У Рожищенській музичній школі вчать «задля прекрасного прагнення дарувати мистецтво людям»

02 Жовтня 2018, 13:00
Директор дитячої музичної школи Юрій Сосовський 7268
Директор дитячої музичної школи Юрій Сосовський

Я стою в коридорі з великою кількістю дверей. Майже за кожними чути звуки: хтось грає на фортепіано, хтось – на скрипці, гітарі чи інших музичних інструментах. На стінах – стенди про історію музичної школи та її сьогодення.

Тьмяне освітлення на тлі музики створює творчу атмосферу – вже доволі пізній вечір. Сьогодні я дізнаюся далеко не про одного вихованця Рожищенської музичної школи.

Двері відчиняє завжди усміхнений, багаторічний очільник школи Юрій Сосовський. Людина, яка виховала не одне покоління музикантів, керівник, завдяки якому школа стала потужною структурою в районі.

У день музики говоримо з Юрієм Олександровичем, звісно, про музику, учнів та педагогів. І хоча у них свято, але робочий процес триває, і кожен педагог намагається передати любов до музики своїм вихованцям.

«Нині у школі працює 21 викладач. Вже більше 30 років діє філіал у селі Копачівка та класи акордеона в селищі Дубище, – розпочинає розмову Юрій Сосовський. Задумується та додає: «Мабуть, неправильно назвати їх просто «викладачами», адже це дійсно талановиті люди, які вкладають всю свою душу та віддають серце вихованцям».

Музична школа, як окрема структура, почала діяти з 1958 року. До цього вона функціонувала як філіал Луцької музичної школи №1. Зараз у школі є чотири відділи: народний, духовий, струно-смичковий і фортепіано-теоретичний. Також діють дитячі колективи – два хори, молодших та старших класів, ансамблі скрипалів, гітаристів і бандуристів.

«У цьому році ми святкували 60-річний ювілей. Зробили чудовий, великий захід – як підсумок діяльності школи за шість десятків років. Важливим було те, що на концерті виступали колишні учні школи, люди, які вже стали директорами, керівниками колективів, відомими музикантами не тільки в Україні, а й за її межами. Це говорить про те, що наша школа стала рушійною силою у формуванні життєвого шляху наших вихованців.

Принагідно, у день свята, хочу подякувати усім без винятку викладачам школи, які за рахунок свого вільного часу і вихідних днів готували дітей, крім навчальної програми й до концертних виступів», – із вдячністю відгукується про своїх колег очільник музичної школи.

1
Викладачі Рожищенської ДМШ під святкового концерту
Викладачі Рожищенської ДМШ під святкового концерту

Нині дитяча музична школа працює стабільно та впевнено у виконанні тих завдань, які стоять перед колективом. Цьогоріч, за словами директора, до першого класу прийшло 52 учні, а загалом у школі навчається 213 дітей.

Успіхи вихованців школи неабияк тішать Юрія Сосовського. Здається, про своїх учнів він може говорити годинами.

«Як ніколи раніше, в цьому році випускники нашої школи, майже всі, показали хороші результати та відмінні знання з освоєння свого музичного інструменту. І як результат із 30 випускників 10 отримали свідоцтво з відзнакою, а також 15 випускників отримали відмінні оцінки зі спеціальності», – тішиться результатами директор.

А згодом додає, що троє випускників вступили до Волинського коледжу культури та мистецтва імені І. Ф. Стравінського на престижні спеціальності.

«Серед уже студентів – гордість нашої школи, вихованець Олени Вишневської Анатолій Райхерт, учень Олени ШинкарукОлександр Ковальчук та Вікторія Кость – вихованка Світлани Семенюк. Також у Волинський педколедж на музичне відділення вступили наші випускники: Богдан Шепелюк з Мильська, Катерина Бекерук з Топільного та Анастасія Панасюк», – розповідає Юрій Сосовський.

2
Анатолій Райхерт
Анатолій Райхерт

2
Катерина Бекерук
Катерина Бекерук

Варто зауважити, що кожного року кращі учні школи беруть участь в обласних конкурсах юних вихованців серед учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів.

У 2018 році з 24 шкіл області рожищенські вихованці музичної школи, які були представлені на конкурсі, стали не тільки лауреатами, зайнявши всі призові місця у своїй віковій категорії, а й вперше найбільший приз – гран-прі – отримав тоді ще учень Анатолій Райхерт (спец. «баян», викл. О. Вишневська).

Лауреатами І премії стали Антоніна Семенюк (спец. Гітара, викладач – Тамара Портянко), Андрій Копюк (спец. Гітара, викладач Світлана Семенюк).

1
Андрій Копюк
Андрій Копюк

Лауреатами ІІ премії стали Ангеліна Гапонюк (спец. Акордеон, викладач Л. Нівчик), Каріна Безушко (спец. Акордеон, викладач Л. Нівчик).

Лауреатами ІІІ премії стали Серафим Гринюк (спец. фортепіано, викладач І. Дацюк), Тарас Лагнюк (спец. Бандура, викладач Марія Сова), Діана Степанюк (спец. баян, викладач О. Вишневська).

«На Міжнародному фестивалі-конкурсі митців «Соняшник», що проходив у Києві, лауреатами ІІ премії став дует гітаристів у складі учнів Андрія Копюка та Олега Гнатюка, вихованці Світлани Семенюк», – з гордістю додає директор Юрій Сосовський.

Гортаючи фотоальбом, де зі світлин дивляться як і теперішні, так і колишні учні школи, Юрій Олександрович коротко розповідає про кожного. Здавалося, нереально запам’ятати всіх, а він пам’ятає…

1

Приємно, за словами директора, що випускники школи не забувають своїх учителів. Багато з них через кілька років приводять сюди своїх дітей, а деякі навіть онуків. Так що виходять цілі династії.

Особливо з любов’ю згадує очільник музичної школи випускників, які, переступивши поріг музичного закладу, пов’язали свою подальшу долю з музикою.

«Вони – гордість нашої школи та приклад для учнів. Це заслужений працівник культури України, директор Волинського коледжу культури і мистецтв ім. І. Ф. Стравінського Василь Панасюк, заслужений артист України, колишній керівник оркестру Волинського державного академічного хору, керівник муніципального духового оркестру міста Житомира Ростислав Хом’ярчук, – каже Юрій Олександрович. – А також не можу не згадати Романа Воронку, Олександра Ковальчука – лауреатів Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів, а нині викладачів Волинського коледжу культури і мистецтв ім. І. Ф. Стравінського.

Гордість нашої школи – наймолодша наша зірочка Діана Жога, лауреатка Всеукраїнських конкурсів по класу скрипки, яка на відмінно закінчила цього року Волинський коледж культури та мистецтв ім. І. Ф. Стравінського і вступила до Львівської Національної музичної академії ім. М. В. Лисенка».

1
Діана Жога
Діана Жога

Підводячи риску під ще одним навчальним роком, хотілося б зазначити, що рожищенські учні тримають високу виконавську планку. Як підсумок злагодженої роботи всіх працівників, згідно з «Рейтингом шкіл мистецтв за 2017-2018 навчальний рік» Рожищенська дитяча музична школа посіла 8 місце серед 27 мистецьких шкіл області.

1

«Я сподіваюся, що при змінах, які проходять сьогодні в районі, області, Україні, музична школа й надалі працюватиме творчо, ініціативно, буде постійно вдосконалювати свій фаховий рівень і знаходитиме талановитих дітей. Хочеться, щоб батьки віддавали дітей до нас на навчання задля прекрасного прагнення дарувати своє мистецтво людям», – додав Юрій Олександрович.

Доки говоримо, за вікном вже зовсім стемніло, а музика лине та й лине з навчальних класів. Йдемо з директором до «найвитриваліших» музикантів. Всі діти усміхнено відповідають, що зовсім не втомилися, навпаки, кажуть, музика додає сил та натхнення працювати.

Тож нехай все буде музика!

2

4

2

Ірина Зенц

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024