Слово депутату: «Справи треба брати до своїх рук, тоді вони будуть швидко втілюватися і працювати на комфорт громади», - Олександр Дулюк

11 Квітня 2018, 14:10
2951

Настав час підбивати підсумки на місцевому рівні. Ми поступово будемо знайомити вас, читачі, з депутатами Рожищенської міської та районної рад у рубриці «Слово депутату».

У своїх інтерв’ю вони розкажуть про виконану в округах роботу, ділитимуться планами та перспективами.

Першим нашим співрозмовником є депутат від ВО «Свобода» – Олександр Дулюк.

Дулюк Олександр Валентинович 1972 року народження. 1979-1989 рр. – навчання в ЗОШ І-ІІІ ступеня №4 м. Рожища. Освіта загальна середня. На цей час – очільник громадського формування з охорони порядку «Народна самооборона» м. Рожища. Бере активну участь у громадському житті міста. З 2004 року – член Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Обраний депутатом від Рожищенської районної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

Олександр Валентинович – активний учасник боротьби за Незалежність України у 1990 –1991 рр., Помаранчевої революції та Революції Гідності. З початку і до кінця був у Києві, будував барикади, тримав оборону Майдану. Не злякався й тоді, коли «Беркут» ішов у наступ, а на землю впали перші воїни Небесної сотні. Коли на Сході зав’язалися сутички, він став очільником ГФ «Народна самооборона м. Рожища», разом із побратимами організовував збір усього необхідного на фронт, залучав до благодійності приватних підприємців. А також Олександр узяв на себе моторошну, але таку необхідну місію – доставку загиблих Героїв додому.

 – Скажіть, будь ласка, чому вирішили балотуватися у депутати місцевої ради?

– Перш за все, після Революції Гідності та початку війни, яка розгорілася на Сході, хотілося змін. Як ми знаємо, зміни мають відбуватися не тільки в Києві, а й на місцях. У таких райцентрах як наше Рожище. Коли балотувався в депутати, була цікавість – є проблеми, скарги. Поставало питання: невже не можна щось зробити, аби виправити таку ситуацію, адже проголосував, сказав – і робота налагодиться.

Коли ж приступив до безпосередньої роботи, зрозумів усю глибину цього процесу, те, що не все так просто. Тепер у своїй роботі спираюся на трьох китів. Перше – розуміння владою про- блем мешканців, починаючи від ради й закін- чуючи рештою служб. Друге – розуміння самих виборців, які не лише мають вимагати, але самі сприяти успішним процесам, розуміти, що в деяких питаннях потрібно зачекати. Третє – розуміння депутатом свого завдання. Не можна голослівно щось вимагати, потрібно самому працювати, зуміти з усіх численних прохань знайти найголовніше на цей момент. Тоді допомога буде реальною і суттєвою.

– Ви входите до якоїсь постійної комісії міської ради?

– Так. Я – член постійної комісії міської ради з питань депутатської діяльності та етики, дотримання прав людини, законності та правопорядку, земельної реформи, екології та раціонального використання природних ресурсів. Можу зі всією відповідальність сказати – дерибану землі у Рожищі немає!

– Які бачите нагальні проблеми Рожища?

– Важко визначити, які проблеми важливіші, адже будь-яке невирішене питання міста так чи інакше дошкуляє певній частині його мешканців. Проблем у нас чимало. Та все ж я намагаюся дивитися на них стратегічно – так би мовити, на перспективу. Тому особливо актуальними вважаю питання облаштування тротуарів у місті з пониженими заїздами для зручності виходу мамам з колясками та літнім людям.

Обов’язково потрібно привести до ладу котельні, більше уваги приділити дітям і створити умови для їхнього корисного дозвілля. Ну і, звісно, спонукати людей до створення ОСББ та Квартальних комітетів, бо це реальний шлях для розвитку міста і комфорту громадян. Мені імпонує те, що з якою б пропозицією я чи мої колеги не звернулися до міського голови, він вислухає і скаже: «Давайте подумаємо, як ми можемо це вирішити». І якщо це дійсно гарна ідея, вона буде врахована.

Подивіться, як змінюється наше місто: поліпшується благоустрій, ремонтуються дороги, облаштовується освітлення, зони відпочинку – все це результат роботи команди міського голови, депутатського корпусу, працівників міської ради. Ми працюємо задля спільної мети – поліпшення умов життя рожищан. Звісно, усунути всі недоліки міста – це питання не одного дня.

Дуже мені б хотілося, аби в місті активно розвивався спорт. Щоб особливу увагу приділити спортивному вихованню юних рожищан. Свого часу ми з екс-футболіст Сергієм Мартинюком, кілька років поспіль зверталися до керівництва райдержадміністрації та області з проханням розробити проект на реконструкцію футбольного поля. Допомоги шукали й у Волинському обласному центрі ФЗН «Спорт для всіх».

Як знаємо минулого року все це зрушило з місця. На будівництво майданчиків на території Рожищенської ДЮСШ виділили чималі кошти з Державного фонду регіонального розвитку для Волинської області. Але, всі роботи в один момент припинилися і в результаті немає нікого, хто б відповів за це не доопрацювання. Сподіваємося, що незабаром все стане на свої місця, а місто таки матиме гарні спортмайданчики.

 – Що саме Вам уже вдалося реалізувати, будучи в міськраді?

– Результати, безумовно, є. При цьому є і маса питань, які ще у процесі вирішення. Не можу говорити, що це тільки мої заслуги, це робота всіх депутатів. Зокрема, депутати Всеукраїнського об’єднання «Свобода» у Рожищенській міській раді підготували і спрямували кілька звернень та запитів із суспільно важливих питань.

До прикладу, з метою припинення безвідповідальної діяльності уряду Арсенія Яценюка, керуючись ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» були ініціаторами звернення до Верховної Ради України щодо відставки уряду Арсенія Яценюка. Також писали звернення щодо визнання добровольців учасниками бойових дій та вимагали від Уряду припинити переслідувати бійців добровольчих загонів.

Вирішено багато питань, з якими зверталися виборці, розглядалися на комісії та на сесіях. Зокрема, зрізання аварійних дерев, очистка вулиць від снігу в зимовий період, консультації щодо змін в законодавстві. Також вносили пропозицію щодо виділення земельних ділянок учасникам АТО – мешканцям міста Рожища, облагородження зупинок на території міста, встановлення в місті відеокамер, виділення землі під будівництво громадської вбиральні, проведення вуличного освітлення по вулиць Курбаса, Богдана Хмельницького та Кармелюка.

Активно працювали над забороною перевезення багатотоннажними автомобілями піску вулицями міста та багато інших важливих питань. Майже все вдалося вирішити позитивно. Депутати-«свободівці» були ініціаторами виділення коштів з місцевого бюджету в сумі 40 000 гривень і їх спрямування для виплати матеріальної допомоги учасникам антитерористичної операції, які проживають у місті Рожищі, та виплату учаснику УПА Івану Тупалу з нагоди відзначення Дня захисника України 14 жовтня. Це було підтримано іншими депутатами та втілено в життя. Це коротко за минулий період.

– Які плани на 2018 рік?

– Щодо 2018 року, то приємно, що під час затвердження бюджету міста на цей рік депутати підтримали звернення фракції ВО «Свобода» щодо створення Програми розвитку футболу в нашому місті. Зауважу, це вперше в Рожищі прийнята така програма. Це дуже добре, що депутати дивляться вперед і намагаються популяризувати спорт і здоровий спосіб життя.

Окремо хочеться подякувати, як депутатам, так і міському голові, що не лишили поза увагою моє звернення стосовно вкладання тротуарної бруківки на вулиці 1 Травня біля школи №1, а також розробку проектно-кошторисної документації на водогін застирної частини міста Рожища. Думаю, завдяки спільному баченню розвитку міста ми з кожним разом стаємо на крок ближче до втілення в життя спільної мети – зробити Рожище гарним та комфортним для громади містом.

За моїм поданням депутати міськради ухвалили рішення про використання революційного червоно-чорного прапора ОУН на території району біля адміністративних будівель у дні, пов’язані з визначними подіями національно-визвольної боротьби української нації. Зауважу, це питання мало було би бути вирішеним ще у далекому 1991 році.

Загалом, надалі намагатимуся активно працювати на своєму окрузі та реагувати на звернення громадян. Головне, щоб такі були.

– Ви постійно берете участь, а інколи ініціюєте проведення толоки у місті. Не всі депутати йдуть прибирати…

– Чимало містян звикли скаржитися на велику кількість проблем і недоліків у Рожищі. Але ніхто не згадує про свою пасивність у їх вирішенні. Я вважаю, що це неправильна позиція людей, які хочуть жити по-європейськи.

Як громадяни та мешканці міста депутати-«свободівці» брали активну участь практично в усіх толоках, які проводилися міською радою по благоустрою паркової зони. Крім того, були ініціаторами проведення зачистки території біля рожищенських ставків, званих в місті «Кубанями». Відгукнулися на заклик міського голови В’ячеслава Анатолійовича та прийшли прибрати і зачищати майбутній сквер «Борцям за волю та незалежність України». Тоді багато роботи вдалося зробити: визбирали каміння та рештки будматеріалів, провели планування площини, вивезли надлишок землі, підготували територію до засівання трави на весну.

З ініціативи ГФ «Народна самооборона Рожища» були виготовлені та власними силами встановленні лавочки у парку біля Обеліска Слави. Справи треба брати до своїх рук, тоді вони будуть швидко втілюватися і працювати на комфорт громади.

– Хто такий депутат у Вашому розумінні?

– Депутат – це місточок між виборцями і виконавчими органами влади. Він знає і вміє відстоювати права мешканців свого округу. На жаль, мало рожищан це розуміють і живуть за принципом: «моя хата скраю, я нічого не знаю».

Я вдячний мешканцям, які приходять і розповідають про загальні проблеми. Дещо можна вирішити за кошти бюджету, але не все. Діють програми співфінансування, і мешканці мають активніше долучатися до них. Рожищани повинні зрозуміти, що вони господарі у своєму місті.

– Ви відкриті для спілкування із громадою?

– Звісно, адже це одне з найперших правил у роботі депутата. Тим паче, депутати-«свободівці» постійно дописують у соціальних мережах, дають коментарі місцевим засобам масової інформації, часто виступають джерелами інформації.

Нам немає чого замовчувати. Окрім того, я часто зустрічаюся з учнями та студентами у навчальних закладах, бібліотеках, пропагуючи націоналістичні ідеї з метою виховання повноцінних громадян України.

– Дякую за розмову.

Ірина Зенц

Коментувати рубрику «Слово депутату» можуть лише зареєстровані користувачі 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром