За принципом кумівства: історія створення однієї ОТГ

11 Липня 2017, 15:23
7352

Ділячи карту Волині на новий лад, Кабінет Міністрів пропонував для Волині створити 40 об’єднаних територіальних громад. На думку столичних експертів, область можна розділити саме на таку кількість спроможних ОТГ. Проте у стінах Волинської обласної ради після палких суперечок вирішили по-іншому, - пише Любов МАТВІЙЧУК (для «Волинь24»)

Пізно ввечері 25 червня 2015 року депутати прийняли рішення про створення майже вдвічі більшої кількості ОТГ, а саме – 74. В кулуарах пояснювали: таким поділом обранці пролобіювали інтереси багатьох сільських голів, які не хотіли втрачати «хлібні» посади.

Окремі ОТГ «малювалися» попри бажання мешканців і під конкретних осіб – чи діючих керівників сільрад, чи місцевих «князьків». 

Приміром, Копачівська ОТГ у Рожищенському районі, проти якої висловлюються і експерти, і селяни. Вони вважають, що створюється вона під одну особу – одіозного екс-посадовця та кума одного із розробників Перспективного плану формування територій громад – Олега Савчука.

ПЛЮС ДВІ ГРОМАДИ

Спершу у Рожищенському районі планували створити дві громади – з центром у м. Рожище та с. Переспа. У чинній редакції Перспективного плану формування територій громад у Волинській області (із правками від 21.06.2017 р.) уже – 5 ОТГ: із центром із м. Рожище, смт Дубище, с. Доросині, с. Переспа та с. Копачівка.

Дубищенську та Копачівську громади, що межують із нинішнім райцентром, експерти називають нелогічними: у Рожищі – вся необхідна інфраструктура, якою користуються мешканці сусідніх сіл. І ситуація навряд зміниться із визначенням нових меж ОТГ.

«Я бачу у Рожищенському районі не дві, а три спроможних об’єднаних громади – у Рожищі, Доросинях і Переспі. Я виходив із соціально-економічних показників цих територій. Це я кажу як науковець, бо свого часу я об’їздив усі райони області, аналізував соціально-економічні показники усіх майбутніх центрів об’єднаних громад. 

Я захистив докторську дисертацію на тему: «Концептуальні засади трансформації територіальної організації влади України: регіональний та місцевий рівні». Тому оптимальний адміністративно-територіальний поділ – це об’єднані громади з центрами у Рожищі, Доросинях і Переспі», – розповідає доктор політичних наук, професор кафедри політології Східноєвропейського національного університету, рожищанин Валентин Малиновський.


ЗА ПРИНЦИПОМ КУМІВСТВА

При формуванні ОТГ рекомендують об’єднуватися навколо населеного пункту, який має непоганий бюджет та хорошу інфраструктуру. Натомість у Копачівці немає навіть відповідного адмінприміщення: сільраду пропонують розташувати у сусідньому Кременці.

Головною рушійною силою поділу Рожищенського району стали дружні та родинні стосунки одного із місцевих лобістів. Про це відверто заявляють місцеві мешканці, розповідаючи, що на громадських обговорення висловлювали зовсім інші побажання. Нагадаємо: процес об’єднання територіальних громад український законодавець визначив як добровільний, акцентуючи на тому, що останнє слово – за самими громадами.

«Депутати Іваницівської сільської ради проголосували за об’єднання із Копачівкою. І зробили це – всупереч волі громади. Під час громадських слухань абсолютна більшість підтримала об’єднання із Княгининком. Але депутати наплювали на думку своїх виборців, бо не змогли піти проти бажання людей з «району». Після протестів селян сільський голова призупинив це рішення, а депутати так і не подолали його вето», – розповідає місцевий активіст.

Також за приєднання до Копачівки уже проголосували Любченська і Рудко-Козинська сільради, які у Перспективному плані й досі числяться як такі, що мали б увійти до Переспівської ОТГ.


«Усі місцеві добре знають, хто вирішує всі справи в Копачівці. Не сільський голова, ні. Є у нас такий чоловік – Олег Савчук, добре відомий і в Рожищі, і в Луцьку, але, на жаль, далеко не добрими справами. Саме під нього і роблять цю ОТГ. А вирішити справу на свою користь для Савчука – не проблема. Його дружина – Інна Гайворонська керує Рожищенською райдміністрацією, а кум Сергій Кошарук – заступник голови облдержадміністрації і співрозробник Перспективного плану», – розповідає мешканець Копачівки.

СІРИЙ КАРДИНАЛ ІЗ ТЕМНОЮ ІСТОРІЄЮ

Нинішній неформальний куратор створення Копачівської ОТГ Олег Савчук у минулому – голова Рожищенської райдержадміністрації. Посаду отримав після Помаранчевої революції: президент Ющенко призначив його за рекомендацією тодішнього голови облдержадміністрації Володимира Бондаря.

Олег Савчук став одним із небагатьох керівників району, кого звільнили із формулюванням «за неналежне виконання службових обов’язків». Як пригадують місцеві, причиною стали численні сумнівні земельні рішення.


«Тоді земельні наділи для садівництва під лісом у Копачівці в середньому по 10 соток отримала чи не вся верхівка так званої «помаранчевої» команди Волині. Дехто з них і їх родичів досі перебуває при владі в області. Дехто просто продав цю землю і вже ніхто не відстежить цих «оборудок», – діляться інформацією місцеві. 

Приміром, шість із таких ділянок зайняв маєток голови облдержадміністрації Володимира Гунчика. Згідно із даними публічної кадастрової карти, власником цих суміжних об’єднаних ділянок є Гунчик Вячеслав Володимирович – син губернатора. До слова, землю виділяли під садівництво, проте згодом цільове призначення землі змінили – на будівництво жилого будинку та ведення особистого селянського господарства.


У 2008 році Олег Савчук також став власником нової ділянки – отримав 25 соток у сусідньому до Копачівки селі Підліски. У 2013 році збудував тут будинок площею 164,3 квадрати. Така інформація міститься в декларації Савчука, проте в документі відсутні відомості про вартість цієї нерухомості.

Також, згідно із відомостями публічної кадастрової карти, поруч із землею Олега Савчука у Підлісках ділянка 25 соток належить його батькові – Савчуку Анатолію Григоровичу.

Маєток Олега Савчука
Маєток Олега Савчука

Витяг із декларації Олега Савчука
Витяг із декларації Олега Савчука

Незважаючи на скандальне звільнення з посади керівника району, Олег Савчук знайшов нове місце у Луцьку. Тодішній міський голова Богдан Шиба у 2010 році призначив його директором комунального підприємства «Зелене господарство». Однак і цього разу – підозра на корупцію та скандальне звільнення. У квітні 2010 року Луцький міськвиконком визнав його роботу на цій посаді незадовільною, а екс-шеф Шиба, прощаючись, порадив «молитися Богу та Верховній Раді за те, що вона відклала зміни до закону про корупцію».

У 2015 році новопризначеною головою Рожищенської РДА виявилася дружина Олега Савчука.

«Чому призначення голови Рожищенської РДА відбулося без будь-якого громадського обговорення? Хочемо нагадати, що перший такий експеримент відбувся у 2005 році, коли головою РДА був призначений теперішній чоловік Інни Гайворонської – Олег Савчук», – написали у зверненні до Президента обурені таким призначенням громадські активісти.

Олег Савчук та його дружина - Інна Гайворонська (колишній та нинішня голов Рожищенської РДА)
Олег Савчук та його дружина - Інна Гайворонська (колишній та нинішня голов Рожищенської РДА)

Наразі Олег Савчук є депутатом Копачівської сільської ради, працює завідувачем сектору Державної регуляторної служби у Волинській області (структура займається наглядом, ліцензуванням та дозволами у сфері господарської діяльності).

«Розповідають, що наприкінці 90-х Олег Савчук допомагав батькам абітурієнтів влаштувати дітей у польські виші за «подяку». Однак потім нібито почав вимагати грошову винагороду за кожен рік навчання дітей у Польщі, в іншому випадку студенти були б відраховані. Дехто з батьків платив ці кошти, інші відмовлялися…

Не хочеться, щоб наша громада стала черговим інструментом для брудних оборудок, як свого часу райдержадміністрація та «Зелене господарство». Як на мене, законодавство про люстрацію не прописало основного: люструвати тих, хто втратив довіру людей», – ділиться міркуваннями один із мешканців Копачівки.


 

 

Коментарі
11 Липня 2017, 18:31
Ви напевне мали на увазі Сірий "КАРДИНАЛ"
11 Липня 2017, 19:14
"Олег Савчук став одним із небагатьох керівників району, кого звільнили із формулюванням «за неналежне виконання службових обов’язків»" - він один такий був. ОДИН. ОДИН!!! Думайте, що пишете. Не вигороджуйте цього хапугу!!!
11 Липня 2017, 19:15
знайшли великого розумника Малиновського! Що він знає за район? Знає вибивати бабки на книжку, ХАБАРНИК!!!
11 Липня 2017, 19:30
Ну з вами тяжко не погодитися, думаю Малиновський добре знає і історії таких створених обєднаних громад які хочуть вийти та назад, та в Законі такої норми не має, є тільки норма як вступити в таку ка..у. Але отримуючи зарплату за кількість створених громад Малиновський замовчує нерадужні перспективи їх подальшого існування, а прикладів є вже багато. Лікарів лікарень відправляють у безстрокові відпустки( незважаючи що це суперечить законодавсту), інші комунальні заклади районного типу (не так необхідні як лікарні) взагалі ліквідовують, і мотив простий немає коштів - всі забрала об'єднана громада а створювати в себе такі заклади як ДЮСШ, музична школа, бібліотеки, музеї та громада не має законних підстав. Та Малиновському про це говорити не вигідно -грошей не заплатять.
11 Липня 2017, 19:35
на Малиновського. Мова тут йде про Савчука. Чи він в Копачівці відкриє лікарні, ДЮСШ, музичну? В селі де навіть сільська рада не має свого приміщення?
11 Липня 2017, 19:51
А в якому селі району сільська рада має своє приміщення? Ні, не те, що дісталось у спадок від колгоспу, а своє, збудоване з самого початку як адмінприміщення сільської ради - де такі є? НІДЕ! А щодо Савчука, то так, стаття слушна! Після кожної революції до влади в районі приходять ось такі недолугі пройдисвіти: Савчук, Дулюк, Гайворонська - усі одного поля ягоди, геть чисто УСІ!
11 Липня 2017, 19:52
<p>А ви думаєте чого вони здружилися з екс- пасією , бо також робить їм відкати. І типу "вірна", не підведе.</p>
11 Липня 2017, 20:31
Дуже актуальна стаття. А головне за створення економічно-невигідних ОТГ ніхто відповідальності не несе. <br/>Кілька піда..сів наживаються а простий люд бідує!
11 Липня 2017, 21:21
сава...
11 Липня 2017, 22:16
А не подавляться?
11 Липня 2017, 22:43
Ну ви праві на 100 процентів. Вчора говорив з родичем з Тернопільщини, люди вже хочуть вийти з обєднаної громади, механізму вийти назад не має а ініціатори створення мовчать ніби води в рот набрали, роблячи вигляд що вони там ні до чого.
11 Липня 2017, 23:56
це бред сумашедших!!!! оце обьеднання.......я не знаю якими дебілами треба бути...мт вже і так до ручкі дожилися...
12 Липня 2017, 00:01
на рахунок того, чи будуть громади сроможні в подальшому, тут як то кажуть &quot;бабка на двоє сказала&quot;, але якщо конкретно Копачівську, притягнуту за вуха, де людям з навколишніх сіл пообіцяли якісь великі мільйони (і це факт, скіль б його хто не заперечував), очолить Савчук..... Цій громаді точно, безсумнівно, стовідсотково найближчим часом буде велика-велика ср-ка.
12 Липня 2017, 00:27
з нами чинять так, як ми дозволяємо. Є ще одна Божа заповідь ; не бійся і не мовчи. А ми німі раби, пасивні і байдужі. Погляньте на цивілізований світ - там люди обирають влапду, контрполюють і вимагають своїх прав. А ми мовчимо і боїмося, і владі цього треба. Не будьте рабами і тоді вас БУДУТЬ ПОВАЖАТИ. Так, це неприємно, важко, але що ми залишимо своїм дітям?
13 Липня 2017, 00:21
Все чисто дурня. заморочать голову , обведуть кругом пальця, а про те , що проста людина втрачає віру нікого не хвилює.
13 Липня 2017, 09:31
А чому редакція пише, що Рудко-Козинська сільська рада проголосувала за приєднання до Копачівської ОТГ, якщо збори селян не підтримали даного об'єднання і на сесії депутатів, що було в суботу, рішення про об'єднання також не було підтримане?
14 Липня 2017, 20:41
багато чого в цій статті є неправдою і дивно що таке пишуть
14 Липня 2017, 21:10
Та тут не правда головне. А щоб нагадити хорошим людям і Копачівцям! Бо рожищан їхня жаба давить, що Копачівка об'єднується, а до них далеко ніхто не хоче.
14 Липня 2017, 21:16
Головні заказчики опусу- сєпари Матвєйчук і Музика. Бо знають, що як громади об'єднаються, то вони знову підуть на баяні грати!
15 Липня 2017, 02:21
&lt;p&gt;Власне приміщення має Іванчицівська сільська рада,але за змовою двох сєпарів-депутатів та участю баяніста попливе у Брищанське сміттєзвалище.&lt;/p&gt;
15 Липня 2017, 11:45
Туда їм дорога
15 Липня 2017, 11:47
Новосадиха з Станьком Є.М. Савчуку в день народження 3 червня ц.р. під вікнами його хатинки в Підлісках диковингку організувала. Кілька хлопців духовогооркестру о 6-й год ранку грали й Гімн України.
15 Липня 2017, 11:51
Новосадиха з Станьком Є.М. Савчуку в день народження 3 червня ц.р. під вікнами його хатинки в Підлісках диковинку організувала. Кілька хлопців духового оркестру о 6-й год ранку грали йому Гімн України. а сама співала червоне то любов а чорне то журба ..
15 Липня 2017, 17:18
Напевне сама Гайворонська не встигла першою привiтати
04 Жовтня 2017, 12:42
МУДРІ СЛОВА ТА ЧАС ПРАВЛІННЯ ПОРОКІВ І СКОТИНЯК
27 Жовтня 2017, 17:45
Висновок лише один світ котиться у прірву! В людей немає нічого святого. Подумайте про своїх близьких!??
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024