День ангела: рожищенські Оксани розповіли про свої імена

06 Лютого 2019, 11:06
4857

Оксани в Україні святкують сьогодні своє свято – День ангела. Не виключення й рожищенські власниці цього імені.

Спеціально до свята «Район.Рожище» зібрав розповіді чарівних Ксеній про їх імена у рубриці «День ангела».

Оксана – жіноче ім’я грецького походження. Його пов'язують зі словом «ксенос», яке означає «чужоземний», «чужий». Однак деякі дослідники висловлюють думку, що ім’я «Оксана» є похідним від імені «Ксенія». У такому випадку воно може означати «гостинна».

Власниця перукарні «Оксана», пані Оксана Майструк своє ім'я дуже любить. Жінку так назвала мама, оскільки хотіла, аби дочка носила гарне українське ім'я. «Зараз до мене звертаються виключно «Оксана», у дитинстві кликали «Оксаночкою». А ще я категорично не сприймаю російськомовну форму «Ксюша», – розповідає перукарка.

2
Власниця перукарні «Оксана» Оксана Майструк
Власниця перукарні «Оксана» Оксана Майструк

Депутатка районної ради Оксана Філіпчук дістала своє ім'я в честь гуцулки Ксені. Її також називала мама. Оскільки жінка має гуцульське коріння, знаходить спільні риси з красунею з Карпат: теж чорнява і з характером. Чоловік і мама кличуть пані Оксану виключно на ім'я, а от прабабуся називала «Ксенією». «Тоді мене це дуже дратувало, а зараз вже й не знаю чому. Ксенія – це ж дуже гарно», – каже жінка. День ангела зазвичай відзначає з подругами.

2
Депутатка районної ради Оксана Філіпчук
Депутатка районної ради Оксана Філіпчук

Директорка Рожищенського будинку дитячої творчості Оксана Максимюк отримала своє ім'я від сестри. Саме старшу доньку мали назвати Оксаною, але в силу деяких обставин обрали інше ім'я, тож це у спадок перейшло до меншої. А тепер, хоч сестри зовсім не схожі, їх часто плутають. Цей день пані Оксана найчастіше святкує з рідними та друзями.

4
Директорка Рожищенського будинку дитячої творчості Оксана Максимюк
Директорка Рожищенського будинку дитячої творчості Оксана Максимюк

Журналістка центру журналістських розслідувань «Сила правди» Оксана Петрук не знає, хто з батьків обрав це ім'я. «Чи воно мені подобається? Ніколи не задумувалась. Не ім'я прикрашає людину, а людина – ім'я. Рідні кличуть по-різному: «Оксана», «Оксанка», іноді навіть «Ксюшка». Святкую у тісному колі: мама, сестра, донька і я. Йдемо в театр або в кіно і на піцу. Я люблю спонтанні свята, а не календарні», – розповідє жінка.

2
Журналістка центру журналістських розслідувань «Сила правди» Оксана Петрук
Журналістка центру журналістських розслідувань «Сила правди» Оксана Петрук

Медична реєстраторка амбулаторії №1 Оксана Данилюк своїм ім'ям дуже задоволена і нізащо його б не змінила. Її так назвала старша сестра Жанна. Найчастіше до жінки звертаються формою «Оксана», хоча друзі часом кличуть «Ксюшею» чи «Ксенею». Святкувати пані Оксана збирається у колі близьких.

3
Медична реєстраторка амбулаторії №1 Оксана Данилюк
Медична реєстраторка амбулаторії №1 Оксана Данилюк

Передрук заборонено.

Ірина ВОРОТНА

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024