На варті рожищенської ночі

07 Липня 2017, 11:00
Леонід Войтюк 5828
Леонід Войтюк

Вони в Рожищі усього кілька тижнів, а вже викликали до себе неоднозначне ставлення. Одні їм дякують, інші, м’яко кажучи, недолюблюють. А вони мріють «покрити» весь Рожищенський район, аби мешканцям жилося спокійно і безпечно.

Хто ж вони, ці хлопці та дівчата у чорній формі з написами на шевронах «Варта Громади», звідки з’явилися, з якою метою? Відповідь на це питання досить проста – вони члени громадського формування.

Як же діє «Варта Громади» у Рожищі, яка ціль її створення, як часто доводиться працювати на власному ентузіазмі – в розмові із керівником формування Леонідом Войтюком та його заступником – Іриною Ющук.

Керівник «Варти Громади» Леонід Войтюк
Керівник «Варти Громади» Леонід Войтюк

«Поштовхом до створення громадського формування було бажання зробити життя міста спокійнішим та безпечнішим, тим більше, що кістяк сформувався ще під час подій на Майдані. Тоді в місті була створена Самооборона, яка мала на меті патрулювання міста. Проте, із загостренням бойових дій на Сході діяльність цього об’єднання небайдужих людей набуло більш волонтерського характеру, - розповідає Леонід Войтюк. – Варто зауважити, що в Рожищі приблизно з 2008 року функціонувала «Варта порядку». Це формування не було настільки дієвим, як наразі у нас. Не секрет, що в місті побутує думка, нібито «Варта порядку» була «ручною» організацією, під впливом одного з волинських політиків і виконувала роботу «на замовлення». Тому відразу виникла ідея відмежуватися, щоб не викликало асоціації нібито ми теж підконтрольні цій особі, яка очолює одну з ключових посад в області. Відтак діяльність «Варти порядку» припинено. У зв’язку з реорганізацією старі посвідчення втратили дію, а нові, які мають багато ступенів захисту, будуть видавати тим, хто братиме активну участь у патрулюванні міста».

У травні цього року відбулися установчі збори нової структури, на яких обрали керівні органи переформатованої Варти, а також ухвалили зміни до статуту. Очільником нового ГФ «Варта громади» обрали Леоніда Войтюка, заступником - Ірину Ющук, секретарем став Михайло Дідух.

Як зазначив Леонід Войтюк, до участі у новому формуванні запрошували й колишніх членів «Варти порядку» та погодилися далеко не всі:

«Десь 14% від старої гвардії вирішили вступити до «Варти Громади», інші – думають. Хочеться, щоб люди зрозуміли, що ми будемо контролювати те, як і яким чином вони знову будуть поновлювати право володіти зброєю».

Також, за словами очільника Варти, радує те, що з нового складу, ніхто не натякає на оформлення дозволу на зброю. Це, на його думку, є показником того, що люди не прийшли до «Варти Громади» задля своїх меркантильних інтересів.

«Станом на 2 червня ми пройшли весь процес реєстрації «Варти Громади», - розповідає заступник керівника громадсько- го формування, юрист за освітою Ірина Ющук. – Зареєстровані у Єдиному державному реєстрі, нам присвоїли код ЄДРПО, також подані відповідні заяви на реєстрацію до контролюючих органів. У нас є власна печатка. Членам формування видаватимуться посвідчення нового зразка з декількома рівнями захисту та з особистим підписом керівника».

1
Заступник керівника «Варти Громади» Ірина Ющук
Заступник керівника «Варти Громади» Ірина Ющук

«Тут хочеться відразу зауважити, що ми не є чиєюсь структурою. Наше формування є аполітичним, патрулювання здійснюється на волонтерських засадах, - додає очільник. – А свою діяльність ми координуємо лише з Національною поліцією».

Перш ніж створити Варту в місті Рожище, Леонід Войтюк переймав досвід Луцька та Ківерець, де вже досить тривалий термін успішно функціонують подібні структури з охорони громадського порядку.

«В обласному центрі є група швидкого реагування «Самооборона Волині», а в Ківерцях – «Варта громади м. Ківерці», - зауважує очільник «Варти Громади». – У нас є усна домовленість про взаємодопомогу у випадках, коли власних сил недостатньо. Наприклад, під час масових заходів».

Серед завдань, визначених у статуті цього формування, є патрулювання спільно з працівниками поліції для забезпечення громадського порядку та участь у заходах правоохоронних органів, спрямованих на боротьбу з окремими видами правопорушень. Разом з правоохоронцями члени формування виходять на чергування тричі на тиждень – у п’ятницю, суботу та неділю з двадцятої до четвертої ночі, а подекуди, до восьмої, а то й довше. Якщо є звернення громадян, або за проханням поліції виїжджають у будь-який день тижня. Важливим фактором є те, що члени «Варти громади» патрулюють віддалені мікрорайони міста.

«В основному ми займаємося профілактикою дрібних адміністративних правопорушень, таких, як нецензурні висловлювання, куріння на дитячих майданчиках, розпивання спиртних напоїв в громадських місцях, неправильне паркування, - розповідає Леонід Войтюк. – Надаємо допомогу поліції при складанні протоколів на злісних порушників, охороняємо місця ДТП, беремо участь у поліцейських рейдах по розважальних закладах, які не дотримуються графіку роботи. А таких у місті є два – це фаворит по складених протоколах бар «Джаз» та інколи «Люкс». Найдисциплінованішим, так би мовити, взірцем для інших закладів є «Квадрат». Там завжди все чітко та по годинах».

Особливу увагу, за словами керівника нової Варти, вони приділяють браконьєрам.

«До нас часто телефонують небайдужі громадяни та повідомляють, що недобросовісні рибалки використовують для вилову риби снасті - сітки. Та ще й під час нересту. Згідно з діючим законодавством України, виловлювати рибу сітками заборонено, а згідно з Законом «Про тваринний світ» з 1 квітня до 15 червня діяв режим тиші, коли навіть на човнах у водойму заходити не можна було, - зауважує Ірина Ющук. – Неодноразово виїжджали на місце і разом з поліцією міста Рожище ловили браконьєрів «на гарячому».

Одним із найкращих «уловів» «Варти Громади», мабуть, було виявлення у ніч з 8 на 9 червня поблизу села Носачевичі на річці Конопелька риболовні сітки протяжністю приблизно півкілометра. У сітках вже було кілька рибин. Власника, щоправда, так і не знайшли.

«Ми телефонували в Рибінспекцію, пропонували їм під’їхати і засвідчити даний факт. Однак, вони не змогли прибути через надмірну зайнятість. Загалом, протягом місяця нами було ліквідовано понад 1 кілометр сіток і один павук. Одну з сіток витягнули у День міста Рожище просто зі ставка поблизу міськради. Частину усієї «здобичі» ми передали Рибінспекції на зберігання, а решту, за їхньої згоди, знищили. Так чинитимемо й надалі, поки у нас в районі будуть займатися браконьєрством», - каже Ірина Ющук.

2
Члени «Варти Громади» Галина Чайка та Юлія Остапчук
Члени «Варти Громади» Галина Чайка та Юлія Остапчук

«Рожищенці мають почуватись захищеними у своєму місті. Ми це розуміємо, а тому питання громадського порядку для нас - одне з ключових. Дякуємо за те, що Рожищенська міська рада пішла нам назустріч і на сесії підтримала наше звернення, - підкреслює Леонід Войтюк. – А просили ми небагато – виділити кошти на придбання рацій, засобів фіксації порушень та придбання паливно-мастильних матеріалів для здійснення патрулювання міста. Бо, до прикладу, форму, яку носять члени громадського формування, кожен придбав за власні кошти. Протягом червня місяця ми купували бензин для здійснення патрулювання також зі своєї кишені».

Нікому не секрет, що після подій на Майдані довіра населення до тоді ще міліції різко впала. Тому цікаво, як ладнають представники громади з правоохоронцями.

«Співпраця є, надіємось, що буде і взаєморозуміння. Але, в народі кажуть, що, як для міцної дружби, так і для співпраці потрібен час, а він покаже, чи буде в нас цілковита довіра», - підсумовує заступник очільника Варти.

Керівний склад «Варти Громади» запрошує рожищенців, котрим не байдуже, яким буде життя району в майбутньому, до лав їхнього формування. Наразі Варта налічує 18 учасників. Це АТОвці, афганці, Національний корпус, прості рожищани, але левову частину «Варти громади» складають члени ГО «Самооборона міста Рожище».

«Хочемо, щоб наші ряди поповнювалися молодими людьми, бо їм, як нікому іншому, потрібно будувати світле майбутнє для себе, для майбутньої сім’ї, дітей. Приємно, що приходять 17-літні юнаки, яких поки ми не можемо прийняти, але віримо, що з такою молоддю у нас є шанс бути сильною країною, - каже Леонід Войтюк. – Дуже вдячний тим небагатьом членам Варти, які через нехватку людей щоразу виходять на патрулювання. Надіюсь, що незабаром нас буде більше».

Нагадаємо, вступити до лав «Варти Громади» можуть особи, які досягли 18-літнього віку, не мають судимості та не є злісними порушниками громадського порядку. З формування виключаються особи лише за рішенням штабу, до якого входять керівник, заступник та секретар. Зв’язатися із громадським формуванням можна за телефоном (050) 071-74-42.

Ірина Зенц, газета «Рожищанин»

Коментарі
08 Липня 2017, 03:32
Молодці
08 Липня 2017, 18:35
А хто спонсор,якщо не секрет?форма,бензин на виїзди і т.д.
08 Липня 2017, 18:42
"...форму, яку носять члени громадського формування, кожен придбав за власні кошти. Протягом червня місяця ми купували бензин для здійснення патрулювання також зі своєї кишені». Читайте уважно! А то вже шукаєте в молоці кістку.
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром