Як не помилитися у виборі меду – поради рожищенських бджолярів

19 Серпня 2018, 20:25
6684

19 серпня Україна святкує, напевно, найсолодше професійне свято – День пасічника, або День бджоляра.

Продукти бджільництва входять до складу багатьох ліків, а в народній медицині вважається, що всі недуги можна вилікувати медом. Адже він містить практично всі вітаміни й мікроелементи, необхідні для нормального функціонування організму.

Однак бджільництво, колись чимала галузь господарства в Україні, нині процвітає лише у приватних господарствах. Продовжують традицію національного бджільництва ентузіасти. Відтак професія бджоляра не дуже актуальна, але надзвичайно важлива.

Отож сьогодні говоримо про те, який мед найкращий, та що потрібно знати пасічнику-початківцю з подружжям Бандур з Рожища.

6
Олександр та Вікторія Бандури
Олександр та Вікторія Бандури

Молоді, дивовижні, працьовиті та дуже привітні Олександр і Вікторія не побоялися розпочати нову для себе справу. Вчилися, читали, переймали досвід інших. Звісно, робили помилки, адже ні Вікторія, ні Олександр до того, як розпочали власну справу, не мали ніякого стосунку до бджільництва. Вона – економіст, він – музикант. Та їхній тандем виявився успішним, і тепер вони – справжня сім’я пасічників.

Як давно ви займаєтеся бджільництвом? Чи було це сімейною традицією? Де знаходиться ваша пасіка?

Уже сім років, – розпочинає розмову Вікторія Бандура. – Це не було сімейною традицією ні в моїй, ні в сім’ї чоловіка. Бажання зародилось саме по собі в момент, коли ми захотіли вибрати для себе якийсь сімейний вид діяльності, який би приносив нам чесний та постійний дохід. І, як виявилось пізніше, є чималенька потреба цього виду діяльності на державному рівні.

Запилення бджолами посівів і насаджень сільськогосподарських культур сприяє підвищенню їх врожайності. Зростає значення бджіл і як живого індикатора навколишнього середовища. Тому обираючи саме цей вид діяльності, ми розуміли, що принесемо користь і собі, і людям, і державі вцілому.

Наша пасіка знаходиться на різних точках Рожищенського району. В Ольганівці, Єлизаветині, Уляниках, Оленівці, також часто кочуємо в села Луцького району – Білосток і Хорохорин.

З чого варто починати тим, хто хоче займатися бджільництвом?

У першу чергу мати бажання, уміння та сміливість, адже це є ризикований вид діяльності, що несе за собою багато ризиків і матеріальні затрати.

7

Скажіть, чи дорого вам обходиться утримання пасіки?

Насправді особисто нам трохи дорого, тому що ми розвиваємось, а для розвитку бджільництва потрібні кошти і час. Щоразу збільшення пасіки тягне за собою нові фінансові витрати. Також біля бджіл потрібно проводити немало часу, навесні треба допомагати з нарощуванням сімей, влітку стежити за тим, аби рій не втік, а восени підготувати до зимівлі, проводити профілактику від хвороб та ін.

Виходячи з досвіду закордонних країн, бджолозапилення повинно бути узаконеним агрономічним прийомом технології вирощування ентомофільних сільськогосподарських культур. Зокрема у США та Європі на державному рівні захищають пасічників - пасічники мають основний прибуток не від меду, а від того, що вивозять вулики на запилення. Укладаються договори із фермерами на запилення рослин.

Це взаємовигідна справа, адже після запилення бджолами медоносних культур врожайність підвищується на 30-60%. У нас – інша ситуація, держава взагалі ніяк не підтримує цей вид діяльності, але це не дає нам приводу для песимізму чи зупинки цього виду діяльності.

3

Який мед найкорисніший і чому? Які ще продукти бджільництва є корисними?

Насправді весь мед корисний. Просто кожен вид меду містить ту чи іншу кількість відповідних вітамінів, макро- і мікроелементів, відповідно лікувальний ефект – у кожного свій.

Будь-який продукт бджільництва за умови, що він повністю натуральний, несе в собі величезний потенціал здоров'я для людини. Однак найбільшу славу заслуговують гречаний, липовий.

Також дуже корисними продуктами бджільництва є насамперед маточне молочко, перга, прополіс, забрус і квітковий пилок. Крім меду, у нас найчастіше замовляють квітковий пилок та забрус.

4

5

У чому полягає різниця між травневим і липовим медом?

Травневий мед – перший мед, який з'являється у стільниках після тривалої зимівлі бджіл. У цей час бджоли збирають нектар із великої кількості видів рослин, тому травневий мед містить безліч ароматичних мінеральних солей, мікроелементів та інших речовин. Травневий мед дуже запашний, з ароматами яблуні, черемхи, вишні, шавлії, клена, суниці, акації та інших рослин, які цвітуть у цей час.

Липовий мед заслужено вважається одним з найбільш корисних, адже до його складу входить понад чотириста речовин, необхідних організму. Виробляється цей солодкий природний еліксир бджолами з нектару квітів липи, велика кількість якого виділяється у спекотну і безвітряну погоду. Мед з липи належить до «дієтичних» сортів.

Тому є різниця між цими видами меду в їхніх властивостях, складі, смаку, а також в дії на конкретні види захворювань.

4

Чи залежить кількість меду від породи бджіл?

Звичайно залежить. Українська степова порода та Карпатська порода – медова продуктивність бджолиних сімей – 30-70 кг у сезон. Поліські бджоли – медова продуктивність їх варіює від 20 до 60 кг.

Розкажіть, чи всі бджоли, які живуть у вулику, займаються збиранням меду?

Ні, не всі. У кожного є своя роль. Робоча бджола протягом свого життя виконує різні види робіт. Перша за часом робота полягає в очищенні осередків, у які матка відкладає яйця, а також в обігріві та вентиляції вулика.

Потім робочі бджоли переходять до годівлі молодих бджілок і прийому меду від бджіл-збиральниць. Тільки після цього робочі бджоли починають робити самостійні вильоти за медом. Після того, як бджола-розвідниця знайшла хороше місце для збору пилку, вона повертається у вулик, щоб повідомити про його місцеперебування іншим бджолам-збиральницям.

Інформація передається за допомогою особливого «танцю» на сотах, під час якого бджола рухається замкнутою кривою, що нагадує вісімку, виляючи черевцем. Інтенсивність виляння залежить від відстані до їжі, а кут нахилу вісімки говорить про направлення. У домашніх бджіл матка живе 3 роки, максимально – 5 років.

Робоча бджола живе 26-40 діб. Трутень ніяких робіт не виконує, живе недовго, після запліднення він помирає. У бджолиній сім'ї налічується близько 70 тисяч особин.

7

Як живеться бджолам взимку?

Бджоли здебільшого на зимівлю впадають у глибокий анабіоз. Щоб надійно захиститися від холоду й голоду, вони ще з літа рясно запасаються медом і квітковим пилком (пергою), складаючи заготовлений корм у стільники. Це дозволяє бджолиній родині після нетривалої перерви ще із зими переходити в активний стан з вирощування нового покоління молодих складальниць нектару.

4

Чи трапляються такі випадки, що бджоли хворіють?

Бджоли хворіють, але ми стараємось не допустити такого факту, тому що мій чоловік максимально контролює ситуацію та вміє застосувати необхідні заходи профілактики від хвороб бджіл (нозематоз, кліщ вароа), що відповідно сприяє збереженню бджолиних сімей. Основною причиною, що бджоли можуть не перезимувати це – слабкі сім'ї або сім'ї, яким замало залишили меду для зимівлі.

Як під час покупки відрізнити справжній мед від підробки?

  • Перше: у філіжанку неміцного теплого чаю додайте трохи того, що ви купили під виглядом меду. Якщо вас не обдурили, чай потемніє, але на дні не утворюється осад.
  • Друге: з часом мед каламутніє і густіє – і це вірна ознака хорошої якості. А не того, як помилково вважає багато хто, що мед зіпсувався.
  • Третє: якісний мед не скочується з ложки занадто швидко. Візьміть столову ложку меду і швидкими круговими рухами переверніть її кілька разів. Мед буде навертатися на неї, майже не стікаючи в банку.
  • Четверте: нанесіть трохи меду на папір і підпаліть, фальсифікований мед згорить разом з папером, натуральний мед залишиться не згорівши.
  • П’яте: мед, який стікає безперервною цівкою – натуральний, капає – підроблений.
  • Шосте: при нагріванні справжній мед стає прозорим. У штучному або підробленому випадає осад.
  • Сьоме: мед не вбирається в папір.

4

Якщо додати мед у гарячий чай, чи зашкодить він здоров’ю людини?

Ні, але і користі не принесе, бо при високій температурі вбиваються корисні речовини, які містяться у меді. В чай додавати можна і треба, коли температура чаю не перевищує 40 С˚.

У раціоні вашої родини постійно є мед, який називають нектаром довголіття?

Так. І що найцікавіше, старша донька Діана вживає його набагато більше за чотирирічного синочка Ярослава і хворіє рідше на простудні захворювання.

В Україні розголосу набуло таке поняття як біовулик. У вас такого немає? Чи є у планах зробити?

Ми вже почали його робити. Тому найближчим часом мешканці нашого міста, і не тільки, зможуть відчути його лікувальну дію на собі.

Якими якостями повинен володіти справжній пасічник?

Трудолюбивість, сміливість, чесність, порядність, комунікабельність і основне – людяність.

На завершення солодкої розмови шестирічна Діана ділиться своїм рецептом смачного морозива. Все дуже просто: купуєте в магазині морозиво, бажано білий пломбір, чайною ложкою робите виїмку, заповнюєте гречаним медом і смакуєте на здоров’я!

3

 

Коментарі
19 Серпня 2018, 23:47
Дуже смачний мед.Їсть навіть той,хто не любив)
20 Серпня 2018, 00:40
Як на мою думку, найкращий мед в Україні.
20 Серпня 2018, 13:50
Дуже смачний мед в Олександра.
20 Серпня 2018, 17:53
Радий, що у нас є такі щирі люди!
20 Серпня 2018, 18:37
Смакувала різний мед придбаний у Бандурів. Оцінка - відмінно! Бажаю процвітання!
20 Серпня 2018, 19:19
Дійсно добрий мед)
04 Вересня 2018, 15:33
Хороші люди. а скажіть будь-ласка прополіс продаєте, яка ціна
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024