Рожище: казкові герої у райлікарні «ожили» завдяки Британській Раді та пензлю майстра

31 Травня 2018, 11:45
5642

Майстри пензля – це дивовижні люди. Часто-густо вони забувають про себе в бажанні подарувати світові побільше яскравих і незабутніх вражень.

Такою людиною є місцевий художник, керівник зразкової студії «Етюд» КЗ «Рожищенський будинок дитячої творчості», керівник національно-патріотичного осередку «Маленькі патріоти» та керівник ГФ «Мистецький форпост» Віталій Шевченко.

З раннього дитинства він захопився малюванням, яке згодом стало справою життя. У вічних пошуках прекрасного Віталій Шевченко написав сотні картин, разом зі своїми вихованцями щоразу вигадує нові й нові можливості принести в цей світ частинку доброти у вигляді тематичних інсталяцій.

До прикладу, пригадаймо великодні подарунки мешканцям міста: найбільшу в Україні дерев’яну писанку та кошик із писанками. Саме з його ініціативи в Рожищі були написані ікони «Покров Божої Матері» для українських бійців, які відстоюють незалежність, територіальну цілісність, недоторканість і самобутність України  на сході нашої держави. Метою такого заходу було, передусім, об’єднання громади та вірян міста довкола нашої армії. А написані ікони були передані у зону АТО, як оберіг.

Аби підтримати патріотичний дух солдатів на передовій Віталій Шевченко проводить майстер-класи із виготовлення сувенірних патріотичних магнітиків. Ці вироби у вигляді українських прапорів користувалися шаленим попитом на фестивалі «Береги Європи», присвяченому Євро-2016, який відбувся у Парижі. Тоді українська письменниця, співачка, журналістка і телеведуча, перша секретарка з питань культури посольства України у Франції Ірена Карпа подякувала нашим майстрам за оригінальність і патріотичність.

Душа художника завжди прагне прикрасити буденність, сіре зробити кольоровим, старому вдихнути нове життя. У момент пошуку і бажання творити Віталій Шевченко вирішив розписати стіни у дитячому відділенні Рожищенської ЦРЛ.

«Напередодні у цьому відділенні відбувся ремонт, і не вистачало «родзинки», я побачив, що саме розпис має прикрашати стіни лікарні, – пригадує Шевченко. – Адже, споглядаючи стіни-малюнки, діти отримуватимуть позитивні емоції, що стане поштовхом до швидкого одужання і, взагалі, у такому приміщенні приємно знаходитися, не відчуваєш тиску сірих стін».

Ініціативу місцевого художника радо підтримав головний лікар Віктор Редзій.

Звісно, одного бажання мало. На реалізацію ідеї були потрібні кошти. Тоді Шевченко вирішив скористатися програмою Британської Ради «Активні громадяни» та написати проект «Казкові герої у Рожищенській ЦРЛ».

«Це програма для молоді у галузі міжкультурного діалогу і соціального розвитку, - зауважує художник. – Проект стартував у 2009 році та реалізується більше ніж у 40 країнах Близького Сходу, Північної Африки, Європи, Південної та Східної Азії. Власне, виникло питання, чому не спробувати й собі. Я написав проект, який, на щастя, отримав підтримку. Частину коштів, таке собі співфінансування, надала й Рожищенська ЦРЛ».

Тож незабаром ініціатива була втілена в життя у рамках програми «Активні громадяни» від Британської ради в Україні, за підтримки ГО «Молодіжна платформа».  

Спільно з юними художниками, своїми вихованцями, Віталій Шевченко приступив до роботи.

«Ми розподілили роботу, кожен мав свій ескіз і свою стіну. Маленькі пацієнти дитячого відділення усміхнено бігали коридором, просили й собі спробувати, брали у руки пензлі і під нашим наглядом трошки малювали. Більшість малих дітей не люблять їсти, вони капризують, відволікаються, а коли ми малювали у їдальні персонажів казки «Сорока-ворона», то діти, споглядаючи процес творення казки, із задоволенням їли на подив їхніх мам».





«Знаєте, коли Віталій Шевченко звернувся до мене з такою ідеєю, я радо відгукнувся, – каже головний лікар Рожищенської ЦРЛ Віктор Редзій. – Я сам дідусь і знаю, яке місце займає в житті дитини казка. І як лікар я впевнений, що позитивні емоції в тандемі з лікарськими препаратами значно пришвидшують одужання пацієнта.

Суть ідеї з малюнками не у тому, щоб чимось закрити стіни, а щоб створити казкову атмосферу дітям, які тут лікуються. Щоб їм було комфортно знаходитися у лікарні. Знаєте, у дорослих вже є стереотипи, що в  лікарні мають бути білі та сірі стіни, але ми руйнуємо їх: робимо ремонт, медсестри власними силами декорують відділення. І, на мою думку, це вірний напрямок».

За словами Віталія Шевченка, до створення казки у лікарні долучилося більше 20 художників. Хтось приходив і малював один-два дні, але більшість художників були постійно у проекті. Свої плани вдалося втіли в життя протягом чотирьох місяців.

«Активно брала участь Оксана Ковтонюк, студентка СНУ імені Лесі Українки, гуртківці Рожищенського будинку дитячої творчості, – каже художник. – Композицію малюнків, підбір ескізів розпису стін ми погоджували з головним лікарем. Також активно допомагала у реалізації Програми «Казкових пейзажів» Наталія Богданівна Косюк, лікар-неонатолог пологового відділення, яке в ході роботи теж вирішили прикрасити».

Під час завершення проекту «Казкові герої у Рожищенській ЦРЛ» кооординатор програми «Активні громадяни» від Британської ради Захар Ткачук був приємно вражений результатом.

«Сьогодні ми щиро дякуємо програмі «Активні громадяни», що повірили у нас і допомогли, – каже Віктор Степанович. – Ще кілька років тому дитяче та пологове відділення було звичайним радянським приміщенням. Згодом за державні кошти ми зробили ремонт. Але завдяки участі у проекті ми змогли вдихнути в ці стіни життя, казку».



«Знаєте, – продовжує головний лікар, – ми вже звикли, що різноманітні акції та заходи проводяться у Рожищі, їх видно. Але чомусь усі забувають про заклади, де лікуються діти. Районні лікарні приймають сільських дітей. Ці діти інколи вдома не мають навіть базових умов для життя (гаряча вода, опалення). Чи хтось піклується в селах про їхнє дитинство? Відповідно, потрапляючи у лікарню, в такі умови як у нас, вони хоч трохи відчувають дитинство.

Ми дуже раді, що взяли участь у цьому проекті. І дай Бог, щоб більше лікарень брало участь у подібних ініціативах. Люди бачать приклади лікувальних закладів у США, Європі, Австралії, де дитячі відділення наповнені казковими, сімейними речами. У таким умовах дитина забуває про свою недугу та відчуває піклування».

Користь від участі у проекті від Бритаської ради бачить і лікар-неонатолог пологового відділення Наталія Косюк. Медик розповідає, що новоспечені матусі навіть обирають палати із вподобаними малюнками. Комусь подобається цвітіння квітів, а іншим – анімаційні пейзажі.

«Це прекрасно, коли жінка, яка тільки стала мамою, перебуває у такому гармонійному середовищі, - каже Наталія Богданівна. – Це позитивно відображається на її самопочутті, яке відповідно передається і малюкові. Та й нам, медперсоналу, набагато приємніше, коли приходиш на роботу, а потрапляєш у домашню обстановку, де стіни «дихають» красою».



Зупинятися на досягнутому ні художник Віталій Шевченко, ні головний лікар Віктор Редзій не хочуть. У планах ще багато задумів та ідей. Про які ми, маємо надію, розкажемо незабаром на Район.Рожище.

Художник Віталій Шевченко
Художник Віталій Шевченко

















Ірина Зенц

Коментарі
31 Травня 2018, 17:01
Дуже гарно! Хворим дітка хоч якась розрада.
31 Травня 2018, 17:52
Щиро дякую всім хто малював !!!!!!!!!!! Я захоплююсь Вашою робтою !!!!!!!!!!!
31 Травня 2018, 18:45
Коли хворі дітки, то мамам білий світ не милий. А тут такий інтер'єр, що трішки звеселяє і діточок і матусь. Дякую майстрові та колективу, адже там працюють справжні професіонали. Дитяче відділення - це приклад для всієї лікарні, на чолі із завідуючим Святославом Миколайовичем. Прохання для всіх бережіть таку КРАСУ. Нову створять може в наступному столітті..... нажаль :(
03 Червня 2018, 17:44
Супер!!!!! Які ви молодці!!!!!
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром