За реорганізацію шкіл депутати не проголосували

30 Червня 2016, 22:00

Чергова сесія районної ради справді була гарячою. В переповненому залі вирували пристрасті, адже розглядали болюче для громади «шкільне питання».

На засідання прийшли не лише депутати та представники районної влади, приїхали депутати та управлінці з області, представники громадських організацій.

Назріла гаряча дискусія. Владці переконували: оптимізація шкіл – вагомий крок до покращення якості освіти. Деякі депутати та представники громади запевняли - наразі несприятливі умови проводити таку оптимізацію.

«Ми дбаємо про якість знань. Має бути якісна освіта, однакові умови для сільських та міських дітей. Діти, поступаючи у вищі навчальні заклади здають ЗНО, тож мають бути і хороші знання. А це і комп’ютерний клас, і спортзал, інвентар, їдальня, внутрішні туалети, кваліфіковані кадри. Скоро буде впроваджена сертифікація вчителів у формі ЗНО. У такій же формі буде проводитися і державна підсумкова атестація для учнів початкових та середніх класів», - запевнила Людмила Плахотна, начальник управління освіти, науки та молоді Волинської облдержадміністрації.

«Чому не закупили автобуси зараз? Чому не подбали про доїзд? В Києві видно не знають про проблеми сучасного села: де немає комп’ютера, телефонного проводу, доріг…Вони з Печерського пагорба подумали собі зробити і роблять. Поїхали в Лондон подивилися і впроваджують. Але чи знають вони про технічний стан тих автобусів, які возять дітей на навчання? Їм 7-10 років: пробиваються колеса, завжди щось ламається, те, що є, до ладу  довести не можуть», - апелював до Людмили Плахотної депутат Анатолій Матвійчук.

Дискусія була гаряча і тривала довго, втім до голосування справа таки дійшла. Рішення приймали по кожній школі окремо. Вірніше не прийняли по жодній: депутати не підтримали ліквідацію шкіл в селах Вишеньки, Берегове, Козин, Кроватка, Єлизаветин, Квітневому та реорганізацію шкіл в початкові в Лукові, Іванчицях, Немирі. Ліквідували лише школу в селі Студині, яка функціонує фактично на папері, громада вже попросила передати приміщення на баланс сільської ради.

Тож, вірогідно, до розгляду питання оптимізації загальноосвітніх навчальних закладів в районі ще повернуться. Однак коли – сказати важко…