Волинські «сємки»: чому стало вигідно вирощувати соняшники

10 Квітня 2018, 13:30
3824

Донедавна панувала думка, що соняшник традиційно вирощують лише у Південних та Східних областях України. Адже і клімат там сухіший, і сонця більше. А от і ні! Волинські аграрії вже декілька років поспіль спростовують цю думку. А в 2017 році їм вдалося майже втричі збільшити посівні площі та виробити на 253 % (!) соняшнику більше, ніж 2016 року.

Як їм вдається досягти таких високих результатів, чому популярність соняшнику на Волині зростає, читайте у матеріалі.

Є ПОПИТ – БУДЕ І ВРОЖАЙ!

Основним чинником стрімкого зростання посівів соняшнику є рівень прибутковості. За ступенем рентабельності він займає перше місце серед решти польових культур. Крім того, ціна стабільно висока, адже попит на соняшникову олію постійно зростає. Рентабельність соняшнику за останні 10 років не опускалася нижче 40 %, а в окремі періоди піднімалася до значно вищих показників. Хороша економіка, сприятливі погодні умови, вдала технологія обробітку – хороші стимули для вирощування культури. Саме вони посприяли, аби волинські агропідприємства у 2017 році майже втричі збільшили площі під соняшник. Районами-лідерами, які посіяли найбільше соняшнику 2017 року, стали: Ковельський – 2,7 тис. га, друге місце розділяють Володимир-Волинський і Турійський – 2,5 тис. га, третє місце займає Горохівський – 2,1 тис. га.

 

 

 

Зростання посівних площ посприяло, аби виробництво насіння соняшнику 2017 рокуі збільшилося аж на 253 % порівняно з 2016 роком! Вдосконалюючи технологію вирощування та сортову агротехніку, аграріям вдалося збільшити врожайність з 24,3 ц/га у 2016 до 24,8 ц/га - у 2017.

 

 

 

Цифри вражають, зважаючи на те, що традиційно найбільше соняшнику вирощують у Центральній та Південній Україні. Тож виникає бажання дослідити, чому ж сталися такі зміни. Експерт з Департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Олександр Книш розповідає, що в області з соняшником зараз відбувається те саме, що було із соєю років 7-8 тому – практично щороку посівні площі подвоюються.

«Значний внесок у зростання питомої ваги соняшника у структурі сівозміни безумовно належить вітчизняним та закордонним селекціонерам. На ринку з’являється багато різноманітних скоростиглих сортів, які здатні дозрівати до настання осіннього похолодання, яке зазвичай супроводжується затяжними дощами. Сприятливим фактором також є кліматичні умови, і хоча рік рокові різниться, Волинь все ж не оминають глобальні кліматичні зміни. Зокрема, упродовж усього 2017 року сума ефективних температур повітря була вищою від норми, – розповідає експерт Олександр Книш.

 

 

 

 

 

І наголошує, що сприятлива цінова ситуація та привабливий рівень рентабельності і надалі стимулюватимуть аграріїв нарощувати обсяги виробництва соняшника. При цьому виробникам доцільно дотримуватися сівозміни та агротехнології, що в свою чергу сприятиме отриманню щедрих врожаїв та високоякісної продукції. Відповідно до збільшення попиту на насіння соняшника і зацікавленості аграріїв у збуті врожаю на внутрішньому ринку, в Україні з’явилася потреба у нарощуванні потужностей переробки.

Саме через таку ситуацію в українських ЗМІ нещодавно з’явилася інформація про введення в експлуатацію трьох заводів з переробки насіння соняшника. У 2018 запрацюють заводи компанії «Ніжинський ЖК» потужністю 1200 т/доба, Сумський завод продтоварів — 500 т/доба, ГК «Агроліга» — 500 т/доба. Експерти прогнозують, що потужність переробки соняшника в Україні зросте на 2 %.

 

ЯКЩО В НІМЕЧЧИНІ РОСТЕ, ТО Й НА ВОЛИНІ ЗМОЖЕ!

Дослідивши динаміку збільшення посівів та виробництва волинського соняшника, вирушаємо «в поле», у гості до учасників громадської спілки «СПАС», яка об’єднує 16 провідних аграріїв Волині. Дуже хочеться дізнатися, як їм вдається забезпечити такі високі результати.

Одним із перших, хто розпочав сіяти соняшник на Волині, є господарство ТОВ «Волинь-Агро»(Турійського району). Перші 100 гектарів посіяли ще 2013 року.

«Ідея посіяти соняшник на Волині з’явилася завдяки агротуризму. Ми побували у Німеччині, побачили, як там його вирощують. Подумали: чому в них росте, а в нас ні? Клімат на Волині схожий. Спробували,- і вже майже п’ять років сіємо соняшник на піщаних землях», – пригадує директор ТОВ «Волинь Агро» Володимир Остапчук.

Першопрохідцям дуже допоміг досвід вирощування цієї культури на Сході, де господарство вже давно працює і вирощує соняшник упродовж 15 років.

 

 

 

 

«У сівозміні соняшник займає 20 %. Для Волині найкраще підходять сорти з коротким строком вегетації. Зважаючи на мінливу погоду, щороку виникають проблеми зі збиранням культури. Щоразу потрібно підлаштовуватися, адже, якщо задощить, він «падає», – ділиться думками директор.

У вирощуванні соняшнику є багато тонкощів. Він виростає, але йому потрібно створити сприятливі умови. Хоча соняшнику легше «вижити», ніж, скажімо, кукурудзі. Він робить собі затінок за допомогою листків і завдяки цьому для кореневої системи зберігається волога.

«Для того, щоб відбувався активний розвиток кореневої системи, має бути правильний обробіток ґрунту. Плюс, додаємо якісне живлення і своїх три тонни з гектара можна отримати! Основна проблема – встигнути зібрати», – каже Володимир Остапчук.

Зміна кліматичних умов та висока рентабельність культури посприяли, аби два роки тому місце для соняшнику знайшлося і на полях ГК «Вілія». У загальній сівозміні господарства він займає 7-8% . Проблем з посівом та схожістю цієї культури наразі немає, урожай отримують плановий. Попередник для соняшнику –– це озимі зернові. Після нього зазвичай стараються посіяти озиму пшеницю.

«Соняшник вирішили посіяти, бо шукаємо культури, які в посушливі роки зможуть або не знижувати врожайність, або знижувати її на декілька відсотків. Саме такою культурою є соняшник. Нам дуже цікаво його досліджувати на наших Північних дільницях – Ковельському і Турійському районах. Середня врожайність - 2,9 – 3 т/га в заліку ми отримуємо уже два роки поспіль. Хочемо спробувати вирощувати на хороших ґрунтах (чорноземах), ставимо собі за ціль – 3,6-3,8 т/га», – розповідає головний агроном ТзОВ «Волинь-Зерно-Продукт» Ярослав Мазуренко.

 

 

 

Він додає, що соняшник потребує хорошого фунгіцидного захисту та планування строків збирання, адже волинська погода влітку «славиться» затяжними дощами.

А от СТзОВ «Городище» вперше посіяли соняшник у 2017 році. Останні 5 років не займалися його вирощуванням, оскільки для обмолоту потрібна спеціальна соняшникова жатка, а строки збирання збігаються із кукурудзою.

«Сьогодні соняшник дуже рентабельна культура. Хоча слід зауважити, що врожай потрібно висушити, адже може з’явитися пліснява та зрости кислотне число, він може стати непридатним для продажу та споживання. Плануємо посіяти і 2018 року, можливо, навіть у більшому обсязі», - розповідає заступник директора СТзОВ «Городище» Олександр Никонюк.

 

 

 

 

Слід зазначити, що хоча насіння соняшнику дуже затребуване на внутрішньому ринку і не експортувалося за кордон у 2014-2015 роках, все ж у 2016 році, за даними Головного управління статистики у Волинській області, у Республіку Польщу відправили перші 17 400 кілограм на загальну вартість 8,8 тисяч доларів США. А в 2017 році (за січень-жовтень) у Туреччину експортували вже 3,7 мільйона кілограм на загальну вартість понад мільйон доларів США.

 

 

 

 

***

Зміна кліматичних умов (більш посушливий волинський клімат), рентабельність, середньовитратність та швидке повернення коштів за рахунок прийнятної ціни – фактори, які стимулюватимуть аграріїв надалі експериментувати з вирощуванням соняшнику. Соняшникова олія - один із найбільш затребуваних товарів як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Україна є світовим лідером з її виробництва, тому збільшення потужностей переробки насіння соняшнику позитивно вплине на динаміку посівних площ цієї культури.

Вікторія ЧУБАРКО

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39