйони (можна сушені)
  • Пісний майонез
  • Часник, сіль,спеції за смаком

Картоплю і моркву почистити і помити. Картоплю нарізати кубиками, моркву – соломкою. Цибулю – напівкільцями, на шинкувати гриби. Посолити, поперчити, додати часник і спеції за смаком, вимішати з пісним майонезом. Все покласти в рукав і випікати 1,5 години.

До слова, поки матеріал готувався, рецепт встигла випробувати кореспондентка Район.Рожище – неймовірна смакота!

 

ПЕЛЬМЕНІ З РИБНИМ ФАРШЕМ

Пельмені – універсальна і швидка страва. Однак мало хто знає, що можуть вони бути з рибою. Наталія Бута вже неодноразово тішила своїх рідних і гостей такою стравою, запевняє: у піст – і смачно, і за правилами!

Рибу морожену чи свіжу перемолоти на м’ясорубці, додати трошки замоченого хліба, сіль, спеціїї за смаком. Приготувати тісто на пельмені. Сформувати пельмені з рибним фаршем і зварити. Готову страву заправляють олією з цибулею, або можна приготувати грибний соус.

Підсмажити цибулю з грибами, в масу додати борошна, але щоб не було грудочок. Залити пельмені соусом.

Для соусу:

  • Гриби шампіньйони
  • Мука
  • Цибуля
  • Сіль, спеції.

 

ГАРЯЧІ БУТЕРБРОДИ

Хто любить зранку поснідати з кавою чи чаєм, може приготувати пісні гарячі бутерброди. Для цього необхідно:

  • Батон білий
  • Шампіньйони
  • Пісний майонез
  • Трішки олії

Спочатку смажаться шампіньйони з невеликою кількістю пісного майонезу. Батон нарізають, низ скибочок потрібно вмочити у воду і покласти на деко. Верх бутербродів ледь-ледь змазати олією, щоб розм’якли. На олію викласти смажені гриби зверху змазати майонезом. Поставити в духовку на 10 хвилин.

 

ПАШТЕТ З ГОРІХІВ

Великодній піст як відомо, суворий. Є дні, коли не можна вживати рибу і олію. Навіть для таких днів пані Наталя порекомендувала смачну страву, яка нагадує паштет. На смак - ніби рибний, ніби з м’яса.

  • Білий і чорний хліб
  • Мелені волоські горіхи
  • Часник.

Для приготування береться чорний хліб Бородинський, або інший, але щоб був дуже чорний, він розмочується водою, додається давлений часник і мелені горіхи. Цією масою намазують білий хліб.

 

Редакція Район.Рожище та Наталія Бута бажають вам, шановні читачі, смачного посту!!! :)

Коментарі
21 Жовтня 2016, 23:08
Знаю Наталю давно...І Меридіан це щось особливе(не тому,що знайома)..Смачні страви,створені з великою любов'ю і майстерністю.В нашому містечку це найкращий заклад.Рекомендую...
18 Грудня 2016, 10:33
Здрасті чи потрібні вам молоді дівчата на роботу...
16 Вересня 2018, 00:55
Дайте будь ласка точну адресу закладу Мередіан, завтра туди їду?
25 Лютого 2019, 23:45
Доброго дня святкували весілля у Вашому кафе.Хочу сказати що такої смачної домашньої кухні я ще не коштувала ніде хоча відвідувала різні заклади і є з чим порівняти.А рибахек під аеьсиновим соусом просто бомба дайте будь ласка рецепт дуже дякую!!!!!
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром