Залюблена у книги рожищанка шістдесят літ працює бібліотекаркою

30 Вересня 2018, 09:04
Бібліотекар Рожищенської ЗОШ №2 Галина Кривицька 5227
Бібліотекар Рожищенської ЗОШ №2 Галина Кривицька

Галина Кривицька (у дівоцтві Ковальчук) з дитинства любила малювати.

Захоплювалася природою рідного села Рудня, де зростала,  тож частенько місцеві краєвиди за допомогою олівця переносила на папір.

Мала дівчина хист і до створення портретів. Тож після Вовнянської семирічки, вже будучи старшокласницею Рожищенської середньої школи № 1, плекала надію стати художником.

Та нелегко було в ті повоєнні роки сільській дівчині вирушити на навчання до міста. А потрібно було їхати аж в Одесу. Саме в цьому великому та далекому місті готували на той час професійних художників, митців пензля та фарб. Галина, аби здобути інформацію про умови вступу, написала листа в Одесу, та відповідь отримала в той день, коли вже потрібно було здавати перший іспит.

Тож Галина стала студенткою Ківерцівського культосвітнього технікуму за спеціальністю «Бібліотекар», бо любила читати, пізнавати з книг щось нове та цікаве, переповідати його близьким та знайомим. І у виборі не помилилася, адже у спілкуванні з людьми знайшла себе у цьому житті, а художній хист допомагав завжди оригінально та зі смаком оформляти різноманітні виставки, стенди, декорації.

По закінченні технікуму Галина Кривицька прийшла працювати у сільську бібліотеку сусідньої Ольганівки, а вже через рік стала завідувачкою бібліотеки в рідному селі.

Агітаційна робота була на той час однією з основних ланок роботи бібліотекарів.

«Не раз з добіркою новин доводилося вирушати до доярок, і в ланку, проводити інформаційно-агітаційну роботу з колгоспниками, - згадує свої молоді літа Галина Федорівна. І додає: «Щоб жінки мали бажання слухати мене, то я корови разом з ними доїла, і на току допомагала. А ще, крім агітаційних актуальних новин, завжди готувала для них щось цікавеньке, для душі».

Тобто молода бібліотекарка вміла знаходити підхід до людей.

Десять літ віддала Галина Федорівна сільській бібліотеці, і не тільки літературу пропагувала, а ще й неабиякі концерти влаштовувала для колгоспників.

Другою сходинкою професійної діяльності Галини Кривицької стала Рожищенська районна бібліотека для дорослих, де працювала два десятки літ бібліотекарем, старшим бібліотекарем, завідувачкою з обслуговування.

«Читацькі конференції по організаціях  дитячі ранки в садочку, виїзди з тематичними вечорами на села – це та масова робота, яку доводилось проводити бібліотекарям. Нелегко тоді працювалось, приміщення бібліотеки не опалювалось, руки замерзали, але люди тягнулись до книги. Багато студентів доводилось обслуговувати, бо ж були у Рожищі зооветеринарний та медичний технікуми, - розповідає Галина Кривицька.

Два роки пропрацювала Галина Кривицька у районній бібліотеці для дітей. І саме там зрозуміла, що робота з дітьми – це її мрія. Тож коли згодом стала бібліотекарем Рожищенської середньої школи № 2, взялася реалізовувати свої творчі задуми. Це її підопічні – учасники клубу «Юні любителі природи», котрі розчищали струмки біля річки Стир, складали паспорти водойм, стали переможцями обласного конкурсу «Джерело» і були нагороджені краєзнавчою екскурсією в Київ.

Дуже багато було зіграно на сцені - всі замітки про артистів Галина Федорівна досі береже
Дуже багато було зіграно на сцені - всі замітки про артистів Галина Федорівна досі береже

А скільки цікавих вистав та п’єс поставили учасники драмгуртка, який організувала бібліотекар в школі. Ще й донині школярі з радістю та завзяттям обирають собі ролі в нових і нових виставах, навіть презентують свою творчість в інших навчальних закладах. А скільки літературних вечорів спільно з педагогами школи провела за три десятки літ в школі Галина Федорівна вже й не перелічити.

1
Галина Кривицька зі своїми артистами. Уже випускниками школи
Галина Кривицька зі своїми артистами. Уже випускниками школи

А два роки тому у районному етапі Всеукраїнського конкурсу «Шкільна бібліотека» у номінації «Шкільна бібліотека – інформаційний центр навчального закладу» перемогу здобула саме бібліотека міської ЗОШ № 2.

Бо ж не вичерпується енергія та творче натхнення Галини Кривицької – людини, залюбленої в книгу та життя.

Тож у День професійного свята, Всеукраїнського дня бібліотек, зичимо Галині Кривицькій та всім бібліотекарям району, аби не висихало джерело їх творчого натхнення, бо, прививаючи дітям любов до книги, ви плекаєте розумне, добре, вічне.

Тетяна Боярин


1
Галина Кривицька зі своїми артистами. Уже випускниками школи
Галина Кривицька зі своїми артистами. Уже випускниками школи

Галина Кривицька зі своїми артистами. Уже випускниками школи
Галина Кривицька зі своїми артистами. Уже випускниками школи

Бібліотекар Галина Кривицька
Бібліотекар Галина Кривицька

Коментарі
30 Вересня 2018, 15:01
Це благородна порядна чуйна жінка з важкою долею,здоров'я вам і терпіння
30 Вересня 2018, 20:54
Дуже чуйна і хороша людина! Ніколи незабуду усі ці дійства які вона організовувала! Будьте здорові наша дорогенька!!! Нехай береже Вас Бог!!!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39