17 жовтня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

17 Жовтня 2018, 06:50
4379

Доброго ранку, шановні читачі. Сьогодні середа, 17 жовтня.

Прокидайтеся, друзі. За вікном гарний сонячний ранок, саме час робити великі справи, йти до своєї мети  і, просто, радіти життю. Нехай ранок буде насиченим і бадьорим, щасливим і натхненним. Теплого сонечка вам у віконце, запашної кави і дуже смачного сніданку.

У світі відзначають: Міжнародний день боротьби з бідністію. Спочатку цей день було означено як Всесвітній день боротьби за подолання крайньої бідності. Його відзначали неурядові організації світу з ініціативи Міжнародного руху за надання допомоги групам населення, що бідують — «Четвертий світ». 1992 року Генеральна Асамблея ООН підтримала цю ініціативу й оголосила цей день Міжнародним днем боротьби за ліквідацію бідності.

День ангела святкують: Вероніка, Віринея, Володимир, Гай, Гурій, Євсевій, Павло, Петро, Степан.

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

17 жовтня православна церква вшановує: Священномученика Єрофея, єпископа Афiнського, який жив в Афінах у I столітті. Одночасно з Діонісієм навернений у християнство і став учнем апостола Павла. Ним же був присвячений і в сан єпископа, у той час Єрофей вже був членом афінського ареопагу. Переказ свідчить, що Єрофей і Діонісій своїми очима бачили поховання Богоматері. Що стосується подальшої долі Єрофея, то він був убитий язичниками після того, як намагався проповідувати християнство серед них. Знайдення мощей святителя Гурiя, архієпископа Казанського, i Варсонофiя, єпископа Тверського (1595). Благовірного князя Володимира Ярославовича, Новгородського, чудотворця (1052)...

 Цей день в історії:

  • 17 жовтня 1113-року споруджено Києво-Михайлівський Золотоверхий собор. Собор споруджений внуком Ярослава Мудрого київським князем Святополком Ізяславичем. Можливо, однією з причин, що спонукала князя збудувати церкву була недавня перемога Святополка над половцями, оскільки архангел Михаїл був заступником воїнів. Імена художників, які створили мозаїки і фрески собору, невідомі. Ймовірно, в роботах брав участь давньоруський майстер Аліпій з Києво-Печерської Лаври. Загальна площа мозаїк, що збереглися, — 45 кв. м. Написи на мозаїках собору зроблено старослов'янською мовою. Крім мозаїк і фресок, збереглися дві шиферні плити кінця 1 століття з рельєфним зображенням вершників.
  • У 1855-му англієць Генрі Бессемер запатентував свій процес приготування сталі.
  • У 1936-му народився Іван Драч, український посьменник (Соняшник, Йду до тебе), громадський діяч, співзасновник Народного Руху України.
  • 1989-го у Сан-Франциско відбувся землетрус силою 7.1 бала по шкалі Ріхтера. 15-секундний поштовх привів до загибелі 63-х осіб і руйнації більше 100 тисяч будівель. Завдані природою збитки були оцінені в суму понад 8 мільярдів доларів.
  • 1989-й - у Києві почав свою роботу I Фесиваль анімаційних фільмів "Крок".
  • 1994-й рік - у Москві від вибуху бомби, закладеної в редакції газети "Московский комсомолец", загинув журналіст Дмитро Холодов. Холодов працював над сенсаційним матеріалом про зловживання і корупцію вищих російських військових та державних чиновників за часів перебування радянських і російських військ на території Східної Німеччини.

Погода: У Рожищі хмар на небі спостерігатися не буде, день обіцяє бути ясним. Без опадів. Температура повітря  від +18°C …  +23°C.

Народний прогноз погоди:  17 жовтня відзначається день пам'яті святого Єрофея, єпископа Афінського. У народі говорили: "З Єрофея холод сильніше". З цього часу посилюється холод. Люди помітили: чим раніше випаде перший сніг, тим пізніше утвердиться у своїх правах зима, а рання зима частіше за все настає, якщо довго не було першого снігу.

Народний календар: З 17 жовтня холоднішає,  відчувається наближення зими. Не варто в цей день ходити в ліс - подейкували, що лісовики в цей ламають дерева, ганяють звірів, перш ніж піти зимувати до наступного року. Зазвичай 17 жовтня проводили велику кількість обрядів, пов'язаних з відлякуванням нечисті. Вірили, що захиститися від неї можна, використовуючи цибулю, часник, редьку.  Зокрема, в'язки цибулі і часнику підвішували над дверима будинків і хлівів. Також говорили, що найчастіше нечиста сила вражає п'яниць і людей, які несумлінно виконують свої релігійні обов'язки. Саме тому, не рекомендувалося 17 жовтня гуляти, виходити з дому без потреби і вже, точно, не варто було напиватися.

Народні прикмети:

  • Не можна ходити в ліс на Єрофея - за прикметами, можна постраждати від нечистої сили.
  • Не варто в цей день весілля грати - прикмета, що шлюб буде нещасливим.

 У ваших рідних, друзів або колег свято (день народження, весілля, народження дітей, річниця подружнього життя і т.д.)? І так хочеться привітати їх по-особливому? Тоді пишіть до редакції Район.Рожище на адресу [email protected] або надсилайте повідомлення на Facebook і замовляйте вітання!

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024