16 жовтня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

16 Жовтня 2018, 07:10
Добого ранку. 4373
Добого ранку.

Доброго ранку, шановні читачі. Сьогодні вівторок, 16 жовтня.

Вітаємо вас з початком робочого тижня. Добра вам, миру та любові. Цінуйте ваших близьких, любіть одне одного.

У світі відзначають: Всесвітній день продуктів харчування  або ж,  Міжнародний день продовольства. Це день, який  1979 року встановила Конференція ФАО (під таким скороченням відома Продовольча та сільськогосподарська організація ООН). Відзначається щороку 16 жовтня, оскільки ФАО було засновано  саме  16 жовтня 1945 року. Метою проведення Всесвітнього дня продовольства визначено підвищення рівня поінформованості населення щодо світової продовольчої проблеми та укріплення солідарності у боротьбі з голодом, недоїданням і злиднями. Всесвітній день анестезіолога - Саме в цей день, в далекому 1846-му році, американський хірург і стоматолог Вільям Томас Грін Мортон вперше публічно продемонстрував успішне застосування анестезії для створення загального наркозу. В якості анестетика він застосував інгаляцію діетилового ефіру. День Шефа (День керівника або боса)

День ангела святкують: Денис, Павло, Петро, Іван.

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

16 жовтня православна церква вшановує: Священномучеників Діонисiя Ареопагiта, єпископа Афiнського (96). Рустика, пресвiтера, та Єлевферiя, диякона. Преподобного Діонисiя, затворника печерського, в Дальнiх печерах (XV). Преподобного Йоана Хозевiта, єпископа Кесарiйського (VI). Блаженного Ісихiя Хоривiта (VI)...

Цей день в історії:

  • 16.10.1894 - в Херсоні народився Моше Шарет, 2-й прем’єр-міністр Ізраїлю. Розвинув стратегію та тактику сучасної ізраїльської дипломатії
  • 16.10.1897 - в Одесі народився Ілля Ільф, український гуморист і фейлетоніст. Написав «Дванадцять стільців» і «Золоте теля».
  • 16.10.1917 - в Чигирині почався Всеукраїнський з'їзд Вільного козацтва. Були присутні 200 делегатів, що представляли 60 тис. козаків
  • 16.10.1907 - народився Петро Григоренко, генерал-майор, активний учасник дисидентського руху, правозахисник, член УГГ
  • У  1555 році   за наказом англійської королеви-католички "Кривавої" Мері у Оксфорді за єресь на вогнищі спалені протестантські єпископи Лондона і Вочестера:   Г'ю Латімер і Ніколас Рідлі.
  • 1813-й  рік   — починається "Битва народів" (тривала 3 дні). У ній брали участь війська Франції, Рейнського союзу, Польщі, Австрії, Пруссії, Росії і Швеції; закінчилася нищівною поразкою армії Наполеона і його першим зреченням від престолу.
  • 1846-го року   в  госпіталі Бостона хірург Уільям Томас Мортон вперше продемонстрував колегам застосування ефіру в якості анестетика під час операції під повним наркозом по видаленню пухлини у пацієнта.  Через декілька років шотландський лікар-акушер Джеймс Янг Сімпсон з Единбурга запропонував ще ефективнішу анестезуючу речовину - хлороформ. 
  • 1847- го в   Лондоні вперше вийшов друком роман Шарлотти Бронте "Джейн Ейр", котрий був підписаний псевдонімом Каррер Белл. 
  • У  1978-му році   — Іван Павло II (до інтронізації — Кароль Юзеф Войтила) став 264-им Папою римським. Також  він став  першим нєіталійцем на папському престолі з 1523 року,  одним з наймолодших понтифіків в історії і першим папою слов'янського походження.

Погода: Увесь день у Рожищі утримається ясна погода. Без опадів.Температура повітря  коливатиметься  від +17°C до  +22°C.

Народний прогноз погоди:  Цього дня вшановується пам'ять святого Діонісія Ареопагіта, єпископа Афінського. У народі цей день називали Дениса Позимового або Хлібник. Наші пращури вважали, що перший сніг за сорок днів до зими випадає, і у минулі часи цього дня насправді нерідко йшов перший сніг.

Народний календар:  Сьогодні Домни Нікомедійської. Ця свята загинула мученицькою смертю разом з іншими християнами на чолі зі священномучеником Анфімом, єпископом Нікомідійським. Гоніння на віруючих у Нікомедії відбувалися за двох імператорів – Діоклетіана та Максиміана. Особливо ж загострилася ситуація після того, як сталася пожежа в імператорському палаці. Ясна річ, почали шукати ворогів. Ними, звісно, виявилися місцеві християни – дивні люди, що відмовлялися приносити жертви язичницьким богам, натомість сповідували любов до розіп’ятого Христа. Їх схопили і після тортур стратили. Свята Домна, до того як стати християнкою, служила жрицею в язичницькому храмі.

На Домни сягало свого апогею копання картоплі. На городах хазяї розпалювали вогнища, пекли бульбу і гріли руки, «щоб не мерзли зимою». А ще на Домни прали, лагодили і складали до скринь літній одяг, натомість дістаючи теплий. Варто зауважити, що українці дуже негативно ставилися до брудного і рваного одягу. Неохайно одягнена людина, як жінка так і чоловік, як із містян так і з селян, викликали осуд, її називали нечепурою. Особливо нетерпимі були наші пращури до дірок. Вважалося, що через дірки в одязі проникають у людське тіло всілякі болячки, а також чіпляються злидні.

Народні прикмети:  У народі вірили, що 16 жовтня на світ виходять такі собі осінні лихоманки, які гуляють світом і вражають людей. Поясненням цим прикметам є нестабільність погоди часто приводила до застудних захворювань.

У ваших рідних, друзів або колег свято (день народження, весілля, народження дітей, річниця подружнього життя і т.д.)? І так хочеться привітати їх по-особливому? Тоді пишіть до редакції Район.Рожище на адресу [email protected] або надсилайте повідомлення на Facebook і замовляйте вітання!

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024