Лютий Томос: як і чому на Волині парафії йдуть в ПЦУ  

12 Лютого 2019, 11:00
Жидичинське кадило 7048
Жидичинське кадило

Українська православна церква Московського патріархату на Волині поступово втрачає свої позиції: понад 50 громад храмів області висловилися за перехід до Православної Церкви України. Тільки за перші дві неділі лютого історичне рішення прийняло 28 парафій.

Процеси переходів парафій, особливо у селах, відбуваються по різному. Одні священики підтримують своїх прихожан, інші – мирно віддають ключі від храму, треті – довго і подекуди й агресивно «відстоюють канонічну церкву». Попри те, що окремі ЗМі, у тому числі пропросійській, хочуть показати ситуацію на Волині як приклад міжконфесійної ворожнечі, ніде не знайшлося благодатного грунту для повноційнної картинки: волянини прощаютья з Московським патріархатом у цивілізований спосіб. Район.in.ua проаналізував, які передумови спряли тому, що православні волиняни так зраділи Томосу і які є тонкі місця на межі конфесій.

Читайте також: «У Садів приїхав Інтер робити картинку», – жителі села

Волинь з її двома відносно проукраїнськими єпархіями МП у церковних колах називали «пороховою бочкою». Саме з Волині линули заклики до церковного керівництва надати канонічну автокефалію церкві України. Тобто, волинські священики й архієреї не були проти незалежності УПЦ, просто казали, що з цією справою не варто поспішати.

Усе ж, у громадськості виникає чимало питань щодо переходів волинських парафій. Зокрема, багато хто запитує, чому священики не переходили раніше до лона уже ліквідованого Київського патріархату. Річ у тім, що виплекане покійним митрополитом Ніфонтом священство не лише гідно виконувало свої обов’язки, а й щиро любило Україну, її народ, людяно ставилося до прихожан. Волинська духовна семінарія була однією з небагатьох у РПЦ, де викладання велося українською мовою. І сам владика Ніфонт не виступав проти служб українською, а серед архієреїв УПЦ його називали «помірковано проукраїнським».

Так само складалися справи й у Володимир-Волинській єпархії, яку в різний час очолювали владика Симеон (Шостацький), який взяв участь в Об’єднавчому соборі і нині є постійним членом Священного Синоду ПЦУ, владика Никодим (Горенко) та нинішній її керівник – митрополит Володимир (Мельник). Священики ліберально ставилися до прихожан, враховували їх побажання щодо служіння рідною мовою, допомагали воїнам АТО та ООС, сім’ям загиблих, поранених.

владика Симеон (Шостацький)
владика Симеон (Шостацький)

На єпархіальному рівні у Луцьку (до приходу єпископа Нафанаїла) реалізовувалося багато значних соціально-просвітницьких проектів під керівництвом отців Миколая Бондарука, Валентина Марчука, й самого владики митрополита Ніфонта. Тому громади й не задумувалися про перехід в УПЦ КП, адже і служби велися рідною мовою, де цього хотіли прихожани, і просвітницька робота у єпархії була добре налагоджена.

Ситуація у Волинській єпархії загострилася з приходом нового єпископа Нафанаїла. Звільнивши отця Валентина Марчука, Нафанаїл на його місце призначив уродженця Росії Олега Точинського (у профілі на Facebook місцем народження вказане місто Білогорськ Амурської області РФ), відомого своєю промосковською риторикою в соцмережах і резонансними коментарями про церковну ситуацію на Волині для російських ЗМІ.

1

У Волинській духовній семінарії почалося викладання російською, зникли й занепали більшість відомих на всю Україну соціальних проектів, закрилися телепередачі. Така ситуація викликала обурення у духовенства.

Олег Точинський
Олег Точинський

Але навіть після отримання Томосу про автокефалію більшість священноначалля Волинської єпархії УПЦ МП не підтримали ПЦУ. Чому?

По-перше, багато хто зі священиків боїться отримати на руки указ про заборону в священнослужінні. А в обох єпархіях, як це показує історія отців Віктора Мартиненка, Павла Кліцука, Дмитра Фенюка, Віктора Павленкатакі укази виписують швидко.

По-друге, багато хто чекає не лише становлення, а й утвердження нової Церкви. Такі священики прямо кажуть: «А от що буде, як ми перейдемо, а ПЦУ через певний час розвалиться? Залишимося ні з чим».

По-третє, є на Волині й промосковське крило священиків, думку яких важко переломити. Нерідко вони нав’язують своє бачення і прихожанам. Протягом останніх двох місяців у багатьох храмах, громади яких вирішили приєднатися до ПЦУ, виникали конфлікти між настоятелем та прихожанами. Помилкове переконання настоятеля, що храм – його власність часто приводило аж до заворушень. Так, зокрема, були провокації у Скобелці на Горохівщині, у Нічогівці та Красноволі на Маневиччині, у Берестечку

Цікава історія сталася у селі Положево Шацького району. Місцевий храм там був зведений на ділянці, що перебуває у приватній власності настоятеля Світязького Свято-Петро-Павлівського монастиря архімандрита Арсенія (Василя Дем’янчука). До того ж, релігійної громади цього храму… не зареєстрували. Тепер, коли більшість прихожан висловлюються за перехід до ПЦУ, виходить, що храм, який вони будували спільними силами, їм не належить. У цій ситуації усі крапки над і може розставити лише суд.

Архімандрит Арсеній (Василь Дем’янчук)
Архімандрит Арсеній (Василь Дем’янчук)

А от 10 лютого священик із Борискович Горохівського району приєднався разом із парафією до ПЦУ, щоправда, не у єпархію до владики Михаїла, а в склад колишньої Волинсько-Рівненської єпархії УАПЦ, а нині Рівненсько-Сарненської єпархії ПЦУ під керівництвом владики Гавриїла (Кризини). Таке рішення, розповідають, було зумовлене багатьма конфліктами священиків УПЦ МП із кліриками Горохівського деканату ПЦУ.

Цікавим фактом є те, що представники УПЦ МП не мають майнових чи інших претензій до тих громад, які приєдналися до ПЦУ разом із настоятелем. Лише публікують указ про заборону останнього.

Загалом, у єпархіях УПЦ МП вважають, що законними парафіяльні збори є лише тоді, коли їх скликав та очолив настоятель. Водночас, у Законі України «Про свободу совісті та релігійні організації» немає прямої вказівки на те, що парафіяльні збори має скликати й очолювати саме настоятель. Проте, у цьому ж законі зазначено, що парафія може вільно змінити підлеглість, якщо цього бажають 2/3 прихожан.

У світлі подій у багатьох волинських селах, де священики не підтримали перехід до ПЦУ, представники Волинської та Володимир-Волинської єпархій скликали альтернативні парафіяльні збори, які засвідчували «вірність митрополиту Онуфрію».

І хоча кількість членів цих зібрань була у десятки разів менша, ніж прихильників приєднання до ПЦУ, речники єпархій називали саме їх повнотою церковної громади села. Багато справ щодо визнання легітимності рішень зборів за перехід до ПЦУ, єпархії УПЦ МП оскаржують в суді.

Читайте також: На Горохівщині назріває суд за церкву

Привертають увагу і гучні заяви представників Волинської єпархії УПЦ МП про те, що якщо громада перейшла і забрала приміщення, а настоятель цього рішення не підтримав, то передача майна є незаконною. Хоча в цьому питанні законодавство теж не на боці МП, важливо лише, щоб громади ПЦУ були швидко й правильно зареєстровані. Зрештою, Волинська область нині – друга в Україні за кількістю переходів парафій до Православної Церкви України.

Дмитро РУДКІВ

Коментарі
12 Лютого 2019, 13:25
Однобока заказуха, навіть читати не варто
12 Лютого 2019, 13:34
Зразу видно за ким редакція лямку тяне.
12 Лютого 2019, 13:34
Що за маячня??? Не викладають у Волинській духовній семінарії російською мовою!!! Шановні журналісти сайту, звідки ви таке взяли?? Це відвертий наклеп!!!
12 Лютого 2019, 13:37
Так, а передача " Дзвони Волині" пропала з ефіру через керівництво Аверса, яке відмовилось укладати договір і Нафанаїл тут ні при чому
12 Лютого 2019, 13:45
Яких 50 парафій на Волині висловилися за перехід ?? Редакція ви що?? 10-12 максимум!!! Назвіть хоч половину з тих 50, а не назвете бо нема стільки. Заказуха як і з хутряною фермою!!!
12 Лютого 2019, 14:07
Всі райони як райони тільки в Рожищанському глухо як в піщері. Коли вже наші церкви почнуть переходити в ПЦУ. Україні українську церкву. Присягнули на вірність кагебісту нафанаїлу
12 Лютого 2019, 14:33
Це кодло Дулюків всіх бударажить, малий Дуля через сайт працює, всяку фігню підкидає писати, а стара Дулючка підписи збирає з усіх підряд, і з суботників, і з атеїстів і з руховців. Іуда в хустці. Хай спочатку в своїй сім'ї порядок наведе, з невістками помиритися, а вже тоді в церковні справи пхає носа. І дивіться гніву Божого не боїться, болячок мало ще має. Нічого Бог сам всіх розсудить. Зіна зупинися, не гніви Бога
12 Лютого 2019, 15:38
Єпископ Нафанаїл ( РПЦ в Україні) незважаючи на те, що цей ієрарх родом із с. Залюття на Волині він сформований Російською церквою веде пропаганду" русского мира".Його один брат служить у Москві, у храмі святих мучеників Адріана та Наталії в Бабушкіно, другий в Московській обл._ в Сорокіно. Той що в Москві, у біографії навіть не вказує, що родом з України, не те що з Волині!!! Мої батьки вінчалися в Михайлівській церкві в1946 р.тоді вона ще була УАПЦ. Старшу сестру хрестили в Український Церкві (1948р.) Я і друга сестра хрестилися вже в РПЦ.(Москва вже тоді вкрала в нас церкву) В СРСР була одна церква Сталінсько_Московська.Тому нарід хрестився в цій церкві, адже нашої УКРАЇНСЬКОЇ НЕБУЛО. ТЕПЕР СКАЖІТЬ ЧИ МАЮ Я ПРАВО ГОЛОСУ.
12 Лютого 2019, 15:44
я не проти укра1нською але де канон1чне служ1ння коли в парков1й церкв1 в1нчають у суботу хай пояснить отець
12 Лютого 2019, 16:20
Кому, як виходить.<br/>Краще бути вінчаним ніж невінчаним.
12 Лютого 2019, 16:26
А на рахунок підписів не переживайте таваріщі мокшанської віри.<br/>Нехай Вам таваріщі гундяєв з путіним побудує церкву і моліться собі.
12 Лютого 2019, 16:39
Ти її будував? Чи за за твої гроші її будували, ремонтували?
12 Лютого 2019, 16:54
А,що це за шифровки К?<br/>А по друге точно так само будував, як і Ви, але я вважаю, що більш доречніше, щоб в церкві звучала молитва до Бога Рідною Українською мовою. І молилися, щоб за воїнів АТО, а не за агента КГБ Онуфрія і Нафанаїла.
12 Лютого 2019, 17:05
Тепер ті шо хочуть в ПЦУ з Москви із заробітків не вилазили, а дехто і зараз там, москалям хати строїть)))
12 Лютого 2019, 17:16
ЛЮДИ, ДО ЧОГО ТУТ МОВА ПРО ТЕ ЩОБ НАВЕСТИ ПОРЯДОК В СІМЇ, ХТО КУДИ ЇЗДИТЬ ДЕ ГРОШІ ЗАРОБЛЯЄ, ЩОБ ПРОКОРМИТИ СІМЮ. МОВА ІДЕ ПРО СВЯТЕ ПРО ЦЕРКВУ. НЕ ОПУСКАЙТЕСЬ!
12 Лютого 2019, 17:47
А я так не вважаю, і який вихід цієї ситуації?
12 Лютого 2019, 17:58
Якщо не вважаєте, тоді все пройде згідно чинного Законодавства України і громада вирішить чи бути ПЦУ чи РПЦ.
12 Лютого 2019, 18:14
А чого це ми маємо нову церкву будувати?? Вам що ті 2 мало? Ми свою церкву глядимо, прибираємо, жертвуємо на неї вже кілька десятків років і маємо іншу будувати через чиїсь амбіції ?? А ви ходити в неї будете як часто?? Для кого там будуть служби? Можна подумати хто не ходив до цього тепер буде ходити, не смішіть мої п'ятки
12 Лютого 2019, 18:16
Шановні громадяни, а Ви знаєте ,що храм був побудований (добудований) в часи німецько-фашистською окупації. А саме Рожище було окупована з 1941 червень по березень 1944 року, а церква добудовано 21 листопада 1943 року і відслужено перше святкове богослужіння . І яким боком сюди Російська православна церква? Ви згадайте, як вони заборонили ходити в церкви. Як вони нищили церкви.
12 Лютого 2019, 18:17
Олег Клим, заспокойся. Сходи до церкви, постав свічку і тебе попустить.
12 Лютого 2019, 18:55
Марія все буде добре.<br/>СЛАВА УКРАЇНІ! !!
12 Лютого 2019, 19:11
УСІХ З ВЕЛИКИМ СВЯТОМ ТРЬОХ СВЯТИТЕЛІВ! МИРУ, ДОБРА І БОЖОГО БЛАГОСЛОВІННЯ ВАМ!<br/>НЕ СВАРІТЬСЯ! ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!)))))
12 Лютого 2019, 20:21
на Горохівщинні вже перейшло 26 парафій...Рожиже ні одної ..))))
12 Лютого 2019, 20:44
зараз вона тимчасово окупована ...Розкольницькою московською сектою....Я думаю Господь поблагословить звільнити її і очистити від московської скверни..Все буде Україна..і церква повернеться в лоно канонічної помісної церкви..Більшість проголосує......
12 Лютого 2019, 20:51
зараз їх перейменують в російску...Дадуть податок. як іноземна структура..платять на росію хай платять і Україні..І правильно зроблять ...
12 Лютого 2019, 20:56
Все вірно сказано! Дякую! В нашій державі має бути Єдина Православна Церква, а не російська!!! І батюшка сам нехай подумає, в якій державі він знаходиться, якій країні він хоче служити! І якщо це питання підняла Дулюк- молодець, вже давно це питання нромада повинна піднімати. Тільки не повинні підлеглі і Тамара бігати і свою позицію на всю церкву кричати, а мають бути зібрані збори цілого міста, всі прихожани мають право на голос!
12 Лютого 2019, 21:01
Допис ( 15.05 ) не мій.
12 Лютого 2019, 21:05
А ви що, хочете сказати, що право голосу мають лише ті, що щотижня ходять до храму, а ті, що не завжди мають змогу, виходить, і їх думка не важлива? Не справедливо. Мають вирішувати всі прихожани Михайлівського храму.
12 Лютого 2019, 21:11
тому й прослідковується нав‘язливий тиск Нафанаїла на своїх підлеглих... гнати їх треба з української землі, адже у них ненависть до всього українського.... тим більше зараз, коли є КАНОНІЧНА УКРАЇНСЬКА ЦЕРКВА... якщо раніше був лише МП, то в такий час, саме зараз треба схаменутися і відмовитись від ворожої окупації
12 Лютого 2019, 21:22
Люди,наберіться терпіння
12 Лютого 2019, 21:40
Знову рожищенське гамно всплило)
12 Лютого 2019, 21:49
На Волиніі 55 парафій ПЦУ <br/>. Згадай як в Копачіці захопили новозбудовану церкву московська орда і місцеві посіпаки.<br/> Село будувало її і підписи були до КП
12 Лютого 2019, 21:55
Але цікаво)))).на інших сайтах району є також така сама стаття..Знаїте скільки там коментарів??.0..Це ж як треба зазомбувати людей.. щоб іти проти своєї мови, історії, культури,. церкви...і це якесь відбите на всю голову русскім міром..))
12 Лютого 2019, 22:11
так в чім проблеми ..Маете підписи..Подавайте в суд...на захопленя)))
12 Лютого 2019, 22:16
Росмовляю зі священиком МП ..Його Слова (я за Українську церкву Але після виборів)І це не один так відповідає..ну не гниди ж)))
12 Лютого 2019, 22:26
Не в зомбованості справа, просто журналісти нормальні і модерують не сіють ненависть серед людей одного міста, а ви гризіться далі, убогі
12 Лютого 2019, 22:44
браття і сестри не тратьте свого здоровя тут щось доказати закон про перехід церков написаний порощенком для пцу . ну заберуть церкви, а віру не заберуть .піст і молитва і господь все управить.
13 Лютого 2019, 00:43
Яке право має Тамара Воїнська обзивати людей в храмі іудами, через те, що люди не хотіли підписати за російську церкву. Вона віруюча людина і в Божому храмі при людях обзивати. І о.Петро не може їй закрити рота. Вона всім заправляє. А Дулюк Зіна молодець.Гнати Воїнську в три шиї.
13 Лютого 2019, 01:06
Спаси Вас Господи!
13 Лютого 2019, 01:29
Воїнську не змінити, їй ніхто не може закрити рота, така вже вона є, зато що думає то говорить, а от Дулюк дуже лукава людина, вона тишком нишком все робить. І теж за рукав всіх дьоргає щоб підписали. Але щоб ви знали їй не схотіла підписати навіть мама загиблого Плоцедима. Сина на війні втратила але мудрість і віру ні. А ви диванні писаки від того ато відкрили, діти ваші по закордонних ховаються щоб не забрали на передову, а тут такі правильні тут такі патріоти, там покажіть себе
13 Лютого 2019, 01:31
А закон про приватизацію всіх церков мп московською патріархією написаний януковичем.Ви в курсі що всі церкви мп приватизовані?І половина України приватизована РПЦ І ви як українка яка будувала ту церкву ніякого права до неї немаєте..Тому і змушені міняти зараз назву рпцу щоб анулювати приватизацію.Нема структури приватизація недійсна...То який кращий закон Януковича чи Порошенка??Це ж питання національної безпеки...прозрійте нарешті..
13 Лютого 2019, 02:01
скоро будете молитись біля долини
13 Лютого 2019, 09:35
Просто батюшкам треба зібрати чесні збори своїх приходів і підкоритись їх волі а не ховати голову в пісок і ждати коли громади пересваряться . Я розумію що багато років агітувати за російську церкву і перейти в українську це трохи тяжко але треба чинити по правді .Так що помолітся Богові і зробіть цей крок .
13 Лютого 2019, 09:39
Митрополит Онуфрій Наш Предстоятель.
13 Лютого 2019, 10:40
Рожищенський район ОПЛОТ РПЦ! Жах....
13 Лютого 2019, 10:47
Привести до Бога може лише той, хто від Бога. Душа в нас одна і довірити її треба мудрому наставнику.
13 Лютого 2019, 12:20
А звыдки ти знаэш що він від Бога...Коли поминають воїнів він не встає..а про голодомор ви цого цитату чули?&quot; катюзі по заслузі&quot;Я не бачу в ньму мудрості.це просто фсб дідок .як би він був розумний то очолив би помісну церкву..А так він зараз в світовому православї ніхто..
13 Лютого 2019, 12:22
&quot;Русский мир&quot; тримається на двох китах; російській мові та російській церкві. Як із цим боротися? Зробити уна конституційних основах. Туди, де є українська мова, ворог не йде. Він іде, де відчуває підтримку. З церквою тяжче. Це консервативна основа людської свідомості, мовляв, я йду не до московського попа, я йду до Бога. Це велика омана. Багатьох московських церковних служителів ловили на терористичних актах, на підтримці війни, на підтримці путнської політики. Якби РФ забрала свої війська з Донбасу наші хлопці за пару тижнів були б на кордоні з РФ.
13 Лютого 2019, 13:27
Парафій ПЦУ може й 55 на Волині, але це всіх разом з колишніми КП,а не ти пишеш що перейшло 50. Спецом зараз подається завищена цифра щоб вплинути на свідомість людей. Тим більше якщо глянути на факти, а не на кажуть, чув, десь, то ще навіть КП і автокефали не реєструвались, тобто переходи такі поки на словах. Але порох всеодно чекав, що всі кинуться переходити, але не так то було. Цих 200 чи навіть 300 що ніби то переходять це мізер серед 12 тисяч єпархій, якраз бур'ян відсіюється)))
13 Лютого 2019, 13:39
Все сказано, як є. Дякую.<br/>А Рожищенський район-це дійсно, якийсь район сеператизму.<br/>Благочинний Петро премію від пуйла отримає.:)))
13 Лютого 2019, 15:53
Роблю висновок що керівник не о Петро а попадя і воїнська
13 Лютого 2019, 16:35
Собаки гавкають караван іде..За місяць 300 парафій.це суттево)) є\ вже райони де вже немає рпцу..а що буде за рік за два ???ПОДУМАЙ Я думаю залишиться лише московський бурян в твоїй голові Помісна церква налічує більше 7000 парафій ..РПЦУ 11393 разом із Кримом та Донбасом..
13 Лютого 2019, 16:41
подивись на карту а заїдь в кожне село переконайся..на Волині більше 500 парафій помісно їПравославної церкви..50 вже приедналось..
13 Лютого 2019, 17:36
Якщо в Україні обеднаються дві праввославні церкви в єдину КАНОНІЧНУ ПЦУ..То вона буде НАЙБІЛЬШОЮ ПРАВОСЛАВНОЮ ЦЕРКВОЮ У СВІТІ...А росія як цьго нехоче))Адже її мрія бути третім римом(( москва третий рим и четвертому не бывать) )Це і є крах ідеології русского міра. Зараз вони мічуться панікують біснуються і роблять багато помилок. А Ми Українці повинні бути спокійні виваженні і послідовні.. у нас своя є мова культура історія..є і церква.. ми ідемо до своєї мети .ІСлава Богу Слава Україні ...У нас є єдина Апостольска Канонічна Помісна Православна Церква.
13 Лютого 2019, 17:39
Якщо росія втратитьУПЦ в Україні. то вона більше не християнська держава а мусульманька бо мусульман стане більше..Москвабад)))
13 Лютого 2019, 19:04
Читач і йому подібні ніяк не заспокояться.<br/>Хто вам боронить ходити в ПЦУ? Путін чи Кіріл? Може Петро вам це сказав? Ходіть куди хочете і до кого завгодго. Ви вільні люди. Але вільні не лише ви, але і всі інші жителі нашого району і нашої України. І вони вправі самі, без ваших вказівок, так само ходити куди хочуть і до кого хочуть. І ви не вправі їм це забороняти, клеймити їх, орбажати і рахувати нижчим сортом, як і не вправі хтось інший проявляти такі дії до вас. <br/>Мир вам! Всім добра!
13 Лютого 2019, 19:10
Наведіть будь-ласка факти антиукраїнських дій священиків нашого району, сепаратичну діяльність, чи щось подібне. Тільки факти, а не ОБС (одна баба сказала). І тільки межі нашого району.
13 Лютого 2019, 19:21
Ви, шановний, як так любите українську мову, то, будь ласка, вивчіть її!! Слово &quot; знаєте&quot; через &quot; є&quot; пишеться, а не через &quot; ї&quot;. Тільки не треба зараз казати, що це опечатка. А то розказуєте, як всім жити, а самі???
13 Лютого 2019, 19:37
Nota bene. Мудрих не дурманять чини...
13 Лютого 2019, 19:39
Чому в церквах які називають українськими але не договорюють московського патріархату в тому числі і в михайлівській церкві не співають боже великий єдиний нам Україну храни хочу почути відповідь
13 Лютого 2019, 19:46
Хочете почути відповідь, підіть і запитайте в Петра. Хоча, як на мене це складний твір для виконання простими бабами без музосвіти.
13 Лютого 2019, 20:12
А чому в церквах які називають себе українськими і договорюють &quot;київського патріархату&quot; в тому числі в тій що в парку (не знаю в честь кого вона) не співають Ми – не бидло, Ми – не козли. Ми – України Доньки і сини ? Хочу почути відповідь!
13 Лютого 2019, 20:25
5 балів
13 Лютого 2019, 20:27
Люди ви вже точно чокнулись
13 Лютого 2019, 20:29
Дійсно і чого замість Слава Богу не вітаються Слава Україні, хоча нє ви так і робите, бо для вам навиків ненормальних Україна а не Бог понад усе, ну і ще Порошенко
13 Лютого 2019, 20:31
Да і ще можна співати Зеленеє жито зелене, хорошії гості у мене
13 Лютого 2019, 21:11
Бо Петрова попадя краще за козлів і бидло буде молитися,тільки не за Україну.
13 Лютого 2019, 21:32
Факти?
13 Лютого 2019, 22:20
Ото видно з ваших відповідей хто іде до бога а хто в жито
13 Лютого 2019, 23:39
Незрозуміло чому священники мп стсорюють такий супротив.Чи когось ,чи за щось бояться.Якщо вірити історичним фактам , то православя в Украіні зародилося ще до првління Володимира десь lX- століття, ще до формування Киівськоі Р.усі.
13 Лютого 2019, 23:42
А цікаво, як буде голосування то Василь з парку тоже прийде як на відео з інтернету підходять українські попи саме в розпал конфлікту як шакали на вбиту жертву?? Ой Василю краще не йди бо Воїнська тобі очі точно видере
14 Лютого 2019, 00:07
Воїнська то відсотків Пєтрова нєвєста, їх Наханаїл обвєнчаєт і ані на Расєю жить уєдут
14 Лютого 2019, 00:36
Та не тільки о Василь а і прихожани бо ми є жителями міста і також маємо право вирішувати потрібна чи не потрібна руська церква в рожищаж
14 Лютого 2019, 00:40
о як у них підгорає, навіть помилки шукають..))Я вище навів докази не в одному коментарі..Не в одній статті що мп це неканонічна фсбешна контора..Собор був скликаний сталіним...Раніше вона незаконно анексувала Київську митрополію..і її Благодать і канонічність під сумнівом..
14 Лютого 2019, 00:42
Невеста нехай керує в хаті а в церкві вона ніхто буде виступати поїде в турку гриби збирати
14 Лютого 2019, 00:50
Члени Священного Кіноту Святої Гори Афон висловили свою повну консолідацію з позицією Вселенського Патріарха, до канонічної юрисдикції якого історично належить Свята Гора Афон: &quot;Ми залишаємося на боці Вселенського Патріархату і не будемо миритися з його приниженням&quot;.Представники 20 монастирів Святої Гори Афон 11 лютого на спільній зустрічі Святогірського братства висловили свою позицію у зв'язку з безпрецедентним тиском на Святу Гору з боку Росії щодо створення в Україні незалежної помісної церкви.<br/> Які ще аргументи потрібно,Тепер Україна має підтримку і на АФОНІ, вітаю всіх!!!
14 Лютого 2019, 01:02
Правильно люди казали, що попадя і Воїнська господарі в храмі, а о.Петро їх боїться, і робить те що скаже отаманша
14 Лютого 2019, 01:07
Нєвєста в хаті вже накерувала, чоловік жив у літній кухні
14 Лютого 2019, 01:08
Я думаю що от Василь зобовязанний прийти і навіть відчитати над вами молитву за врозумлення та навернення в канонічну церкву)))
14 Лютого 2019, 01:10
А хто така воїнся ? так всі нею лякають,,,Як з нею познайомитись))
14 Лютого 2019, 03:53
До речі! Таваріщі Кіріловско-Путінської віри! Бо тепер навіть незнаю, як Вас називати бо Ви тепер неканонічна секта. Ви взагалі краще б помовчали. Памятаєте, як Ви кричали &quot;РАСКОЛЬНІКІ&quot; ось і в Вашу сторону бумеранг полетів. Хто-хто, а Благочинний Василій в першу чергу на збори має повне право прийти. Він не прийшов на все готове на будинок, храм, як дехто ( Петро) і тепер тільки, як страус голову в пісок і боїться щось навіть Воінській сказати. отець Петро будьте мужиком.
14 Лютого 2019, 10:48
Ти кончане, ви як були розкольниками так і залишились, нічого не змінилось, ви навіть не церква і ніколи нею не були і не будете. А твій Вася як прийде так і піде, не вистачало щоб кожен проходимець розказував куди ходити, хай для початку сам стане священиком.
14 Лютого 2019, 11:41
Люди схаменіться! Цікавтеся історією.Київський партріархат був 150 років а слово москва ніхто навіть не чув.То ніякого Московського патріархату не повинно бути в Україні.Наша мати -церква Вселенська ми від неї прийняли хрещення а не від Мсковії.
14 Лютого 2019, 11:53
Священники московської церкви дали клятву Онуфрію і Нафанаїлу а Онуфрій є постійним членом Синоду російської церкви. Це написано в їхньому статуті.То хіба УПЦ Московського патріархату незалежна українська церква? НІ!!! Це філіал російської церкви і вам прихожани вішають лапшу на вуха, а ви сліпо вірите.Хіба не бачите скільки людей гине на Сході України,а ви ідалі хочете молитися за Онуфрія.Образумітеся люди пока не пізною.Пока москалі ще до нас не прїхали на танках.
14 Лютого 2019, 11:59
Порібно міцно того Петра тримати за яйця інакше підемо в розкол.
14 Лютого 2019, 12:13
Онуфрій сидить за одним столом з Кірілом на синоді а Кіріл благословляє своїх бандитів вбивати український народ.Скільки вже сиріт, скільки вдів,скільки молодих людей стали інвалідами -ви що не чуєте і не знаєте.<br/>Кіріл це права рука Путіна а ви хочете путінсько-кіріловської церкви? Якщо ви мовчите і боїтесь висловити свою позицію о.Петру то ви хто,люди чи вівці. Ще ваші сини не на війні. Путін хоче знищити нас як народ, як націю,як державу! ПОДУМАЙТЕ і висловіть свою громадянську і просто людську позицію о.ПЕТРУ-не бійтеся!!! Бо якщо мовчите-то значить ви теж дали клятву КІРІЛУ, ОНУФРІЮ і НАФАНАЇЛУ. ЦЕ ганьба мовчати а в душі ми за українську державу і за українську церкву,але нехай хтось інший за це бореться ,а я почекаю.Ганьба люди так поступати.Подумайте!!!
14 Лютого 2019, 12:15
вилазить нутро благодатних сталынского патрыархату.)))...Я нема що сказати то лие бруд на от Василя..А він що тобі поганого зробив що в тебе така ненависть..??Я вже казав що от Василю потрібно відчитати над вами молитву щоб вигнати з вас московських бісів)).Він канонічний священник може вам поможе...
14 Лютого 2019, 12:26
це український храм..він зараз окупованний московською сектою...І ми зобовязані його очистити від московської скверни...Будуйте собі московський за містом..Навіщо в центрі міста оскверлювати святиню московською нечистю))
14 Лютого 2019, 12:31
Я не просив перевіряти мої помилки правопису...
14 Лютого 2019, 12:48
Згідний,нехай проросійські прихожани побудують собі церкву,як колись патріоти українці побудували собі церкву, бо їх вигнали зі Свято-Михайлівського храму ще в 90-х роках.А тепер нехай москалі рожищенські собі будують свою кіріловську церкву.Свято-Михайлівський храм будували українці не для того щоб була російська церква,а щоб українці мали де молитись за народ,за державу і за здоров&quot;я.Господи! Допоможи народу України подолати московську нечисть! Слава Ісусу Христу.
14 Лютого 2019, 12:58
А шо Порошенкові слабо виділити кілька накрадених мільярдів і побудувати для своєї церкви кілька десятків храмів?? Легше захоплювати те що вже нажите і побудоване чужою працею?? А томндів що ніякого рейдерства не буде, а подивіться як майже кожен храм &quot; переходить&quot; з палками, криками і прокльонами . Це не те, що не по людськи, це не по Божому. І взагалі не розумію чого так активнічає в коментарях читач, який фактично є атеїстом і ні вго не вірить?? Сатана через нього працює?? Андрюшка хватить вже шкрябати займись своєю безпосередньою роботою, бо начальнику пожалуюсь
14 Лютого 2019, 14:23
Навіщо українцям будувати ще одну церкву, в нас уже збудований Свято-Михайлівський храм і він належить українській громаді м.Рожище.Це москалі рожищенькі не мають свого храму- то нехай будують.Нехай покажуть свій патріотизм і відданість московській церкві.А то Воїнська бігає по церкві ,як баба яга на мітлі і роздає молитву за отєчєство,а обдурює людей ,що то молитва за Україну.Тай о.Петро сказав,що треба почекати нічого не робти ,то чомуВоїнській не заборонить збирати підписи за московську церкву.Де правда в священника? Вона в нього є?Нехай він буде чесний і перед Богом і перед людьми.Бо йому негоже так поступати.Якщо він перейшовби в православну церкву України ,то його народ би захистив ,бо ніхто не хоче його позбутися,а хоче щоб і він і його син і далі служили в цій церкві,але церква має бути УКРАЇНСЬКА!Не бійтеся отче Петро,переходьте в ураїнську цекву так,як зробили це і о.Симеон Вінницький і Олександр Драбинко і багато інших патріотичних священникв.ВИ тоді і надалі будете з українськими жителями ,а ми з вами.Наберіться сміливості,ви ж українець,а не москаль! НЕвже забули якого ви роду племені.Хай допоможе вам БОГ це зрозуміти!
14 Лютого 2019, 14:58
А в нашому селі піп казав що має в сраці той томос бігає по хатах збирає підписи за руську церкву хто не підписує того проклинає хіба то не бородатий диявол в рясі
14 Лютого 2019, 15:05
Ось це пердакі рве в майданутих на всю голову!
14 Лютого 2019, 15:17
Люди добрі! Це ж ваш храм ,а не того вашого попа. Покажіть йму що ви сила і розумний народ. Зберіть підписи ,поведіть збори і самі вирішуйте питання церкви.Він не є власником цекви,тай живе за гроші прихожан.Об&quot;єднайтеся люди і робіть Божу справу переходьте в православну церкву України.В Росії нема українських церков то нам не потрібні московські .Запам&quot;ятайте тільки ви самі це питання вирішите, як згуртуєтесь !Беріться дружно і переможете.Нехай Бог помагає.
14 Лютого 2019, 16:45
&quot;Шановні!&quot; Від вас чути лише агресію, хамство та обзивання. Ви приведіть факти, продемонструйте на основі якого закону ви є якоюсь релігійною громадою (сектою). ВИ Б СПІВАЛИ ПО ІНШОМУ, ЯК БИ ВАШ ЧОЛОВІК, ШВАГРО, БАТЬКО, БРАТ був в АТО. Та і то з Вашого маразму , таке відчуття, що Україна напала на Московію, а не навпаки. І забули, що ПУЙЛО-ЦЕ НЕЧИСТЬ, поки пуйло не припинить стріляти в Україні Війна не закінчиться.
14 Лютого 2019, 16:49
Та так , це така категорія людей, які будуть казати, що всі погана одні ми хороші. І їм все погано, соплі, сльози. І БУДУТЬ КАЗАТИ КРАЩЕ ЮЛЯ, БОЙКО, КЛОУН НО НЕ ПОРОШЕНКО.
14 Лютого 2019, 17:57
Не поїде Петро в Турку гриби збирати . ТАМ ПЦУ <br/>СЛАВА ІСУСУ ХРИСТУ НАВІКИ СЛАВА
14 Лютого 2019, 18:03
ВоїнськА то колишня бейжа а тепер свята керівник в церкві за колишні роки буде продовження якщо не закриє брудного рильця
14 Лютого 2019, 18:58
А шо читач Андрій замовк?? Роботи багато має?
14 Лютого 2019, 21:19
Нехай Господь допомагає Зіні Дулюк і всім віруючим українцям . Процес не зворотній. Прошу св&quot;ященників - зробіть цей мужній крок , ваше єдине слово не дозволить розколоти громаду , не дозволить посіяти ненависть між нами , а цього так хоче ворог. Дуже багато залежить від вас - пам&quot;ятайте про це. СЛАВА ІСУСУ ХРИСТУ І СЛАВА УКРАЇНІ !
14 Лютого 2019, 21:30
На пеньку буду служити<br/>Путіна чекати.<br/>Він обіцяє<br/>Своїм помагали. <br/>Вже поміг на Сході<br/>Руськомовним громадянам,<br/>Хоче на Захід<br/>Помогти вірянам.<br/>В його душі<br/>Немає нічого святого.<br/>Лллється кров,<br/>гинуть люди,<br/>а що йому до того?
14 Лютого 2019, 22:33
А чим тут Петро зарадити? Народ вже розколовся незважаючи на те що вирішить Петро. Вже сваряться, клянуться, спорять
14 Лютого 2019, 22:34
О, синочок Дулюк мамуню підтримати вирішив)))
15 Лютого 2019, 00:23
Як могла мама Плоцедима підписатися за російську церкву? Так, це її вибір, але москалі вбили її сина, Вона має бути зацікавлена в за українську церкву, адже Саша захищав Україну. Якщо хоче російську церкву, нехай поміняє прапор. СЛАВА Україні, Героям Слава.
15 Лютого 2019, 00:23
Як могла мама Плоцедима підписатися за російську церкву? Так, це її вибір, але москалі вбили її сина, Вона має бути зацікавлена в за українську церкву, адже Саша захищав Україну. Якщо хоче російську церкву, нехай поміняє прапор. СЛАВА Україні, Героям Слава.
15 Лютого 2019, 00:23
Шановні сектанти(віри Кіріло-путіНовінської)! Не бісіться прийшов час, що ви &quot;раскольніками&quot; стали. Прийде ще час, що ви ті, що клянете і обзиваєте пані Дулюк, будете ще казати, що &quot;то не я&quot;. А &quot;КГБ-ешниця&quot; стара, яка бігає і підписи збирає проти України не вічна, як і ми всі. <br/>Слава Ісусу Христу! Слава Україні!
15 Лютого 2019, 01:00
Не вічна як і Дулюк))))
15 Лютого 2019, 02:42
Мвйданутий це хто??Хіба це не ті люди які захищали свою гідність і право бути Українцем на Богом даній землі??Рабське у тебе нутро адепт русского міра..
15 Лютого 2019, 03:03
Тепер, коли Вселенським патріархом відновлена Київська митрополія, яку в 1686 році незаконно захопила Московська патріархія, і Православна церква України (ПЦУ) вже отримала томос, виходить, що філія РПЦ, яка продовжує іменуватися Українською православною церквою в єдності з Московським патріархатом (УПЦ (МП)), є «тричі неканонічною». Адже її глава, сиріч предстоятель, митрополит Київський Онуфрій не має права іменуватися митрополитом Київським. І взагалі УПЦ (МП) перебуває на не своїй канонічній території. Тобто маємо відверте ігнорування цією церквою православних канонів.Однак керівництво УПЦ (МП), щоб втримати позиції, і далі розповідає про свою «праведність», а прихильників ПЦУ називає розкольниками, фактично сіючи релігійну ворожнечу.Та будемо сподіватися, що віруючі, які нині ходять у храми УПЦ (МП), зрозуміють, що ця церква живе не за православними канонами. А її керівництво як служило, так і служить Москві.Хай і не так швидко, але відбувається процес переходу таких віруючих і навіть окремих священиків УПЦ (МП) до ПЦУ. Є надія, що цей процес триватиме далі.
15 Лютого 2019, 11:22
ВСЕ вірно сказано.Але ж винні прихожани церкви.Що неділі повна церква людей.І всі немов язики поковтали.Тож священника все влаштовує.Народ мовчить, до церкви ходять... Це ,як Шевченко писав,що село неначе почорніло,неначе люди подуріли,самі на панщину ідуть і діточок своїх ведуть...Ніхто не каже , що не потрібно ходити в церкву,але церква повинна бути українська.Ми живемо не в Радянському Союзі.Пробудіться люди!!!Народ-ви хіба раби? Чи мозок відключили? Люди,ви чекаєте Путіна з Кірілом,? ВІн казав ,що не залишить православних московської церкви.А яке діло чужій державі до нас? Ми живемо в мирі,але за цей мир майже щодня гинуть люди на Сході країни.А ви хочете путінсько-кіріловської церкви?Схаменіться,люди.Священники рожищенського району теж повинні задуматись,бо церква українська всерівно буде,але ви втратите і повагу і авторитет і,можливо, навіть свої приходи.Не забувайте про це.А тоді ви не будете потрібні ні Онуфрію,ні Нафанаїлу,ні людям !!!!
15 Лютого 2019, 12:47
Чомусь думаю що Петро схильний перейти певно розуміє що все одно тим закінчиться і всі церкви перейдуть, та й більшість прихожан за перехід. Особливо по його недільних словах можна так судити якби мав залишатися то вже б сказав давно а так видно вагається. Батюшка набереться сміливості і йдіть з народом, ваш Нафанаїл вас не захистить скоро сам буде в Мордовії. Отець Олександр молодий і дуже добре розуміє що шляху назад нема, треба накінець то підтримати свою державу і не дати Росії жодного шансу. Думаю отці приймуть правильне рішення і залишаться з нами
15 Лютого 2019, 13:15
Рожищенці не проти о.Петра і Олександра, але вони цього не хочуть зрозуміти. Щось тягнуть час з переходом , але час не на їхню користь.ЯК можна цього не розуміти.Людям порветься терпець і проведуть збори без них і питання вирішиться.А Воїнська і ще кілька таких як вона нічого не зроблять ,бо на щастя їх мало,а розумних і свідомих набагато більше.! Не забувайте про це.
15 Лютого 2019, 13:59
УКРАІНА це ДЕРЖАВА,це НАРОД,це АРМІЯ це УКРАІНСЬКА ЦЕРКВА.А ще &quot;любити ближнього свого, як самого себе&quot; а ближнім е ніхто як Украінський народ,Украінські люди.Тому священники МП повинні любити людей ,яким вони служать бо це Украінці.
15 Лютого 2019, 13:59
УКРАІНА це ДЕРЖАВА,це НАРОД,це АРМІЯ це УКРАІНСЬКА ЦЕРКВА.А ще &quot;любити ближнього свого, як самого себе&quot; а ближнім е ніхто як Украінський народ,Украінські люди.Тому священники МП повинні любити людей ,яким вони служать бо це Украінці.
15 Лютого 2019, 14:40
А може тому й повна церква що ті що ходять кожен раз якраз і не хочуть нікуди переходити?? А хочуть тільки ті шо там не бувають?? Я не стверджую, але така моя думка
15 Лютого 2019, 14:42
Повністю підтримую! Все вірно сказано! о. Петро Ви ж самі все розуміїте, що всеодно вірних громадян України більше ніж &quot;ВОІНСЬКИХ&quot;. Так, що зробіть правільний вибір. Процес пішов незворотньо і скоро збори.
15 Лютого 2019, 15:52
Я не думаю що воінська така вже і погана людина як тут пишуть...) Є такий тип людей відданих своїй справі .Можливо їй потрібен час щоб осмислити реальнісь...Її не переконаеш..вона сама повинна прийти до висновку..І не осуджуйте її .Хоча колись храм і перейде все одно вона буде в ньому і це добре повірте)))
15 Лютого 2019, 16:26
Я вірю все буде добре. Не сваріться Бог не любить тих що гніваються .<br/>Україна в нас одна . Полюбімо її синівською любовю . Разом прславляймо Господа і Він нас почує. <br/>Боже Великий Єдиний нам Україну храни СЛАВА ІСУСУ ХРИСТУ
15 Лютого 2019, 17:21
Сьогодні, велике свято. Стрітення Господнє ,а також день пам'яті, нині покійного протоієрея Симеона, напевно всі Рожищани памятають і згадують мудрого і мужнього священника Михайлівського храму,де прослужив він Богові і людям все своє життя, прослужив вірно і чесно, витримав тиск потужної &quot;&quot;совітської системи &quot;&quot;,допомагав хлопцям,що втікали з Луцької тюрми,,ніколи не зрадив <br/>нікого, був не лише священником а і патріотом, не збирав земних благ, все життя прожив у маленькій хатині біля церкви ,все життя в мллитві і з людьми, все стерпів смиренно ніс свій Хрест. О.Симеон- взірець і приклад для теперішніх священиків А шкода, що..........
15 Лютого 2019, 19:41
Шановний 222!! То ви підтримуєте маму загиблого воїна, який був вбитий кулею ворога-окупанта, в тому, що вона хоче ходити до церкви російських окупантів, і пишете, що вона не втратила віри??? А якщо люди хочуть, щоб всього- навсього в нашій державі була наша церква , незалежна від окупантів, то ми втратили віру??? Віру в Бога ми не втратим, Бог єдиний і в нашій державі має бути ЄДИНА ЦЕРКВА , а не розкольницька МП. І Тамара не має права ходити і заставляти всіх підписуватись за російську церкву! Тут віра не міняється, і проти о. Петра ми, парафіяни, нічого не маєм проти, молодь хоче мати свій храм, не платити данину Росії, не оплачувати окупантам кулі для наших побратимів і не молитись за Кирила... але ...побачим... Тамара все вирішувати не буде, треба провести нормальні збори, якщо отець буде проти, залишити в церкві нашої держави, якщо проти- нехай шукають церкви МП за межами нашої держави...
15 Лютого 2019, 19:58
Непотрібно ображати одне одного, час всеодно все поставить на своє місце.. Адже був час, і багато хто з тих, що тепер яро кричать за московську церкву, в часи совдепії не підходили до храму і близько, була заборона, такий час... А храми почали активно споруджувати громади в час Незалежної України, мабуть це варто згадати... для наших батьків і дідів,ворог був- фашист, німець... а спитайте своїх дітей, онуків, хто їх ворог?Відповідь буде- москалі, росіяни!!! Для наших дітей, молоді- це ворог, і вони не захочуть нічого, що повязане з ворогом.. Віра... так вірити в Бога потрібно..
15 Лютого 2019, 20:03
Хороший коментар.. отець Симеон був дійсно, взірець доброчинності.. Священник з великої букви , добріша людина, тихий, мудрий.. нехай спочиває з миром.. Зараз таких немає, шкода..
15 Лютого 2019, 21:46
Дякую за память, приємно. Для нашої родини о.Семіон, був дуже бдизький . Не хочу образити, теперішнього священника, але те все, що робиться не додає йому +++навіть, якщо він і перейде до УПЦ, &quot;&quot;моголи, моголи&quot;,якби встали старі батьки, що будували храм, то тікав би в свої турки, так, як сюди приїхав......
15 Лютого 2019, 22:03
.....Люди схаменіться, яка російська Церква, до чого тут Тамара Миколаївна та матушка, вас не смущає, що ваші гроші будуть йти тепер туркам, відкрийте очі за що ви горла рвете, Єпіфаній сказав, що їх структура буде розглядати питання про одностатеві шлюби, буде цікаво спостерігати, що ви потім будете говорити, окрім того в Рожищах є 2 Церкви УПЦ КП, так ходіть туди, а наш храм залиште в спокої, ми теж маємо право молитися в своїй Церкві.Дулючка зі своїми синами - злодіями вискакує і людей мутить, це справжній чорт з табакерки, на службах тільки всіх роздивляється, та осуджує, віри ніякої в неї нема, тільки чвари робити, та людей настроювати один проти одного, та хіба ж це любов Христова????!!!!!Мародерством займаються, тільки про участь своєї душі забуває, патріотка така, на небі патріотизму немає, є тільки справи, які людина заробить впродовж свого життя.
15 Лютого 2019, 22:03
.....Люди схаменіться, яка російська Церква, до чого тут Тамара Миколаївна та матушка, вас не смущає, що ваші гроші будуть йти тепер туркам, відкрийте очі за що ви горла рвете, Єпіфаній сказав, що їх структура буде розглядати питання про одностатеві шлюби, буде цікаво спостерігати, що ви потім будете говорити, окрім того в Рожищах є 2 Церкви УПЦ КП, так ходіть туди, а наш храм залиште в спокої, ми теж маємо право молитися в своїй Церкві.Дулючка зі своїми синами - злодіями вискакує і людей мутить, це справжній чорт з табакерки, на службах тільки всіх роздивляється, та осуджує, віри ніякої в неї нема, тільки чвари робити, та людей настроювати один проти одного, та хіба ж це любов Христова????!!!!!Мародерством займаються, тільки про участь своєї душі забуває, патріотка така, на небі патріотизму немає, є тільки справи, які людина заробить впродовж свого життя.
15 Лютого 2019, 22:05
.....Люди схаменіться, яка російська Церква, до чого тут Тамара Миколаївна та матушка, вас не смущає, що ваші гроші будуть йти тепер туркам, відкрийте очі за що ви горла рвете, Єпіфаній сказав, що їх структура буде розглядати питання про одностатеві шлюби, буде цікаво спостерігати, що ви потім будете говорити, окрім того в Рожищах є 2 Церкви УПЦ КП, так ходіть туди, а наш храм залиште в спокої, ми теж маємо право молитися в своїй Церкві.Дулючка зі своїми синами - злодіями вискакує і людей мутить, це справжній чорт з табакерки, на службах тільки всіх роздивляється, та осуджує, віри ніякої в неї нема, тільки чвари робити, та людей настроювати один проти одного, та хіба ж це любов Христова????!!!!!Мародерством займаються, тільки про участь своєї душі забуває, патріотка така, на небі патріотизму немає, є тільки справи, які людина заробить впродовж свого життя.
15 Лютого 2019, 22:05
.....Люди схаменіться, яка російська Церква, до чого тут Тамара Миколаївна та матушка, вас не смущає, що ваші гроші будуть йти тепер туркам, відкрийте очі за що ви горла рвете, Єпіфаній сказав, що їх структура буде розглядати питання про одностатеві шлюби, буде цікаво спостерігати, що ви потім будете говорити, окрім того в Рожищах є 2 Церкви УПЦ КП, так ходіть туди, а наш храм залиште в спокої, ми теж маємо право молитися в своїй Церкві.Дулючка зі своїми синами - злодіями вискакує і людей мутить, це справжній чорт з табакерки, на службах тільки всіх роздивляється, та осуджує, віри ніякої в неї нема, тільки чвари робити, та людей настроювати один проти одного, та хіба ж це любов Христова????!!!!!Мародерством займаються, тільки про участь своєї душі забуває, патріотка така, на небі патріотизму немає, є тільки справи, які людина заробить впродовж свого життя.
15 Лютого 2019, 22:05
.....Люди схаменіться, яка російська Церква, до чого тут Тамара Миколаївна та матушка, вас не смущає, що ваші гроші будуть йти тепер туркам, відкрийте очі за що ви горла рвете, Єпіфаній сказав, що їх структура буде розглядати питання про одностатеві шлюби, буде цікаво спостерігати, що ви потім будете говорити, окрім того в Рожищах є 2 Церкви УПЦ КП, так ходіть туди, а наш храм залиште в спокої, ми теж маємо право молитися в своїй Церкві.Дулючка зі своїми синами - злодіями вискакує і людей мутить, це справжній чорт з табакерки, на службах тільки всіх роздивляється, та осуджує, віри ніякої в неї нема, тільки чвари робити, та людей настроювати один проти одного, та хіба ж це любов Христова????!!!!!Мародерством займаються, тільки про участь своєї душі забуває, патріотка така, на небі патріотизму немає, є тільки справи, які людина заробить впродовж свого життя.
15 Лютого 2019, 22:07
.....Люди схаменіться, яка російська Церква, до чого тут Тамара Миколаївна та матушка, вас не смущає, що ваші гроші будуть йти тепер туркам, відкрийте очі за що ви горла рвете, Єпіфаній сказав, що їх структура буде розглядати питання про одностатеві шлюби, буде цікаво спостерігати, що ви потім будете говорити, окрім того в Рожищах є 2 Церкви УПЦ КП, так ходіть туди, а наш храм залиште в спокої, ми теж маємо право молитися в своїй Церкві.Дулючка зі своїми синами - злодіями вискакує і людей мутить, це справжній чорт з табакерки, на службах тільки всіх роздивляється, та осуджує, віри ніякої в неї нема, тільки чвари робити, та людей настроювати один проти одного, та хіба ж це любов Христова????!!!!!Мародерством займаються, тільки про участь своєї душі забуває, патріотка така, на небі патріотизму немає, є тільки справи, які людина заробить впродовж свого життя.
15 Лютого 2019, 22:38
погань
15 Лютого 2019, 23:16
Де ваша любовь, де повага просто повага, ви хочите щоб у церкві кричала слава Уркраїні, слава якій Україні , тій що заставила виїжджати за кордон наш народ і іза цього розвалюються сім'ї, слава за те що наші пенсіонери уже на помойках збирають об'їдки, слава порошенківцям за те що вбивають наших дітей і йому це вигідно , а в православній істино канонічній церкві о.Петро дійсно молитьмя за нашу рідну Україну і за вас усіх засранців , а ви платите чорною монетою, за те що він на похоронах істино молиться за ваших рідних, та за цей роскол всі ваші покійні проклянуть вас.Храм це дім молитви а не для того щоб гімни співали і гукали як стадо
15 Лютого 2019, 23:41
Україна- це край, де встає для нас сонце, де живуть наші рідні!!! Це- наш рідний край!! А влада міняється! А той, хто не любить свій край- серцем убогий! А Вас священник навчає проклинати?? Навряд, знаючи його- я впевнена- ні!! Не гнівіть Бога, бо ви так далеко від Нього!! Слава Україні- краю рідному!!
16 Лютого 2019, 00:30
Якщо о.Петро перейде до української церкви, куди буде ходити Воїнська. О.Олександр вже має українську літературу. Але якщо о.Петро перейде, то він не буде благочинним.
16 Лютого 2019, 00:30
Якщо о.Петро перейде до української церкви, куди буде ходити Воїнська. О.Олександр вже має українську літературу. Але якщо о.Петро перейде, то він не буде благочинним.
16 Лютого 2019, 01:20
...ти за Воїнську не переживай, а за себе молися, щоб простив тебе Бог, за твої діяння.Звідки такі відомості про українську літературу в о. Олександра?!Я знаю його ближче мабуть, аніж ти, і ніякої літератури в нього немає, він в Канонічній ЦЕРКВІ, і там останеться, а Дулючка ходить і брехливі плітки про нього пускає, не боїться та баба нічого і нікого, бо біс в неї вселився, от і смуту &quot;сіє&quot; а ви дурноголові і тупі істоти піддакуєте їй, хоча про Канони і життя церковне зовсім нічого не знаєте.Один дурний сказав, а ще дурніші тявкають, як собаки.Стадний інстинкт в більшості українського населення дуже добре розвинений.Ваша злоба потьмарила ваш розум, а далі що почнете людей вбивати, за те що люди не такої думки як ви????А ще хочете щоб війна на Сході закінчилася, по гріхам нашим от і попускає Господь беззаконня такі
16 Лютого 2019, 01:27
1 .В Україні помісна церква і до турків вона має таке саме відношення як російска.І посіла 15 місце в диптиху православних церков світу .Не обманюй..<br/>2. за які одностатеві шлюби йде мова коли це православна церква.і вона живе по канону православної церкви-.це ваші вологі фантазії. Наведіть факти<br/>3..не вам судити у кого є віра..<br/>4.І на небі московського патріархату немає..Згідно 34 правилоа св от.кожен народ має свою церкву ...<br/>5..і от Петро може бути благочинним якщо більшість священиків проголосують за ньго
16 Лютого 2019, 01:36
В українському храмі справді співають гімн але церковний (Боже Великий Єдиний нам Україну храни))Відкрию тобі такий секрет наші предки небули московського патріархату а Святі землі української були константинопольского..І ваші нащадки таким як ви не простять що прос..ли свою мову культуру церкву..
16 Лютого 2019, 02:21
Парафії, які вирішують приєднатися до ПЦУ, ДОЛУЧАЮТЬСЯ В ЄДНОСТІ З ЦЕРКВОЮ. А перехід – це щось штучне, неприродне..Сам термін &quot;перехід&quot; може заважати, тому що якщо ми говоримо про Єдину Церкву, то ці парафії долучаються до Єдності. І для громади, і для священика сам цей момент переходу – в ньому є щось таке неприроднє, ніби ти звідкись виходиш і кудись приходиш&quot;та частина, яка відповіла на заклик Вселенського Православ'я – православним українцям об'єднатися – ці люди мають так само навіть вибудувати нові терміни. Бо якщо ми називаємо Собор 15 грудня об'єднавчим, то ті парафії, які долучаються до єдності з нами, вони долучаються до Єдності, а не переходять. Вони переходять від розбрату, від розділення, закритої спільноти до простору справжнього українського помісного Православ'я&quot;Нехай допоможе нам Господь..
16 Лютого 2019, 03:54
Люди схаменіться.Невже все в нашій країні зроблено для людей.,Пенсія 5 тис.газ 5 грн.світло 1 грн.хліб 1грн.молоко 1грн .і так безліч прикладів можна наводити.Невже все це ви добились своїми підписами.і лишилось тільки взятися за церкву..обливати брудом всіх ..Побійтеся бога.почитайте Лаврентія Чернігівського про наш час і ви тоді все зрозумієте. перестанете (їсти один одного )
16 Лютого 2019, 04:15
Який відсоток рожищан ходить на службу в церкву щонеділі або хоча б на свята?? А вирішувати її долю швидко всі рвуться. Є ж одна церква в парку, інша- навпроти базару. Хай кожен вибирає, куди йому ходити і не нав'язує свою думку іншим. Тим більше так грубо!!! Люди - будьте людьми!!!!
16 Лютого 2019, 12:35
Отці церков Божих! БЕРІТЬ ПРИКЛАД З ОЛЕКСАНДРА ДРАБИНКА І СІМЕОНА ВІННИЦЬКОГО- це сміливі,розумні патріоти України і достойні священники! А ви або боягузи, або продали свої душі грошам депутата Новинського чи грошам Путіна. Бо зрозуміти вас не можливо.Цеж Бог розділив народи по мові,щоб кожен народ молився своєю зрозумілою мовою.Бо в церквах МП майже ніхто не розуміє про що йшла служба Божа. ВИ теж добре знаєте історію християнства,і знаєте , що мати церква наша не московська,то чому не приєднуєтесь до православної церкви України? Що заважає? Зробіть чесний поступок! Народ вас підтримає!!!
16 Лютого 2019, 12:54
Шановний пане, послухайте виступ Єпіфанія, на сцені ,коли він говорив за це, після його обрання, це я сама на власні вуха чула, це не вологі факти, а реальність, дуже дивно що ви цей момент упустили, значить взагалі мілко плаваєте.Чомусь люди перепліли політику з вірою - ЦЕ Ж ІНШІ РЕЧІ!!!!Ми в ліберальній державі живемо, і я маю право і взагалі кожен, ходити туди, куди йому хочеться, у вас є церква в парку, і на вовнянці, так ходіть туди, в нас є своя Церква і ми маємо теж право ходити туди, кожен приймає своє рішення.І не зазіхайте не на ваше.А нині покійний Саша Плоцедим (це до уваги Каті) мамі дав заповіт, коли він приходив у відпустку з зони АТО, він мамі сказав, що в разі його смерті, щоб хоронив його о. Петро Іваничко.І взагалі не чіпайте людей за живе, можливойого близькі теж читають цей сайт.А якщо такі патріоти то йдіть захищати в зону АТО свою країну, а не сидите в тилу і пишете в неті, на що і вистачає вашого патріотизму!
16 Лютого 2019, 13:00
Говорив Єпіфаеній про одностатеві шлюби, а що ви не чули?? А що тут дивного, Україна ж іде в Європу і глава нової церкви Порошенко йде в Європу, такшо все логічно
16 Лютого 2019, 13:08
Хочу сказати, що не розуміють церковно - слов'янську мову ті люди, які говорять на службах, той хто хоче почути, зрозуміє все.В Грузії служиться на старо-грузинській мові, в Польщі на слов'янській, в Канаді, на слов'янській, і люди все розуміють,.А той хто хоче займатися мародерством і зі своїм уставом лізуть в чужий город, то ті і не розуміють, бо мають вуха і не чують.Стерлися межі про вільний вибір, а люди нав'язують тиском, впихаються в храми і роблять чвари, такі як Дулючка, бо бач їй місця мало в парку, і там їй недобре, а недобре тому, що благодаті там нема і віри в серці нема, таким людям кругом буде погано.
16 Лютого 2019, 13:53
Панове,чого принишкли? Долучайтеся! Ви так дружно були на храмовому святі в московській церкві,. так гарно вітали о.Петра .ЩО сталося ,чому не проводите просвітницьку роботу ?Ну наприклад.Організуйте духовенству району екскурсію на бойові позиції.АЛЕ не як капелани щоб були,а просто нехай тиждень поживуть,подивляться хто вбиває наших синів, братів,батьків.Гарна ідея?Може тоді зрозуміють хто наш ворог і змінять юрисдикцію з московської церкви на православну церкву України.Працюйте ,влада! В райдержадміністрації навіть такий відділ є- з питань внутрішньої політики чи якось інакше називається ,не суттєво. А ще цікаво,чи священники військовозобов&quot;язані? НЕхай теж захищають країну,де живуть. Своїх синів вони ,як наші олігархи,теж відкупили від армії?Дайте відповідь народу.ЦЕ ГАНЬБА І ДЛЯ ВЛАДИ РАЙОНУ,ЩО МОСКАЛЬСЬКІ СВЯЩЕННИКИ ПЕРЕМАГАЮТЬ,БАЧИТЕ ,ЯК ВОНИ ЗДРУЖИЛИСЬ,ЗБОРИ ПРОВОДЯТЬ,А ВИ СИДИТЕ МОВЧКИ.МОЖЕ ЩЕ РАЗ ПІДЕТЕ ТАК ДРУЖНО ВІТАТИ?
16 Лютого 2019, 14:13
Адміністрація нічого не робить бо голова ходить в грекокатолицьку церкву а всі відомі підлеглі в московську там нема жодного працівника який ходить в україннську через це в рожищах такий бардак
16 Лютого 2019, 14:51
ВЛАДА ТУТ НЕ ПОВИННА ВТРУЧАТИСЯ, ХОДИТЬ ГАЙВОРОНСЬКА В ГРЕКОКАТОЛИЦЬКУ ЇЇ ПРАВО, ЧОГО ВОНА МАЄ ЛІЗТИ В ЦЕРКОВНІ ПИТАННЯ??? ПЕТРО ЗІ СВОЄЮ ГРОМАДОЮ САМІ ВИРІШАТЬ КУДИ ЇМ ЙТИ ЧИ НЕ ЙТИ. ПЕТРОВІ ТЕЖ ЗАРАЗ НЕЛЕГКО БО ТІ ЛЮДИ ЯКІ БУЛИ З НИМ ВСІ ЦІ РОКИ ХОДИЛИ РЕГУЛЯРНО НА СЛУЖБИ ЯКРАЗ І ПРОТИ ПЕРЕХОДУ. ВІН ПЕВНО ТЕЖ НЕ ХОЧЕ ЇХ ПОКИНУТИ. ОСОБИСТО Я ЙОМУ НЕ ЗАЗДРЮ, ВИБІР НЕЛЕГКИЙ
16 Лютого 2019, 15:10
проти переходу кілька бабок і не потрібно тут захищати о петра що йому нелегко від нього залежить спокій в церкві якщо він скаже що обєднується люди підуть за ним адже надходить великий піст і для чого тут такий безлад невже і пасха буде з обговоренням хто куди має ходити та схаменіться вже вирішіть і дайте людям спокійно молитися а то в церкві за плечима не слухаєш службу а тільки язикатих бабів і тут без образ до всіх
16 Лютого 2019, 15:40
Люди де ви знаходитесь , в Україні? Якщо так, то чого ви ходите в московську церкву? Їдь те в Москву і там ходіть ! А це Україна, тут живуть Українці ! І вони мають ходити до Української церкви? Хіба не так ? Це моя думка.
16 Лютого 2019, 15:57
а який відсоток людей до яких о петро ходить кропити хати йорданською водою яких вінчає хрестить хоронить може вони в церкву часто не ходять то що прво голосу не мають ті люди також платять за все то що вони не є парафіяни
16 Лютого 2019, 16:34
Пастир знає своїх чад.
16 Лютого 2019, 16:52
Якщо храм перейде до ПЦУ то буде порожній на вечірніх і в невеликі свята точно, бо якраз ті шо тільки хрестять і хоронять не прийду
16 Лютого 2019, 17:49
А то чого ті люди говорять українською??? Чого, я прийшовши в храми молитись і просити в Бога- Подай Господи- російською??? А взагалі,писали Святе Письмо пророки- які де тоді проживали?? На якій мові?? Чи Ісус Христос, хрестивши в Йордані- про якусь Канонічність говорив?? Не дуріть самі себе!!! Слово Боже,потрібно чути на рідній, Богом даній мові!!? Чому має бути свято - Филипа а піст значить Филиповський, коли у Нас, завжди було- Пилипа і Пилипівка!!!! Чому ніхто не каже, що вся церковна література українською- була вилучена!!! І де поділись українські священники, які були до приходу совєтів??? На Сибірі !!
16 Лютого 2019, 17:50
Як перейде, то ще більше людей буде ходити, а як буде російський- то дуже багато людей покине.ЦЕ він після служби просив людей почекати ,отже люди прислухались і трохи почекають,але не вічно будуть чекати.Йому не вдасться так довго людей обманювати.Церквам дали термін для вирішення , а якщо самі не перейдуть, то Міністерство юстиції їх перереєструє.І що тоді?В Рожищах буде російська церква? ЦЕ нормально хіба? І тоді він буде змушений молитися за КІРІЛА ,бо його патріарх буде московський.То нехай тоді слухають за кого буде молитись о.Петро.Хіба цього люди не розуміють .Напевно, що ні. Бо навіть вчителі тупі,не знають історії християнства, то що вже там казати за старших людей.
16 Лютого 2019, 18:09
Чи &quot;німб&quot; поправте, чи корону зніміть, а то щось забагато прикрас на одну голову...
16 Лютого 2019, 18:12
Справді церква відділена від держави.То чому на свято Михайла п.Музика,Гайворонська, міський голова приперлися в церкву?То нехай і дальше приходять і розказують правду,як Росія вкрала у нас Київську митрополію О.Петро їм дозволить спілкуватися з людьми бо храм то не його власність.Чому не йдуть просто ,як громадяни,а не як представники влади.Ідіть допомагайте священнку правду казати людям!!!!!!!
16 Лютого 2019, 18:34
От Петро за українську помісну церкву і до Паски він долучиться до обєднання..І не сваріться тут..Я знаю з достовірних джерел...І він буде служити в тому самому храмі.і ті самі люди будуть туди ходити.Як ви тоді один одному в очі подиветесь..Ви чули щоб він говорив щось проти поміснох церкви?НІ...Згадаєте на паску мій коментар..ХРИСТОС ВОСКРЕС..
16 Лютого 2019, 18:50
1 Факти чи ссилку на інтервю чи виступу владики Єпіфанія про одностатеві шлюби.повторюю це ваші вологі фантазії..<br/>2..Якби святі Кирило і Мифодій почули сучасну богослужбову словянську мову то вони нічого б не зрозуміли..Повторюю це вже не словянська мова ..Століттями їїї перекручували і замінювало російскими словами...Це просто архазеїчна російска мова і до церковно словянської вже відношення немає..Відкрийте книгу історіїї і зрозуміете як спалювалась богослужбова література і замінялась на російску..<br/>3 ..тут вірно сказано це не перехід а долучення до обеднання православія українських громад..громада нікуди не переходить а долучаеться до обєднанння із світовим православям..Відновлення Київська Митрополія..
16 Лютого 2019, 19:02
ага ковбаса по 2.20)цукор по 80 копійок)))..Вам нічого ніхто не винен.так пенсія туді була 15 рублів.то ви за пенцію могли купити пів мішка цукру або 5 кг ковбаси))А ще Україна погана..Ви привикли щоб вас по хребті і на трудодні ..І ніякого декрету ні допомоги ні сібсидій..Оце була велікая і могущая ))).
16 Лютого 2019, 20:08
А отець Петро то хоч сам в курсі що він долучиться до об'єднання?? Він вам про це сказав? Прихожанам своїм не сказав а вам сказав?? Не дуріть людей)) але особисто моя думка що священик має залишитися із більшістю своєї пастви
16 Лютого 2019, 23:32
а більшість за помісну церкву
16 Лютого 2019, 23:42
а в Біблії пише &quot;не бійся, мале стадо&quot;
17 Лютого 2019, 00:31
Вселенський патріарх Варфоломій разом зі Вселенською церквою повернули нам те,що Росія вкрала у нас ще в 1686 році.Про це знають усі священники МП,це історія і ніхто не може цього змінити.Але вони так впираються, бо виконують путінсько-кіріловські та онуфрієнафанаїловські укази.Але в них не вийде, бо вже сам Господь Бог не витримує московської навали в Україні.Це з Божої волі в Україні відновлено Київську митрополію Української православної церкви.(ПЦУ).Слава Богу!
17 Лютого 2019, 14:16
Молодці не бійтеся, хватить москалеві служити, будьмо гідними нащадками <br/>,.
17 Лютого 2019, 14:27
Ті кого шкодує Петро, можуть їхати з ним в расьєю, а українці залишаться в свому храмі, просте рішення, від КГБ присяги тяжко відмовитись....
17 Лютого 2019, 15:13
Люди , проводьте збори ще раз .НЕ бійтеся того московського попа. Доведіть добру справу до кінця. Бачите, ЯК люди с. СТУДИНІ поступили.А піп московський нехай їде до Онуфрія в його маєток.АЛе московські попи нікому в Україні не будуть потрібні,І їхнім босам також.
17 Лютого 2019, 19:32
Люди, церква буде українська, а Воїнська ходить по церкві і каже підписуйтесь за нашу українську церкву. Так церква є українська але московського патріархату. Вона наводить туман. Люди недочують і підписуються. Воїнська каламутить воду. Чому о.Петро не скаже Воїнській і Дулюк не робити в храмі базару. Щоб у храмі був безлад? О.Петро повинен сказати їм про поводження в храмі. За межами нехай роблять що хочуть, а в храмі треба молитись. Церква буде ПЦУ. О.Петро буде правити, а Воїнська поїде в Расєю, бо тут будуть молитися&quot;Іуди&quot;.
17 Лютого 2019, 21:06
В церкві З.ДУЛЮК не збирає підписів,це Воїнська збирає з благословення о.ПЕТРА. Бо без його дозволу в церкві нічого не робиться. А Дулюк єдина,хто відважився і почала цю роботу ,правда їй уже допомагають.І це добре.Зіна молодець!!!Смілива жінка,а парафіяни -ведуть себе,як боягузи.Так багато хочуть ,щоб була українська а не московська церква,але голови в пісок і чекають,щоб хтось це вирішив.Ганьба, вам люди.так себе поводити. В селах люди мудріші і почали переходити,а що в Рожищах одні боягузи і проросійські друзі Воїнської?.......
17 Лютого 2019, 22:08
Я за Зіну, вона молодець. Правильно сказали, що голови в пісок. Доросині вже перейшли Пожарки, Студині. Чого о.Петро не зробить збори. Нехай скаже людям, про збори, люди прийдуть і проголосують
17 Лютого 2019, 22:46
До До Олександра. Я не Дулюк а Дігалевич Олександр Іванович с.Єлизаветин , прихожанин Свято-Володимирського храму (поки що МП) смт. Дубище . Після відновлення Київської Митрополії, в РПЦ на території України немає ніякого майбутнього. 1. РФ - окупант і вбивця більше 10 тис. українців. 2. Кіріл намагається розколоти світове православ&quot;я ( це і може бути істинним розколом). 3.Сумнівна канонічність РПЦ. 4.Використання православної віри в політичних цілях - т.зв.&quot;Русскій Мір&quot;. <br/> І цей перелік можна продовжувати . Зараз прошу Бога відкрити очі братам і сестрам які цього не бачать. Любімо один одного , любімо свій рідний край ( а не чужий ) , об&quot;єднуємось навколо Богом нам даної Єдиної Церкви . Слава Ісусу Христу і Слава Україні !
18 Лютого 2019, 00:20
,,Так моє серце визнає''!❤<br/>Заздалегідь прошу простити,<br/>За гостре слово не судити,<br/>Правдиве кожне воно є...<br/>Так моє серце визнає!❤<br/>Пишу про те, що наболіло,<br/>Може не всім це зрозуміло,<br/>,,Хто ходить в Церкву, рідним є''!<br/>Так моє серце визнає!❤<br/>Я мабуть грішна дуже , люди,<br/>Та ,,декого'',мені не шкода,<br/>А щиро шкода того ,,брата'', <br/>Що дійсно, Бога мав за ,,Тата''!<br/>І Служби, теж не пропускав,
18 Лютого 2019, 00:27
Єдиний собор Православної церкви України на території Росії, який діє у Ногінську, мають знести. Це при тому, що в Україні діє більше тисячі російських церков і жодну із них не закрили. Ось там порядок правда а вони тут ще пірья розпускають..Не забудем не простим за українский храм)))))
18 Лютого 2019, 00:53
Зіна Дулюк тут вам молодець, а перед Богом їй відповідати за участь в розколі церкви, чого Вася їздить по району і каламутить воду, жаль, що ще досі йому очки не побили, яке він має право їздити по церквам і верещати, як різаний, перехід має бути добровільний, а не примусовий, горіти в пеклі вашій шайці, ви самі навіть і уявити не можете ,яку біду робите, зло це сатана, а у вас тільки це присутнє, злоба одна в серцях.
18 Лютого 2019, 01:12
За Конституцією, &quot;релігійна громада&quot; і &quot;територіальна громада&quot;, це є різні речі, то чому той псевдоблагочинний Шняк ганяє по селах? Чомусь раніше його і чути не було. Хай сидить в своєму парку. Люди добрі, стіймо за свої храми до останнього!!! Віра наша, віра славна. Наша віра-Православна!!!!
18 Лютого 2019, 01:42
ЛЮДИ -ви придуріли.Ви в якій країні живете? Хочете московської церкви? Відповідаю: ЧЕМОДАН,ВОКЗАЛ,РОСІЯ!!! Там вас чекає КІРІЛ.ВИ не зашифровано пишіть, а прізвище напишіть,щоб вам дати сала на дорогу.А в українській церкві в парку дуже гарно ,тишина,культурні люди,не те що москалі проклинають.Але прокльони завжди вертаються до того ,хто їх посилав.НЕ забувайте!
18 Лютого 2019, 01:55
Як це Зіна в церкві підписи не збирає?? Кожноїго за рукав дьоргає щоб підписалися!!! А віри в неї 0. Вже ходила в парк неділю чи дві не спонравилось, хоче щоб Петро був бо Василь їй не до душі але в українській церкві)) а Петро її спитати забув що йому робити. Дурна баба
18 Лютого 2019, 02:36
То якщо на те пішло і костел треба забрати. Їхній центр в Ватикані. В нашому місті є дві, як ви кажете, українські церкви. Вперед!! Хто на Промислову, а хто в парк. І не треба трогати нашу Свято-Михайлівську церкву. Якби ви уважно слухали, то б почули як отець Петро і отець Олександр виголошують молитву за мир в Україні і моляться за упокій всіх загиблих воїнів по-іменно. Але де там, ви або думками&quot;літаєте в хмарах&quot;, або приходите за потребою СУТО на панахиду або ще гірше взагалі не ходите. Такі всі різко стали віруючі?
18 Лютого 2019, 12:10
Дійсно-храм це святиня!І до храму ніяких претензій.В храмі молитись треба.Тільки чому о.Петро боїться,щоб церква була не московська, а православна церква України?Він і дальше буде молитись,хто йому заборонить?Він добре знає, що МП не є самостійна церква, а частина(філіал) російської.Сам живе в Україні ,має пільги від держави на комунальні платежі ,а не хоче ,щоб церква була незалежна українська?Ви запитайте в нього.Він вам підтвердить,що МП-це самокерована частина російської церкви,а не незалежна помісна церква.І про пільги запитайте. І історію вивчіть християнста.В 988 році було хрещення Київської Русі, а не московської.Вловлюєте різницю.А княгиня Ольга ще раніше таємно прийняла християнство.ЦЕ люди старшого віку зомбовані совєтами,а тепер все доступно- читайте.!!!Єдине, що треба зробити-це змінити юрисдикцію .Перейти з підпорядкування російського в українське. От і все. А все інше буде, як було.Надіюсь ви зрозуміли.Тут жодної політики і без образ.
18 Лютого 2019, 13:22
НЕ бійтеся підійти до о.Петра і задайте йому З питання.Чи дійсно Онуфрій є постійним членом Синоду російської церкви? Я вам кажу,що так.Якщо УПЦ МП незалежна від Росії -то чому ОНУФРІЙ постійний член Синоду іншої держави,ще й агресора?Друге-УПЦ МП зареєстрована,як громадська неприбуткова організація і протягом багатьох років має пільги на комунальні платежі від української держави.І це теж правда.І третє.В Статуті церкви чітко записано-розділ перший,пункт 5, що УПЦ є частиною Руської церкви.Хоча Руською її назвав Й.В,Сталін у 1943 році.Хоча це КИївська Русь була ,а церква РОсіїї -російська, а не Руська.Не бійтеся запитати у о.Петра про це.Він все це добре знає і підтвердить.З БОГОМ.
18 Лютого 2019, 18:21
Шановні, я знаю історію Української Православної Церкви краще чим ви думаєте. І отець Петро її добре знає. Тому і є священником саме Української Православної Церкви, а не УПЦ КП чи ще якоїсь. Національність тут ні до чого. А ви хочете в ПЦУ, то ще раз вас прошу, ідіть на Промислову або в парк. А Свято-Михайлівського храму не трогайте!!!!! Заради Бога!!!!!!
18 Лютого 2019, 22:09
А що боїтесь задати о.Петру питання і почути відповідь?Я впевнений,що о. Петро знає історію християнства, а ви -ні! ТА і ви боїтесь почути від священника правду про яку я написав.ТОЖ з БОГОМ до правди.Вона вам дуже потрібна.
18 Лютого 2019, 23:10
О Петро дав присягу, ще в Ленінградській семінарії Богу і К Д Б, йому буде гріх зрадити, зазомбував прихожан ,от івірать &quot; цару і отєчеству &quot; кацапському...
19 Лютого 2019, 00:37
.....цей абсурд читати неможливо, які тупорилі люди можуть таке писати, чи вам вже до кінця розум повідбирало, яка може бути ПЦУ????Ви теж філіал ,якщо на те пішло Константинопольського патріархату, вашій структурі нічого робити не можна без дозволу Варфоломія, крок вліво, крок вправо і томос ваш брехливий заберуть.Наша Церква, Церква Христова, вона створена Самим Господом і дійшла до нас від Апостолів, а ваша структура, створена людиною ,а вірніше владою (жидами), які Істинну Церкву, хочуть знищити.Ми ПРАВОСЛАВНІ ВІРЯНИ, НЕ ПЕРЕСЛІДУЄМО НІЯКИХ ПОЛІТИЧНИХ ЦІЛЕЙ І ІДЕОЛОГІЙ, МИ В ХРАМ ХОДИМО, ДЛЯ ТОГО, ЩОБ СПАСТИ СВОЇ ДУШІ, А НЕ РОЗБИРАТИСЬ, ХТО В КОГО І СКІЛЬКИ ГРОШЕЙ ВКРАВ, І ХТО ЩО ТАМ У ВЛАДІ НЕ ПОДІЛИВ.БАТЮШКА О. ПЕТРО, ЗВЕТРАЄМОСЬ ДО ВАС, МОЛИМО ВАС ,СТІЙТЕ В ІСТИНІ, Я ЗНАЮ, ЩО ЧАС НАСТАВ ДУЖЕ ВАЖКИЙ, АЛЕ ЗГАДАЙМО СЛОВА ХРИСТА СПАСИТЕЛЯ,: &quot;МЕНЕ ГНАЛИ, І ВАС БУДУТЬ ГНАТИ ЗА ІМ'Я МОЄ&quot; ВИ ВОЇН ХРИСТОВИЙ, НАШ ПАСТИР ДО ЦАРСТВА НЕБЕСНОГО, А МИ ВАШЕ СТАДО, ХАЙ МОЖЛИВО І МАЛЕ, АЛЕ ВИ ЗА НАС ВІДПОВІДАЄТЕ ПЕРЕД БОГОМ, ВИ ДАЛИ ОБІТНИЦЮ В ХІРОТОНІЇ, НЕСТИ СЛОВО БОЖЕ ДО ЛЮДЕЙ, СПАСТИ НАШІ ДУШІ, НЕ ПІДДАВАЙТЕСЬ НА РІЗНІ ПРОВОКАЦІЇ, ВІД САТАНИ.ГОСПОДЬ ПОСЛАВ НАМ ІСПИТ НА ПЕРЕВІРКУ НАШОЇ ВІРИ, ДАВАЙТЕ ВСІ СКОРБІ ПЕРЕНЕСЕМО РАЗОМ!ПОМОЖИ НАМ БОЖЕ ВИСТОЯТИ!
19 Лютого 2019, 01:27
Отець Петро, ми з Вами і надалі хочемо молитися в нашому храмі УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ!!!!!! Ми не віддамо наш храм і не зрадимо СВЯТУ ІСТИННУ ВІРУ!!!
19 Лютого 2019, 01:43
ЦЕ НЕ ПЕРЕХІД КУДИСЬ ЦЕ ДОЛУЧЕННЯ ДО ЕДНОСТІ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ В КИЇВСЬКІЙ МИТРОПОЛІЇ..Адже відновленна Київська Митрополія..заснована апостолом Андрієм Первозванним..Її відновив вселенський патріарх.яка була силою незаконно анексована московським царством до цьго вона була константинопольского патріархату.Патріарх. надав таку саму автокефалію тій же російскій церкві..І собор 15 грудня був обєднавчим а не перехідним..Цей патріарх надав автокефалію 15 церквам світу..це і є світове православя.І кожна церква зобовязанна Поминати Вселенського патріарха, хто не поминає вважаеться розкольницькою церквою..Росія не поминає патріарха який дав їй автокефалію..-І ніхто обіцянку хіротонії не порушує..Нам просто Бог поблагословив повернути свое яке було незаконно забрано із силою із сотнями тисячами жертв..Я розумію що росія зробить все щоб нас розєднати. через таких фанатів як ви..але з нами Бог бо за нами Проавда..і Церква Христова вистоїть і цю навалу брехливого русского міра який веде до погибелі
19 Лютого 2019, 13:06
Ти наївне чи дурне?? Не залишитесь ви в храмі, знаєте скільки вже підписів за ПЦУ?? Поцікавтеся, не 1000 і не 2000, а більше?? А вас таких скільки? 10 чи 20?? Бачили що було в Берестечку, в Жидичині?? І в Рожищі таке буде, чому ради 20 людей все Рожище має не ходити до храму, який йому належить?? Так що підшуковуйте разом зі своїм Петром собі якусь будку і не забудьте табличку замовити Російська православна церква
19 Лютого 2019, 15:04
Можна подумати, що ВСЕ РОЖИЩЕ взагалі ходить в церкву. Не смішіть мене. Вам просто цікаво і азартно забрати храм, а потім і надалі в неділю вдома на дивані сидіти або по базарі ходити. А паску можете і в парку посвятити.
19 Лютого 2019, 18:21
Шановні представники партії ПЦУ на чолі з вашим керовніком Шняком. Маєте свою думку, молитесь де хочете, будь ласка, не осуджую вас, це ваше право. Але нас православних прихожан Свято Михайлівського храму які не збираються зраджувати свою віру не 10 і не 20 як ви там писали. Нас кілька сотень і ми хочемо молитися в своїй церкві. І не збираємось вам її віддавати. А шо то вже таке робиться чи ви подуріли?? Все Рожище гуде шо церкву мають забирати? Вам мало 2? Ще треба одну? А ми шо не люди, не такі ж українці? Ми піст де маємо молитися? Паску де маємо святити? Ми дійсно ж релігійна громада, а не як ті що попідписувалися, а самі або в парк ходять, або до нас 2 рази на рік приходять. Храм не віддамо і не мрійте. Ви шановна влада теж навіть не думайте сунутися, не беріть гріха на душу, ваша посада тимчасова а церква вічна. Навіть в штундів яких по 30 людей в Рожищі, ніхто не відбирає, кожен має свій молитовний будинок і хай собі моляться, теж їхнє право. А ми шо маємо як останні люди в цій державі, на полі молитися? Совісті нема ні в тої Дулюк, ні в інших &quot;патріотів&quot;. Як ви можете любити свою державу, як ви Бога не любите, а він все ще терпить. І коли в країні війна ми маємо об'єднатися, а що бачимо? Отець Петро ніколи не перейде в вашу організацію, як би ви того не хотіли, він надто віруюча людина щоб таке зробити, а ми будемо з ним і нас багато ( я про віруючих, а не колег Дулюк). Так що не робіть перед постом гріха, заспокойтеся і моліться собі у вашій церкві, де кому краще.
20 Лютого 2019, 18:41
Яка ви молодець.Дуже гарно сказано.В Рожищах багато церков.хай кожен ходить туди куде хоче.А Дулюк хай іде в парк як хоче.але вона казала .що там не має божої благодаті.для неї її не буде і в цій церкві.чи я вона не була б.
20 Лютого 2019, 20:28
шановна пані Оксана це просто блеф..Ви нікуди не переходите ви долучаэтесь до канонычної помісної Православної церкви України..Ї переважна більшість за обєднання вас ніхто питати не буде ..рішення прийме більшість а не ваше промосковське шобло.З повагою вірянин михайлівскої церкви.
20 Лютого 2019, 20:32
Наразі 73 громади на Волині перейшли до ПЦУ. Серед них громади сіл Бобичі, Суходоли, Вощатин, П’ятидні, Черчичі Володимир-Волинського р-ну та лікарняний храм преподобного Агапіта Печерського м. Володимир-Волинського; Мерва, Новостав, Берестечко, Скобелка, Галичани, Диковини, Піски, Рачин, Озірці, Борисковичі, Сільце, Антонівка, Квасів, Журавники, Кутрів, Цегів, Довгів, Борочиче, Брани, Зеленее, Бужани, Смолява, Пілгани, Мирків Горохівського р-ну; сіл Гряди- с.Хренів, Топилище, Мишків, Литовеж, Жашковичі, Кропивщина, Бужанка Іваничівського р-ну; Брониця та Раків Ліс Камінь-Каширського р-ну; Радошин, Битень, Байківці, Доротище, Старі Кошари Ковельського р-ну; Садів, Коршів, Радомишль, Лучиці, Буяни, Шепель, Озеряни, Голишів Луцького р-ну; Зубильне, Юнівка-Сірнички, Семеринське, Войнин Локачинського р-ну;Красноволя, Нічогівка, Тельчі, Серхів, Городок, Годомичі, Куликовичі Маневицького р-ну; громада Симелна Стовпника м. Нововолинськ; Доросині та Студині Рожищенського р-ну; Мизове Старовижівського р-ну; Положеве та Острів’я Шацького р-ну.
20 Лютого 2019, 20:37
Матушка та не переживайте за свого отця ..)Переверне шапку і буде молитись в Українській церкві))Помовчіть краще бо ще більше проблем батюшці наробите)))
21 Лютого 2019, 00:32
Мені не шкода тих хто в парк ходив.. А ось вас дорогі віряни Свято-Михайлівського храму дуже..о.Петро шапки не поміняє а ось ви точно змінили...йшли до спасіння а тепер запевняю...на погибель...Назва одна...ІУДИ..
21 Лютого 2019, 09:49
Петро шапки не поміняємо бо набрав від Московії доларів через це так тисне на попів знайте кожен піп який не перейде в пцу і збереження громаду хотів 5 чоловік утримувати 2 тисячі зелених а благочинний подвійно це робиться для того щоб Путін і Кирило могли приїжджати в Україну до своєїї пастви бо якщо набуде тут їхньої філії дорога в Україну їм закрита ..-З достовірних джерел.
21 Лютого 2019, 13:11
Я нерозумію чому Ви тут спорите.Всі кому це питання цікаве приходимо у неділю до церкви і проголосуємо.
21 Лютого 2019, 13:13
З парку хочуть перейти в центр міста ?
21 Лютого 2019, 17:00
Немає потреби голосувати! В Рожищах є ДВА храми ПЦУ. Досить місця всім. Не гнівіть Бога!!!
21 Лютого 2019, 17:02
Хоча правильно сказати не ПЦУ, а УПЦ КП. Бо вони ще й самі не перереєструвалися.
21 Лютого 2019, 17:41
Ти чудо, хоч маме зрозуміло, що написало??
22 Лютого 2019, 01:15
Вот хунта безчинствует..))))))
22 Лютого 2019, 01:25
Шановна адептка русского міра та заспокойтись вже.Перейде от Петро в помісну церкву як Тоді заговорите??Він прислухається до більшості тому і мовчить буде далі служити там..До кінця року в рожищанському районі залишиться приблизно 5 московских парафій..Адже російска церква в роскол іде і вони це прекрасно розуміють ..
22 Лютого 2019, 01:53
Шо ти городиш?? Виключи вже те 1+1)) піди краще в церкву))
22 Лютого 2019, 02:02
Є всього кілька речей, які варто пам&quot;ятати сьогодні в цій ситуації.<br/><br/>1. Волинь - завджи була і буде суперпатріотичним краєм. Недарма так рідко людей звідси ставили і ставлять на керівні посади в країні. Бо тут &quot;Україна - понад усе&quot;, а чим далі від Заходу - тим цікавіше.<br/><br/>2. Священники - це прості люди, як і кожен з нас. І все, що вони можуть - це виконувати Закон Божий і те, чому їх багато років вчили.<br/><br/>3. Найгірше те, що 20 років тому в сторону Київського патріархату кричали: &quot;розкольники&quot; і інші не дуже братські речі. Без любові. Без розуміння всієї глибини історії і всіх моментів в політиці. І сьогодні багатьом буде дуже важко обійняти сусід сусіда і брат брата, бо в минулому самі ж наробили сміху.<br/><br/>В Рожищі дуже багато каміння летіло в обидві сторони. І українці замість піти наперекір зовнішнім ворогам - радують їх і сьогодні. Бо діляться на два табори, як і за січових козаків.<br/><br/>Прикладом є парафії УПЦ МП на Горохівщині, які перейшли під крило колишньої Рівненсько-Сарненської УАПЦ. Люди настільки затамували образи один на одного, що вирішили не ворушити старий бруд і вибрати третю сторону.<br/><br/>4. Священники, як правило, теж патріоти України. Але певні догми, які їм 20-30-40 років солодко лили в вуха - не дозволяють повірити, що правда може бути зовсім інакша. Також вони чудово знають історію і люблять Україну. Але це своя любов, як і в кожного.<br/><br/>Одне лише страшно, що частенько забувається панотцями історія прадідів. Не дідів, які виросли за Союзу, а предків, які будували Україну-неньку і яких розстрілювали, саджали, топтали. За мову, яка не мова - а &quot;малоросскоє нарєчіє&quot;. За пісню, яка нагадувала і про славних князів київських, і про отаманів кошових. І за позицію: я - українець, не &quot;окраїнець&quot;, якому всеодно або страшно перед паном.<br/><br/>Бо чому ж не поминають Кірілла? Чому не вказують &quot;Московсього Патріархату&quot;, як всього кілька років тому?<br/>Страх. <br/>Страх втрати сану і народного гніву. <br/><br/>І це ніщо інше - як блюзнірство над простими і затурканими українцями. І це так по старовинці - по-холопськи - бути добрим і вашим, і нашим. Навіть коли панський чобіт в тебе на шиї. Вороги аж пищать від насолоди, що ми ніяк голову не піднімемо і не скажемо своє слово.<br/><br/>5. Людям легше сказати один на одного щось погане, ніж пробачити. Наші вороги цим користувались, користуються і будуть користуватися. Тому що священників затуркують різними нісенітницями про те, що не було ніколи української церкви, що томос - це папірець, що неканонічно. <br/><br/>Але не все можна закрити грошима росіянина Новинського. Бо духовенство знає дуже детально і глибоко з книг - якою потужною була саме Київська Митрополія.<br/><br/>Простих людей політики заплутують складним, замість просто запитати: Ти - українець? Ти любиш свою землю, свій народ, свою мову? Ти віриш в те, що ми - одна з наймогутніших по інтелекту і мудрості нація? Ти знаєш, скільки наших полягло в боротьбі за незалежність і України, і Церкви?<br/><br/>6. Священники, які сьогодні погано відчувають настрої народу лишаються на вулиці. Без громади. Без церкви. Без парафії. <br/><br/>А історія - це бумеранг. Вчора кричали одні в сторону інших і кепкували. Сьогодні - отримують каміння на свою голову. <br/><br/>Недарма в Біблії є слова: Не осуджуй. І інші слова: Люби ближнього. <br/>По простому: роби так, як хочеш, щоб робили по відношенню до тебе. Сьогодні. Завтра. І через сім колін роду твого.<br/><br/>7. І процес незворотній. Українська Церква буде українською - без впливу зі сторони тих, хто більше 400 років методично знищували все українське. Спалювали книги, переписували історію, намагались відправити в забуття цілий народ. Який як був, так і лишився нескоренним.<br/><br/>І зберіг історію про Сагайдачного, Мазепу, Петра Могилу, Феофана Прокоповича, про київських митрополитів, які не визнавали дуже довго бородатих московитів.<br/><br/>8. Настоятелям храмів зараз дуже бажаю бути сильними, мудрими і люблячими пастирями. Діяти тверезо і холоднокровно. Без емоцій.<br/><br/>І зважати на настрої громади. Бо будь-яка влада - тимчасова. Навіть у священника. І ви, тримаючись за неї, забуваєте про те, що ваш авторитет може об&quot;єднувати, як нічий інший.<br/><br/>Будьте гідними Святого князя Володимира Хрестителя, який був великим політиком і водночас, дбав за храми. Будьте гідні Івана Мазепи, який побудував стільки храмів, що про це досі пам&quot;ятають навіть греки. Будьте гідними своєї неньки України, про яку так дбали священники від часів козацтва до Шевченка. А попи московські - роздягали.<br/><br/>Нехай вами гордяться нащадки. Ваш сміливий крок сьогодні - це шана і повага. Ваш страх перед невідомим - це програш цілої партії в шахи. Будьте далекоглядні. Країна змінилась. І люди змінились.<br/><br/>9. Парафіянам бажаю без конфліктів вирішити на зборах долю громади. Пам&quot;ятайте: якщо не сьогодні, то через півроку. Все буде Україна. <br/><br/>Українець терплячий, але вміє дістати вила. <br/>Чим більше в неділю насиплете один одному солі за пазуху - тим соромніше буде потім.<br/>Згадуйте Біблію і Шевченка: &quot;Обійміться, брати мої, молю вас, благаю&quot;.<br/><br/>Любов - все перемагає.<br/><br/>10. Миру. Любові. Та Божої благодаті усім братам та сестрам!<br/><br/>Нехай Рожище вкотре доведе, що ми - унікальне місто на карті світу.<br/>А за ним підтягнуться інші містечка і села.<br/>Слава Україні! Героям Слава!
22 Лютого 2019, 11:37
ДУЖЕ ГАРНО І ПРАВИЛЬНО НАПИСАНО. ПІДТРИМУЮ.
22 Лютого 2019, 18:13
Для Бога всі ці аргументи і гарне письмо...пиль..Він просто спитпє..Чому ти зрадив Мені???
22 Лютого 2019, 22:51
А де ж тут зрада ???
22 Лютого 2019, 23:00
Зрада Бога - це відсутність любові в душі, любові до себе, любові до ближнього, любові до всього, що нас оточує і в першу чергу до самого Бога. І ця любов не повинна залежати від того, чи ти ходиш у церкву, костел, мечеть чи інший храм. Бог для всіх один: і для християн, і для мусульман і для іудеїв, і для представників інших віросповідань. Ми всі вийшли від Бога і повинні до нього повернутися. А церква і всі ритуали у ній це лише форма, яка допомагає нам наблизитися до Бога (накопичити більше любові в своїй душі). Але форма не є головною. Головне – це те, що живе у нашій душі. І саме це буде оцінюватися на Божому суді. <br/>То чому б нам не зробити цю форму українською. Адже ще апостол Павло в посланнi до коринтян повчав: &quot;А тепер, як прийду я до вас, браття, i до вас говорити буду чужою мовою, то який вам пожиток зроблю, коли не поясню вам чи вiдкриттям, чи знанням, чи пророцтвом, чи наукою&quot;.
23 Лютого 2019, 00:37
ну вже хоч з своєю сектою не лізьте
23 Лютого 2019, 00:48
Гарно розписуєте...але в мене не вкладається в голові як я можу відхреститись від духовного отця,від духовенства..обізвати їх московською нечестю.. тих хто вимолював мені хворе дитя і поминати Філарета,Єпіфанія,і тих про кого не чула навіть..вам мабуть рускі Святі не авторитет..але кожне слово їх в моїй душі...кожне застереження я пам'ятаю..,,Все почнеться з одержимості патріотизмом..і створять Церкву для служіння антихриста..і вірних Богу навіть не буде кому поховати..Ви кажете православ'я це форма..та не для мене..але невже ви така розумна людина думаєте що Храми (МП) у всьому винні,передають гроші,і моляться за Путіна..наш батюшка плаче по ночах..так боляче чути не правду ..постійно працює біля Церкви..і кінці з кінцями не може звести..ми істинно Українська Церква і відношення до Москви не маємо..тож дайте нам можливість дожити віку в лоні нашої рідненької Церкви..зрозумійте інша мені чужа..якби люди ходили до Храму з однією метою...спастися!!! А не відзначитись патріотичністю..вдіти вишиванку ..а самі ховають ножа за спиною..мій духовний отець((прозорливий старець)який помираючи просив не зректись віри істинної..в 2015 казав що це тільки початок кінця..всю глибину не розкажиш..але чи міг отець який прибував в непрестанній молитві і пості,який тисячі дітей і людей вимолив в Бога..вести мене на погибель..Простіть мене,як зачепило щось
23 Лютого 2019, 00:50
,,Крик душі''!!!❤<br/>Як можна так, стояти Службу,
23 Лютого 2019, 02:14
Чомусь не відкриває такого гарного вірша..то скажу своїми словами...Ви зрадник..як не бачити зради???..ви своїм вчинком зрекаєтесь о.Михаїла і все духовенство вірне істинній вірі..яке молилось за вашу сім'ю,(ви не уявляєте скільки безчинства робив ще як був митрополитом Філарет...гордий і підлий чоловік..а вони прикривали його..тепер платять)) а ви хочете від нині поминати Філарета..Епіфанія і ще тих дядьків про яких ніколи не чули..Схаменіться!!! І не підбурюйте людей ми єдині думкою з громадою Церкви а ви шукаєте прибічників серед ярих патріотів..подумайте про дітей..вони не винні що татові засліпило! А де ми будемо пасочку святити..діток причащати??Не пхайте ніж у душу..я застережити вас мушу..колись я бачила у вас..людину все ж хорошу!!!
23 Лютого 2019, 15:15
У Рожище вже зібрано 3 тисячі підписів..Храм буде в істинній православній церкві а не в сталінскому патріархаті із о Петром чи без ньго.Яб порадив о Петру сомому очолити процес переходу якщо він розумний...А то втратить парафію і поїде в якутію служити.Незамінних людей немає.А ці всі байки про благодатний русский мир будете торочити комусь іншому..він вже показав свою благодать на сході тай в історії України..
23 Лютого 2019, 15:21
менше читайте книжечки адептів русского міра і будете розумніші..Вам помагає ваша віра в Христа, бо тільки віра і щира християнська молитва допомогла вам..І точно не Гундяєвська секта Кирила гундяєва
23 Лютого 2019, 15:45
Старше покоління, можливо, і не таке освічене, тому вони вірять, що церква МП- це все. Але час змінюється.. Правда на часі... всі прихильники МП повинні реально мислити- адже Кирил хоче, як і Путін- верховодити вже всім православним світом, тому відрікся від Вселенської Патріархії, від Матері-Церкви... А це гріх.. він пішов всупереч Вселенському Патріарху, бо він дав нашій державі автокефалію... То чому ж Москві не подобається це, чому боїться нас втратити???... У важкий час доя нашої даржави нам дали Томос, бачивши всю несправедливість від Росії, щоб ми були незалежні й в релігії від країни -агресора... то що бояться пан-отці МП?? Чому не переходять з громадами??? Ви ж знаходитесь в державі Україна, чому ви хочете бути залежні від Московії??? Ви ж не на теренах Росії знаходитесь! Справедливість буде на боці держави України, тому будьте з громадами, не налаштовуйте людей проти України, а навпаки-згуртовуйте так, як це вже й роблять деякі мудрі отці МП, вам держава дає шанс лишитис при ваших санах... Я теж відвідую храм МП, але я розумію, що Кирил пішов всупереч всьому світу.. Але ж в релігії має бути справедливість?
23 Лютого 2019, 16:08
Ми маємо Михайлівський храм, і треба піднімати питання щоб наші о.Петро і о. Олександр також були на стороні більшості людей зі здоровим глуздом! не потрібно боятись зректись ярма МП! Нехай навіть і правиться старослов‘янською Петром чи Олександром але щоб наше місто не відносилось до роскольницької церкви. Ми раніше вважали УПЦ КП неканонічною, а тепер виходить що сама УПЦ МП теж неканонічна, бо Онуфрій на чолі з Кирилом зробили неправильний хід. Якшо всі хочуть жити по Божим законам, то треба наслідувати Божі Закони! Тому треба дивитись правді в очі й допомагати нашій державі раз і назавжди вирішити питання про релігію і мати ЄДИНУ ЦЕРКВУ, без скандалів і безглузих вчинків! Ви згадуєте Філарета.. він був частиною МП, він підняв питання про автокефалію ще в 90х,так на його москва за це попросила у Вселенського патріарха накласти анафему... шо ми бачим через роки??? Істину! Філарета востановили в сані, й надали нам можливість мати свою єдину церкву, без впливу МП на нас! Ми завжди страждали через сталінсько путінське несправедливство! ТомуОдумайтесь!
23 Лютого 2019, 17:31
А ви молитвою пробуйте реалізувати свої амбіційні цілі, а не кулаками і болгарками. Поїзд на ходу молитвою можна зупинити. Ну!... чи благодаті бракує? (усіх стосується)
23 Лютого 2019, 22:20
До До Олександра (коментар не підписаний ,але , можливо , це Оксана ) . Не хотів тебе образити чи засмутити . Я гарної думки про тебе і твою сім&quot;ю . Сподіваюсь , з часом ти , зміниш свою думку про мене . Звісно , за свої вчинки буду відповідати перед Богом .
24 Лютого 2019, 00:53
Дякую..у вас теж зразкова сім'я..тому і не могла подумати що розділимось в думці.З ваших коментарів, чітко видно позицію...(покищо МП) Якщо, наша Церква ,сумнівної канонічності...і в неї не має майбутнього, то чому ви досі стоїте на Службі...вибачте..але не знаємо що чекати від вас..Громада Церкви майже єдина в думці..але одна людина може такого наробити..що страшно подумати..Невже ви не чуєте молитви за мир..воїнів..((теж переконені що за Путіна і Кирила) батюшка так само любить свій край, і м'ягко кажучи недолюблює Путіна..ми істинно Українська Церква..Та...даремно ці переписки..сатана вже не здасться..як казав мій духовник..,,Не лишиться ні одної Церкви...а потім і вдома не дадуть молитись.. Та будемо триматись Христа..Невже вам стане легше, як у Храмі буде другий отець,ваша сім'я і ще три людини..в мене серце кров'ю обливається...Простіть мою відвертість. І дякую, що ще завтра я зможу причастити своє дитя ,в до болю рідному мені Храмі!!!
24 Лютого 2019, 11:38
Пацани стріляю на повал)))Благодатний у жидичині відкрив вогонь по людях..отче Петре не доводьте до такого храм все одно буде в істинній канонічній Українській церкві..Наберіться мужності і очолюйте процес долучення до єдності
24 Лютого 2019, 13:37
Кіріл гради святить,<br/>допомогу солдатам дає,<br/>на війну благословляє,<br/>нам смерть посилає.<br/>Хіба так Богу служить?<br/>Чи з дияволом дружить?
24 Лютого 2019, 18:16
Не липіть той віршик..бо недочого...дивіться як ви служите...вислужуєтесь сатані..людство забуло про Бога..думає про честь..амбіції..будь що..але не про Бога..Не судіть і не судимі будете!!!((хоча після всього цього безчинства наврядчи)) Нам до Кирила немає діла..Філарет що виробляв..то не снилось вам..на себе дивімось..
24 Лютого 2019, 19:46
о .Петро -це Священник Святої Аопстольскої Церкви!<br/>А от Василь то дійсно те що вам і треба-мужик..)<br/>Поїхав би він натой самий Афон чи хтось з його &quot;прихожан&quot;то їхби і до Святогопричастя не ждопустили б,не то що співсдужити.&quot;Канонічні&quot; ви такі-РОЗКоЛЬНИКИ-були і залишилися.<br/>Ще матушка Аліпія Голосеевская старица до Філарета казала (коли він ще не пішов в розкол )-Мужиком ти помреш!<br/>От такий пастир у вас,саме як вам і треба-МУЖИК -ви його достойні!)
24 Лютого 2019, 20:00
Не падайте духом,саме гоовне ,що ми остаемося з Апостольскою Церквою Христовою-з нами всі Святі!<br/>Христос нас не оставить!<br/>А ці що відлітають як полова в так звану турецьку сцу ,то як сказав апостол&quot;вони вийшли від нас бо вони НЕ наші&quot;.<br/>То їх треба тільки пошкодувати,що отак затьмарило їм розум.<br/>Святі предсказували що в остатні часи в пеклі бесів не буде бо вони будуть всі на землі.<br/>От нам і доводиться зарас побачити це на власні очі.<br/>Бо хіба розумна людина зможе відріктися від своеї Церкви в якій хрестилися наші предки ,і ми самі. <br/>Церкви яка породила стількох Святих! на політичну організацію-НЕПРИЗНАНУ НІДЕ В СВІТІ! <br/>І при цьому з такею ненавистю відноситися до Церкви( в якій вони хрестилися ) та до тих хто не бажае від неї відмовлятися так як роблять це вони.<br/>Це тільки показуе яка справжня сутність ними керуе-беси.
24 Лютого 2019, 20:07
яКА АПОСТОЛЬСКА ЦЕРКВА В РОСІЇ.В УКРАЇНІ КИЇВСЬКА МИТРОПОЛІЯ ЦЕ І Є АПОСТОЛЬСКА ЦЕРКВА..ЯКИЙ ТАМ АПОСТОЛ ХОДИВ ПО МОСКВІ АНУ СКАЖИ МЕНІ?МОСКВА І МАЄ БУТИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ ЯКЩО НА ТО ПІШЛО))
24 Лютого 2019, 20:10
Коли сталін розтрілював десятки тисяч священників то це не були мученики а зараз коли народ обєднується в Благодатній апостольскій київській митрополіїї то біси повилазили ..біси в твоїй голові адепт русского міра...
24 Лютого 2019, 20:13
а ти адепт якого міра-американського чи турецького..?
24 Лютого 2019, 21:46
Зразу після війни молодих хлопців- семінаристів посадили на корабль, щоб вроді відправити в Америку, бо в тут в Україні таких не треба, на той час тут починали правити московські попи- кегебісти, насправді всіх семінаристів потопили. Вчіть історію шановна!
24 Лютого 2019, 21:46
Зразу після війни молодих хлопців- семінаристів посадили на корабль, щоб вроді відправити в Америку, бо в тут в Україні таких не треба, на той час тут починали правити московські попи- кегебісти, насправді всіх семінаристів потопили. Вчіть історію шановна!
24 Лютого 2019, 21:46
Зразу після війни молодих хлопців- семінаристів посадили на корабль, щоб вроді відправити в Америку, бо в тут в Україні таких не треба, на той час тут починали правити московські попи- кегебісти, насправді всіх семінаристів потопили. Вчіть історію шановна!
24 Лютого 2019, 22:03
Скільки вже можна користуватись чужим ніком? Пишись &quot;Яга&quot;, тоже класно. Або пиши щось путнє.
24 Лютого 2019, 22:45
1. Не ліпіть святих до грішних. Перед тим як писати про святих - прочитайте останні новини на топових російських сайтах. В Росії до сану святих зарахували за останні десятиліття кілька &quot;злодіїв в законі&quot;. <br/><br/>Не будьте обмеженими в висновках, якщо побували в 5-10 монастирях і спілкувались з священниками і ченцями, знаєте молитви і читаєте житіє святих. Це добре, але сьогодні мова йде про Церкву, як організацію. Якою сьогодні управляють в поганих цілях, бо благословіння отримують воїни сусідньої держави перед тим, як вбивати наших братів-батьків-друзів.<br/><br/>Тому не можна ставити в один ряд, наприклад, святих отців Печерських, які були в Київській митрополії за кілька сотень років до того, як взагалі утворилась Москва.<br/><br/>І не можна до старих святих рівняти тих людей, хто сьогодні в РПЦ.<br/><br/>2. Про Афон.<br/>Афон на своїй території налічує монастирі багатьох держав. Ті, які є власністю РПЦ - ніколи не визнають і не приймуть ПЦУ. <br/><br/>Ті, які належать до Константинопольського - вже підтримали і визнали.<br/><br/>3. Більше того. Нещодавно Синод Румунської Церкви прийняв рішення, що визнає ПЦУ. За умови, що в Україні спокійно функціонуватимуть церкви їхнього патріархату.<br/><br/>4. І скажу більше. Як тільки 1-2 Сестри-Церкви визнають ПЦУ - перехід буде значно швидшим.<br/>Поки що це є причиною номер один, чому священники МП бояться. Їх настільки залякали події 90х, що не хочуть бути відлучені від церкви.<br/><br/>І друга причина - юридичні аспекти. Як тільки ПЦУ опублікує статут і інші документи установчі - закриється багато міфів і пліток. І про святих, і про одностатеві шлюби, і про &quot;турків&quot;.<br/><br/>Поки багато здогадок, які вже розкручують в плітки.<br/><br/>5. Швидкість переходу приходів МП щодня зростає.<br/>І як я писав вище - час зробить своє - незалежно від впертості окремих людей.<br/><br/>Сьогодні ви сиплете тут завченими фразами про неканонічність.<br/>А завтра доведеться прийти в церкву і разом з людьми, яким ви доводили, що вони - &quot;Васька&quot;, &quot;ваш Шняк&quot;, &quot;розкольники&quot; - разом молитись.<br/><br/>І мене радує одне. Люди, які в 90х роках почали служити на Площі Богдана Хмельницького - незламні патріоти з християнською любов&quot;ю. Бо витримали усі незгоди і з любов&quot;ю ставляться до усіх.<br/><br/>6. Єдина причина чому взагалі все значно пришвидшилось - це війна.<br/>Парафіяни МП - теж відправляють допомогу в АТО.<br/>АЛЕ.<br/><br/>Є одна різниця.<br/>Онуфрій - не визнає Голодомор.<br/>Онуфрій - не визнає війну і агресію сусідів.<br/><br/>А в цей час капелани КП - на передовій з воїнами.<br/>Як і має бути в сильній державі.<br/><br/>Все інше - солодкі фантазії затуманеного мозку.<br/>Тому за 5 останніх років Україна і встає з колін, що державна політика спрямована на підтримку всього українського. І єдине, що зараз може стати на заваді перетворенню нашої держави в могутню одиницю - це повноцінне і широкомасштабне вторгнення на нашу територію.<br/><br/>Якщо цього не трапиться - МП поступово дуже зменшиться в розмірах - незалежно від бажання окремих осіб. Це визнає і саме священство: вони чекають визнання хоча б 1-2 сестринськими церквами.<br/><br/>А ще свою роль зіграє закон про оподаткування МП, як Церкви патріарх якої знаходиться в державі-агресорі. І про перейменування церков.<br/><br/>Я писав вище - історія б&quot;є бумерангом.<br/>На тих, хто будуть ходити в церкву з табличкою: Російська Православна Церква - будуть тикати пальцем.<br/><br/>Недарма на цьому тижні церковця біля управління МВС і Прокуратури - перейшла в ПЦУ. І туди поставили капелана, який неодноразово був в АТО.<br/><br/>Все буде Україна.
25 Лютого 2019, 12:17
Господи..страхи які вичитуєш!! Це Бог тобі заповідав історію таку вчити??? Переключились на Церкви, бо з владою ради не можете дати...так на передовій воювати помагаєте,воюючи з Храмами???
25 Лютого 2019, 17:00
Не такі страшні московські воші як українські гниди..
26 Лютого 2019, 00:13
Страхи кажете? А вам не страшно, що і сюди прийде Путін, вас захищати, так як захищає своїх на Донбасі? Ви про це не подумали? Крові вам мало? Моліться Богу, а не розводьте смуту. Вам що не подобається молитися українською, зрозумілою мовою? Стоїте і шепчетесь в храмі , новини розказуєте, бо нічого не розумієте з того, що священник говорить. Ніхто не виганяє священників, просто зміниться мова, а не зміст . Не розумію вас. Згадайте, хто і як хрестив Русь. Це було в 988 році. Москви ще не було...
26 Лютого 2019, 00:25
Оці протистояння Богу не угодні! Один тільки Бог знає, як і що правильно. А ми вже стільки нагрішили, обливаючи один одного брудом... Задумайтесь люди, згадайте своїх предків, як вони боролися за вільну Україну. Як гинули безневинні священники, сиділи в тюрмах, як прийшли москалі. Тепер нашій владі ми теж не потрібні, бо нами керують жиди. Не будьмо яничарами, згадаймо тих, хто відійшов у вічність...
26 Лютого 2019, 01:04
....Читаю і диву дивуюся, такі Кпісти знатоками історії та віри стали, таке враження, що безсметрні, бо за історію аж давляться, так намагаються доказати, що було вкрадено в нас митрополію і т. д , дивишся на сторінках в мсоціальних мережах, у всіх одна тема, : &quot;забрали в нас митрополію&quot;, ви шановні зі своїм патріотизмом, просто подуріли, ненависть одна в серцях у вас і в вашого Філарета і т.д Знову жиди роблять все вашими руками, а ви дурні ведетеся, як і завжди це було, невже життя ненавчило???Ви так старанно рвете горла за содомські гріхи, які Господь стер з лиця землі, невже ви за те, щоб ваші діти, внуки, правнуки жили в одностатевих стосунках, я просто повірити не можу, до чого ми дійшли?!Які ще може бути 3000 підписів, якщо вони недійсні ,тому що Дулючка, ходить і бреше що збирає за Церкву УПЦ МП, а не за ПЦУ, де по-перше ті люди, які назбиралися, це територіальна громада, а не церковна, все робиться брехнею, сатана не спить, озирніться у що ви перетворились, кого ви женете з України?, нас тому що ми молимося по слов&quot;янськи, так як наші діди, прадіди!Ви і по українськи служби не зрозумієте, бо вам це не цікаво, але доказувати будете до останнього,....жаль мені вас, бо участі вашої душі, не побажати навіть і ворогу.В очередний раз роздираєте Тіло Христове, так Бог один і віра одна, але скільки з тих часів пішло розколів, і ваше ПЦУ, чи СЦУ є таким як і всі інші, а наша Церква йде від Апостолів, і ніяка історія, нічого доказати не зможе, як би ви себе в груди не били
26 Лютого 2019, 01:45
Смуту Ви без мене розвели..Не розумієте мене..то я коротко розкажу..Вже 10 років тому Господь покликав мою велику сім'ю до Храму..з того часу я зрозуміла різницю між ,,вірю в дома''і молитвою в Храмі..було дуже важко...спокуси..лінь..але за ці роки я не просто,,стояла і шепталась..я ловлю себе на тому що не помічаю людей у Храмі..напам'ять молюсь ..ранкові і вечірні молитви.. кожний псалом в моєму серці..кожна глава Євангелії і Апостол і моїй душі..А життя Св'ятих? Це глибина знань..які ніде не начерпаєш..Шукало серце духовного наставника..Я розумію кожне слово батюшки..і не потребую перекладу..діточки не пропускали причастя...вже сьомий рік Господь благословив круглорічний піст всією сім'єю..Якщо читати і не виконувати не прислухатись до Святих Отців..то навіщо строїти з себе віруючу людину..То чи можу я зректися всього духовенства, яке молилось за мене..обізвати їх московською нечистю...Цей,, простий перехід'' це зрада Христу..але тільки для тих хто був вірний Українській Православній Церкві((бо я думаю якби народилась в сім'ї католиків то і померла б в лоні рідної віри)) .Помераючи прозорливий старець,(духовник) застерігав ..щоб не зректися всього що навчив..казав що духовенство зречеться і майже весь світ за ним..і створять Церкву антихриста..на сльозах і крові..просив молитись на Церковнослов'янському, бо це єдиний милий Богу за те що неосквернений матюком, все почнеться з одержимості патріотизмом..і не буде кому не поховати не похрестити..Господь зробить чистку перед кінцем..і лишиться маленька жменька..вірних Богу..просив бути готовими постраждати за Христа..Та я думала це про далеке майбутнє.. Одне тішить....,,ГОТОВЕ СЕРЦЕ МОЄ БОЖЕ...ГОТОВЕ СЕРЦЕ МОЄ!!!
26 Лютого 2019, 01:50
Якраз і московію господь карає за гординю, ми повертаємо своє .Те Господь нам дав а московія забрала Мову історію культуру церкву..
26 Лютого 2019, 01:53
справді Сталін винищив всіх священників потім створив сталінський патріархат який чомусь бреше людям що він канонічний
26 Лютого 2019, 09:39
А чому коли в людини стається біда, язик не повертається сказати &quot;Хай буде все Україна!&quot;? А по своїй гріховності так і хочеться декому з'язвити ( прости Господи! ). В своєму домі своїх же гоните, лжепатріоти!
26 Лютого 2019, 12:03
Поки тут йде словесна війна - люди переходять і переходять.<br/>Тому слова і консерватизм лишаться словами і консерватизмом.<br/><br/>Не можна казати що чиїсь святі святіші.<br/>Чи що чиєсь Святе Письмо святіше.<br/><br/>Це якраз позиція, яку розвивав МП.<br/>Бо 200 років їх ніхто не визнавав.<br/>В першу чергу в Києві монахи та братія.<br/><br/>Правда возторжествує.<br/>Вперше за багато років.<br/><br/>І у мене, як в християнина, немає жодних претензій до інших християн.<br/>Все, що я намагаюсь показати - це те, що не в старослов&quot;янській мові проблема.<br/>І не в священниках. Їх люблять, бо вони - частина громади.<br/><br/>Лжепатріоти чи не лже - покаже час.<br/>В Україні за 5 років змінилось стільки, що повернути назад можна лише війною.<br/>Тому душа радіє, що ми - нащадки смиренних і справжніх християн.<br/>І заслуговуємо на незалежність.<br/>І вона буде.
27 Лютого 2019, 09:22
бо ви вже навіть від Бога незалежнІ!
27 Лютого 2019, 10:51
Що значить &quot;правда возторжествує&quot;? Над усіма земними правдами стоїть вічна ІСТИНА.
27 Лютого 2019, 10:57
Бог розсудить хто від кого залежний .не тобі судити
27 Лютого 2019, 11:11
Ну і навіщо так яро відстоювати московський патріархат..Цікаво які предки туди ходили і там хрестились..Україна не є канонічна територія РПЦ...І чому це філія РПЦ тут в Україні розказує свої байки що це є канонічні територіїї РПЦ...Чи може князь Володимир прийняв хрещення зх Московії..В чому тут її канонічнісь?Пояснень немає..
27 Лютого 2019, 21:36
......у вас затьмарений розум і очі, для чого щось запитуєте, ви ж все одно не почуєте, скажу одне, просіть в Бога, щоб Він відкрив вам де Істина!Нова релігія, яка створилася, пішла проти Самого Бога, вона за содомські гріхи, які Господь стер з лиця землі, то чи хіба можна ходити в таку структуру, і дерти горло за неї?!Зараз прийшов час сповідництва, не по національності, не по патріотизмі, а по нашій вірі, наскільки наше серце добре і сповнене любові до ближнього.Виникла &quot;церква&quot;, в якій можна все ,можна жінкам приходити в храм у зручній для неї одежі, сидіти, вінчатися в одностатевих шлюбах, та хіба ж це нормально???
28 Лютого 2019, 01:16
А ви почитайте про зручний одяг детальніше.<br/>Запитайте в ваших духовників.<br/><br/>І дізнаєтесь, що не було в Україні до приходу Москви такого.<br/><br/>А там ці звичаї з&quot;явились тому, що до отримання грамоти від Константинополя - Церква отримувала дозвіл на служіння в татаро-монгольського наслідника. Від монголів і особлива архітектура куполів.<br/><br/>В Києві вона зажди була у вигляді &quot;шапки&quot;. В Москві зазнаючи впливу татаро-монголів - гостроверха.<br/><br/>Вивчайте історію. Перевіряйте. Шукайте істину.<br/><br/>Можливо, тоді ви не будете такими радикальними при написанні слів &quot;турки&quot;, &quot;Стамбул&quot;.<br/>Коли зрозумієте - скільки років Москва була під ігом, яке так заперечує її першість.<br/>Коли побачите, що наші перші монахи і священники - святі люди проти їх перших попів.<br/>Коли докопаєтесь до правди, що кияни перших наставників з Москви - вигнали через те, що митрополит вів розгульне життя і жив з жінками.<br/><br/>Все це заперечується. І покривається грошима вже багато років. Причому не тільки в нас.<br/><br/>Берете квиток в Грецію, Кіпр і будь-яку іншу православну державу. Спілкуєтесь з монахами і священниками НЕпідконтрольної Москві Церкви. І побачите, що у всьому світі ситуація однакова.<br/><br/>Все куплене за великі гроші. І вся їх історія штучна. Тоді як наша - велична.<br/><br/>Сядьте і поїдьте в кінці-кінців в саму Росію. І переконайтесь - які набожні наші люди. І що робиться в них в державі.<br/><br/>Вас лякають примарами. Ніколи не буде такого, щоб православні одобрювали одностатеві шлюби.<br/>І саме тому збирався останній Собор всеправославний, на який не поїхав Кірілл.<br/><br/>Бо за останні століття виникло багато загроз і нових речей, на які в Церкви-Матері немає прописаних законів - як діяти. <br/><br/>Не мисліть однобоко. <br/>Наші монахи і священники - тримають високу планку набожності в самій Росії. Недарма там стільки нашого духовенства.<br/><br/>Тому - шукайте і знайдете.<br/>Любові всім.
28 Лютого 2019, 01:55
ЯКІ ОДНОСТАТЕВІ ШЛЮБИ?Що ви морозите.?Найдіть хоча б якісь вислів чи доказ..Нігде владика Єпіфаній такого не говорив..РПЦ створенна на брехні іншого пояснення немає..З брежнею далеко не зайдете
28 Лютого 2019, 02:02
Не створенна нова церква а вдродженна Київська Митрополія .Яка незаконно була анексована московським ханством згідно благословення вселенського патріарха надано томос про автокефалію..І правильно ви підмітили (по вірі)..Але віра моя не з москви вийшла ..яким боком ви тут москву приліпили я не розумію..
28 Лютого 2019, 19:46
То ви дуже вірно сказали:<br/>&quot;Ви і по українськи служби не зрозумієте, бо вам це не цікаво, але доказувати будете до останнього,...&quot;-так воно дісйсно і е.<br/>То тільки свій фальшивий патріотизм ,причому при підтримці безбожної влади так можуть показати що забирають храми в тих хто в них Богу молився.<br/>Та віри своеї не покажуть,і в храми ті довго не находять ,тим більше не молитимуться-бо таке не зовсім не їх духу .<br/>От помайданити ,покричати.побіснуватися..то так.<br/>Та що з них візьмеш.Це як питати в слабого здоровя.<br/>Було давно попердженно старцями ,що остатні часи бесів в пеклі не буде,бо будуть всі на землі.<br/>От тепер явно це бачимо як вони поселилися саме в тих людських душах що порігБожого храму майже не переступали ,не кажучи вжепро молитву і каяття.<br/>От тепер беси ними і крутять як хочуть.<br/>Як тут вже було сказано-такого безумства і самому великому ворогу не побажаеш .<br/>Говорити їм щось не мае сенсу.<br/>Вони назбирають вугілля на свої голові і своїх дітей і лише тоді вразумляться та покаяться.Не раніше.<br/>А нам треба набратися терпіння і твердо триматися Віри наших Святих предків і Бог нас не оставить .
28 Лютого 2019, 21:11
Люди люди добрі.Схаменіться,поважаймо один одного.Ми всі однієї нації,ми українці.Ходімо всі у свої храми,де ходили.Молімось Богу,а не робім між собою ворожнечу.Як добре бути в рідному Михайлівському,бути на службі і слухати змістовні проповіді наших священників о.Петра і о. Олександра.Хай Матінка Божа і архістратих Михаіл оберігають нас і наш храм від злих помислів і дій.Спаси Вас Господи
28 Лютого 2019, 21:12
Люди люди добрі.Схаменіться,поважаймо один одного.Ми всі однієї нації,ми українці.Ходімо всі у свої храми,де ходили.Молімось Богу,а не робім між собою ворожнечу.Як добре бути в рідному Михайлівському,бути на службі і слухати змістовні проповіді наших священників о.Петра і о. Олександра.Хай Матінка Божа і архістратих Михаіл оберігають нас і наш храм від злих помислів і дій.Спаси Вас Господи
28 Лютого 2019, 21:12
Люди люди добрі.Схаменіться,поважаймо один одного.Ми всі однієї нації,ми українці.Ходімо всі у свої храми,де ходили.Молімось Богу,а не робім між собою ворожнечу.Як добре бути в рідному Михайлівському,бути на службі і слухати змістовні проповіді наших священників о.Петра і о. Олександра.Хай Матінка Божа і архістратих Михаіл оберігають нас і наш храм від злих помислів і дій.Спаси Вас Господи
01 Березня 2019, 00:56
Розумні слова..... підтримую!!!! Хай Бог всіх вразумить і укріпить!!!!
01 Березня 2019, 01:10
Спаси Вас Господи.
02 Березня 2019, 10:07
розумні слова)) єднаймося..не дарма в Києві пройшов обєднавчий собор..Згідно благословення вселенського патріарха .долучаймося до єдності в ПЦУ. в Київській митрополії.Московія хоче нас розєднати ..Переходимо від розбрату ненависті до любові і взаєморозуміння
02 Березня 2019, 13:20
Де ми бачимо любов і взаєморозуміння.Це така любов до Бога,коли ми вриваємось до храму,кричимо,ріжем замки,ображаємо прихожан , а саме страшно,що ми не поважаєм священників.А потім думаємо,чому з нас сміються.Прикрашайте ці дії і Бог всім простить,бо Він терпеливий.Подумайте,що іде прощена неділя і піст.
03 Березня 2019, 22:52
Як так можна зрадии московську віруі повернутись в канонічну Київську митрополію? Вот хунта безчинствует)))
24 Березня 2019, 23:46
,,Крик душі''!!!❤<br/>Як можна так, стояти Службу,
24 Березня 2019, 23:57
,,Крик душі''!!!❤<br/>Як можна так, стояти Службу,
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024