За реорганізацію шкіл депутати не проголосували

30 Червня 2016, 22:00
2882 Джерело: https://www.facebook.com/gprozhysche/photos/pcb.558626674324843/558610354326475/?type=3&theater;

Чергова сесія районної ради справді була гарячою. В переповненому залі вирували пристрасті, адже розглядали болюче для громади «шкільне питання».

На засідання прийшли не лише депутати та представники районної влади, приїхали депутати та управлінці з області, представники громадських організацій.

Назріла гаряча дискусія. Владці переконували: оптимізація шкіл – вагомий крок до покращення якості освіти. Деякі депутати та представники громади запевняли - наразі несприятливі умови проводити таку оптимізацію.

«Ми дбаємо про якість знань. Має бути якісна освіта, однакові умови для сільських та міських дітей. Діти, поступаючи у вищі навчальні заклади здають ЗНО, тож мають бути і хороші знання. А це і комп’ютерний клас, і спортзал, інвентар, їдальня, внутрішні туалети, кваліфіковані кадри. Скоро буде впроваджена сертифікація вчителів у формі ЗНО. У такій же формі буде проводитися і державна підсумкова атестація для учнів початкових та середніх класів», - запевнила Людмила Плахотна, начальник управління освіти, науки та молоді Волинської облдержадміністрації.

«Чому не закупили автобуси зараз? Чому не подбали про доїзд? В Києві видно не знають про проблеми сучасного села: де немає комп’ютера, телефонного проводу, доріг…Вони з Печерського пагорба подумали собі зробити і роблять. Поїхали в Лондон подивилися і впроваджують. Але чи знають вони про технічний стан тих автобусів, які возять дітей на навчання? Їм 7-10 років: пробиваються колеса, завжди щось ламається, те, що є, до ладу  довести не можуть», - апелював до Людмили Плахотної депутат Анатолій Матвійчук.

Дискусія була гаряча і тривала довго, втім до голосування справа таки дійшла. Рішення приймали по кожній школі окремо. Вірніше не прийняли по жодній: депутати не підтримали ліквідацію шкіл в селах Вишеньки, Берегове, Козин, Кроватка, Єлизаветин, Квітневому та реорганізацію шкіл в початкові в Лукові, Іванчицях, Немирі. Ліквідували лише школу в селі Студині, яка функціонує фактично на папері, громада вже попросила передати приміщення на баланс сільської ради.

Тож, вірогідно, до розгляду питання оптимізації загальноосвітніх навчальних закладів в районі ще повернуться. Однак коли – сказати важко…

Коментарі
01 Липня 2016, 01:52
Дякую Вам Анатоліє Васильовичу за Ваші щирі слова та за (вперше) підняте чоло на шляху змін. Ті щирі привітання аплодисментами підтримають Ваші зміни та боротьбу проти корупції В майбутньому кандидатура на нового НЕЗАЛЕЖНОГО РОЗУМНОГО ГОЛОВУ РАЙРАДИ ВАМ ЗАБЕЗПЕЧЕНА. ДЯКУЮ ЗДОРОВЯ ВАМ ТА ВАШІЙ РОДИНІ
01 Липня 2016, 02:09
Хай вкусяться за одне місце.
01 Липня 2016, 11:04
Матвійчуку в районі нічого не світить. Його прокляла колишня коханка, котру він покинув з дитиною. Він може мати карьєру лише змінивши місце проживання. Це не жарт
01 Липня 2016, 12:43
А хто коханка, якщо не секрет? Чи так ляпаєш аби ляпати?
01 Липня 2016, 12:45
Про яких коханок Матвійчука ти мелеш? Він порядний чоловік та еталон сім'янина... Чи це Музика зранку на роботу приїхав і таке строчить?
01 Липня 2016, 13:53
шо за брєд! стаття про сесію, таке болюче питання розглядалось, а ви вчепились до однієї людини і брудом обливаєте
01 Липня 2016, 14:47
Я нічого не писав, про нього, ми з ним друзі ще з комсомолу. Краще скажіть , що Савчуку сказати?
01 Липня 2016, 15:20
Молодець Васильович! Ми гордимось тобою !
01 Липня 2016, 15:46
Тут цікава ситуація намалювалася. Так званий закон про декомунізацію у нас в дії, комсомол як пережиток тоталітарної системи заборонений, а комсомольці мало того що при владі, так щей цим вихваляються. Неподобство. Пора вас пане з посади попросити так би мовити відповідно до закону....
01 Липня 2016, 15:51
квітневська школа йшла під ліквідацію , а не під реорганізацію. ви ж були присутні. подавайте інформацію правильно
01 Липня 2016, 16:07
"Вітаю" всіх з поверненням у совок. Недалекоглядність і ведмежу послугу продемонстрували депутати. Якщо Васильович думає що спершу полагодять дороги побудують нові школи куплять автобуси і т.д. то він мислить совковою логікою. Спершу треба заощадити а тоді будувати розвивати. Ніде депутати не подінуться цю чашу ви вип'єте до кінця . Сьогодні вона гірка та завтра буле ще гіркіша.
01 Липня 2016, 16:09
З нетерпінням чекаємо нового року, з мітингами і страйками по поводу "нема зарплати". На превеликий жаль бажання подобатись громаді і нерозуміння громадою шкільної арифметики, шо 2+2 = 4 а не 3 чи 5 і те що чим пізніше почати лікувати гангрену тим більше ноги прийдеться відтяпати, приведуть зрештою до повного колапсу. Але мабуть так і треба, в нас народ ще не дозрів до розуміння того, що не хтось там ефімерний за щось відповідає, а що кожна людина в цій країні відповідає за стан справ, хтось на посаді, хтось своїм голосом на виборах. А депутати - ну що ж, нікуда ви хлопці від цього не дінетесь.
01 Липня 2016, 16:18
<p>Дякуємо за пильність! Виправили.</p>
01 Липня 2016, 17:12
Шановні примудрі дописувачі, які нетямлять про що пишуть, за кошти які залишаться в разі закриття шкіл всеодно нічого не збудуєш, неможна , вчіть бюджетний кодекс. А початкова школа та садочок має бути в кожному селі
01 Липня 2016, 17:20
Давай сьогодні в тебе зберем одну кімнату, а потім іншу. За комунпослуги буде платити дешевше, та й гуртом тепліше. Математик ...
01 Липня 2016, 18:11
А чому за це питання так адміністрація "хлопоче", а абсолютна більшість депутатів не підтримала? Подумайте...
01 Липня 2016, 18:25
І навчання безкоштовне має бути, і медицина, і ще купа всього що написано в конституції. То будемо виходити з того що написано чи того що маємо?? З того що написано вже 26 років виходим ".. даже виден свет в конце тунеля, только тунель сука не кончается.."(с), може пора вже глянути під ноги??? А вам рекомендую, як знатоку бюджетного кодексу, заглянути в хоча б "освітянський" бюджет району і добре помозгувати, можете навіть користуватися калькулятором. Математику рівня 4-го класу думаю ви знаєте.
01 Липня 2016, 18:39
А якже ви шановний дійшли до тієї гангрени. не знайшли кошти прищика пролікувати ? З вашою математикою так і до обезглавленя дійдемо.
01 Липня 2016, 18:41
Бачу є фахівці в питаннях юбджету... Але, якщо виконавчі органи влади не заклали в бюджетний запит фінансування 10-ти шкіл на друге півріччя, то його й не має в бюджеті... Чи моє припущення хибне?
01 Липня 2016, 18:46
Звичайно що дійдете, причому дуже скоро. Ви головне вже зараз підшуковуйте на кого пальцем потім тицяти.
01 Липня 2016, 19:33
АААААААААУУУУУУУУУУУУУУУУ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Спростуйте чи підтвердіть моє припущення! Влада (РДА) планувала фінансувати ці школи у другому півріччі, чи ні?
01 Липня 2016, 20:31
Ви чубтеся, а ми ще трохи поворуєм. Ще трохи вкрадем, а вам лопухам розкажем нема коштів, війна...
01 Липня 2016, 20:33
Кошти у сумі 8998 тис гр. На одну дитину виділяз депжава у формі держ.субвенції. Мічцева влада до них не має жодного відношення. Тому там де нема наповнюваності учями ці шкіли виживають за рахунок інших шкіл як правило великих .Наприклад.. Школа Переспи протягом року зекономила 1 млн.800тис. Гр. Та вона не може пустити ці гроші на розвиток мат. Тех. Бази ремонту приміщення .іт.д оскільки ці кошти забирають на малокомплектні школи. І отримуємо що вПереспі Топільно і ряд інших великіх шкіл використовують вкадаючись у 8998 тис на одну дитину а Іванчиці Квітневе Луків використовують 34 тис. На одну дитину не даючи розвиватись освіті району. Отак і вчимось з грубками без компютерів і без ремонту всі
01 Липня 2016, 20:37
А, перепрошую, коштів на що???
01 Липня 2016, 20:43
Кошти виділяють, але працюючи в адміністрації ти повинен(а) знати що утримання приміщень тільки за кошти районного бюджету, який смачно проїдає відділ освіти. Хватить людям голову дурити, скорочувати будем з вас
01 Липня 2016, 23:11
Ти людино взагалі далека від цієї проблеми.Навіть більше ніж далека. ШКОЛИ НАЛЕЖАТЬ ДО КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ І ТІЛЬКИ РАЙОННОЇ РАДИ..А УТРИМАННЯ ЇХ ІДЕ ЗА РАХУНОК ТІЄЇЖ СУБВЕЦІЇ ЯКУ ВІИДІЛЯЄ ДЕРЖАВА НА ДИТИНУ. ТОБТО ОПАЛЕННЯ, ОСВІТЛЕННЯ, РЕМОНТ і т.д тіоьки за рахунок субвенції держави Звепнись до свого директора школи за роз"Сненням. Для спраіки працюю і освіті, селі , маю господарку як і решта освітян. Тільки на відміну від вас розумію що ваші діти мають навчатись в школа з нормальними умовами і т. Д. І це бу де незалежно від вашого бажання. ШКОДА ЩО З ЗАПІЗНЕННЯМ
02 Липня 2016, 00:31
Підтримую,але як держава мало заклала субвенціі на дитину-аж 8998грн.
02 Липня 2016, 01:18
НА ЖАЛЬ.ТА ЦЕ ЩЕ КВІТОЧКИ. ТА ПОЧИНАТИ КОЛИСЬ ПРИЙДЕТЬСЯ І РАХУВАТИ. ТІЛЬКИ ЧИМ ДАЛІ МИЦЕ ВІДТЕРМІНОВУЄМ ТИМ БОЛЮЧІШЕ ЦЕ БУДЕ. А БУДЕ .
02 Липня 2016, 02:43
Для Валентин. У Рожищанському районі (якщо вам вірити) на одну дитину 8998 тис грн. А якщо вірити голові РДА (Рожищенської), то близько 30 тис грн (читайте її інтерв'ю). Хтось когось обманює... Доречі в м. Луцьку і того менше. Все залежить від того, які були запити і як їх задовільнили. Не варто сподіватись, що закриття малокомплектних шкіл наповнить бюджет опорних (в переспу знову нічого не дадуть). Так, придбання одного автобуса для районного бюджету обійдеться, у вигляді співфінансування, у понад 500 тис грн, а ще понад млн із державного та обласного бюджетів. Плюс в бюджет для освіти потрібно кошти на оплату праці водія, пальне, інші витратні матеріали, а ще гараж, технічне обслуговування... Ой, а які дороги... Скжіть прямо людям, що голова РДА відстоює політику однопартійців "однотурового", щоб кошти освіти йшли не на дітей та вчителів у всі села, а на один завод (кишеню власника) де виготовляються автобуси!!! І кошти, що йшли на оплату праці вчителям тепер підуть на оплату праці водіям, механікам, придбання пального шин мастил, фільтрів іт.д.і.т.п. Тобто будуть в розпорядженні управління освіти і не по захищених статтях... ЯКЩО ЩОСЬ РОБИТЬСЯ - ШУКАЙТЕ КОМУ ЦЕ ВИГІДНО!!!
02 Липня 2016, 03:12
Не вмієте дівчата керувати, то не беріться. Ще такого не було, щоб так голова РДА не мав підтримки. Куди котиться район?
02 Липня 2016, 03:12
Рекомендую ознайомитись із текстом окремих політиків обласного масштабу про реформу освітньої галузі у Рожищанському районі. Ось що зустріла на сторінках Фейсбуку у групі Волинь: "Viktor Smolyarchuk Це якраз і говорить про те, що дешевше поїзд пустити, ніж тримати на одного учня: дірєктора, завуча, пять вчительох, штири вчителиці, фізкультурника, завхоза, техпрацівників, повара, бібліотєкаря." Як бачите на адресу жінок-вчителів слів не добирають...
02 Липня 2016, 17:26
Ви недозрозуміли голову РДА. Або неуважно слухали. 30 тис якраз і забирають малокомплектні школи з більших щоб вижити. Тим самим топлячи всіх. А на учня виділяється те що я писав вище. Тобто одні економлять інші витрачають в тричі більше. Бютжет один .4500 тис учнів в районі помножити на 8998 тис.гр. це іє гроші освіти або державна субвенція. Не більше іне менше.. І в цьому бютжеті утворилась діра у1500 млн гр.знов таки малокомплектним школам. Чи може так бути щоб 20 учнів навчало 15 вчителів + обсл .персонал.+ приміщення яке треба опалювати іт.д. Та ви я бачу тяжко вникаєте в ці речі
02 Липня 2016, 17:38
Іще. Державна субвенція передбачає тільки оплату праці, енергоносії ,поточні ремонти і мат.тех.база. Ніякі автобуси і вякий брєд що ви описуєте. Щоб не бути голослівним зробіть депут. Запит .і вам чітко все розпишуть . За 25 р. В освіті розумію трішки більше вас.БЕЗ ОБРАЗ.
02 Липня 2016, 22:16
Чоловіче ти чув дзвін та незнаєш де він, теж без образ. Реформа шкіл потрібна та не з початкової школи, а розпочати потрібно з 3 ступеня, на цій базі формувати опорні школи, для початку. Теперішня пропозиція реформи це стрибок з середньовіччя в сучасність, та нажаль стан доріг та якість освіти в запропонованих школах не відповідає сучасності, та на якість самої освіти не вплине. Ну зекономимо півтора мільйона і, що, їх по відкатах розпишуть, як це робили 25 років і роблять. Доречі це доконаний факт , стаття Клімчук А.С. До всього цього додам капітальні видатки на ремонти тих же шкіл з освітньої субвенції заборонені, як ти зазначаєш тільки поточні.Тому реформувати потрібно сам відділ освіти, переписати їх в штат шкіл тоді фінансувати їх можна з освітньої субвенції, а наші районні кошти витратити на той же ремонт, тай з всіма хабарями за місце, посаду, атестацію потрібно покінчити. Хіба це нормально оті пиятики в школі після перевірки. Старшокласикам легше пережити таку реформу, а в початковій школі всеодно один вчитель до випуску майже всі предмети викладає, тому штат початкової школи невеликий і в разі ліквідації початкової школи в цілому штат по району не зміниться (бо потрібні супроводжуючі, водії та інші). Тому це питання потрібно обговорити професійно, а не лякати всіх небелицями та тримати за дурнів.Тоді і результат буде інший навіть із сторони батьків. До того ж в нас в районі більшість великих, комплектних шкіл не вписуються в субвенцію, тому що котли та вікна за відкати, а не по потребі та якості, для енергоефективності. Коротко резервів звідки взяти гроші достатньо тільки хотів би хто на своїй посаді працювати на добробут району.
02 Липня 2016, 22:16
Для Валентин. Я не вступатиму в безрезультатну полеміку щодо професійності а наведу лише цитату із листа, який направлявся ВОДА в ВОР &quot;Залишок коштів освітньої субвенції з державного бюджету складає 65739,5 тис. грн, в тому числі залишки нерозподіленої субвенції на видання, придбання, зберігання і доставку підручників та посібників для учнів загальноосвітніх навчальних закладів – 2200,0 тис. грн, залишки нерозподіленої субвенції на оснащення опорних закладів сучасною матеріально-технічною базою – 10900,0 тис. грн, залишки нерозподіленої субвенції на придбання шкільних автобусів для перевезення дітей, що проживають у сільській місцевості – 27000 тис. гривень.&quot;<br/>А ось ще: &quot;З метою виконання вимог розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 № 1340-р у частині закупівлі шкільних автобусів на умовах співфінансування в межах реалізації заходів Регіональної комплексної програми розвитку освіти Волинської області на 2014-2017 роки управлінню освіти, науки та молоді облдержадміністрації з обласного бюджету спрямовується 10 507,6 тис. гривень.&quot;<br/>Якщо маєте цитати - давайте, я ж не проти, якщо буде потрібно, то процитую голову РДА (не мала змоги особисто слухати)...
02 Липня 2016, 22:39
Підозрюю, що стаж у 25 років в освіті є серйозною підставою для заслуженого відпочинку? Чи я знову помиляюсь? Тільки без образ. Цитати Гайворонської, які спростовують більшість вищенаведених тез вже є непотрбними...
02 Липня 2016, 22:43
Якщо маєте сумніви - шукайте лист ДЕПАРТАМЕНТ ФІНАНСІВ від 26.04.2016 № 1104/1/1-18/2-16
02 Липня 2016, 22:49
Що стосується твердження: &quot;І в цьому бютжеті утворилась діра у1500 млн гр.знов таки малокомплектним школам&quot;, то дозволю собі припустити, що бюджет Рожищенського району значно менший, а ніж та так звана дірка у 1,5 млрд. За 25 років можна було б приблизно уявляти недофінансування освітньої сфери. Тільки без образ.
03 Липня 2016, 00:49
ЧИТАТИ І ЦИТУВАТИ КЛІМСУК А.С. МОЖЕ ТІЛЬКТ САМА А.С. АБО НЕДАЛЕКА ЛЮДИНА. БІЛЬШОЇ ГАНЬБИ І ПРИНИЖЕННЯ ОСВІТА НЕЗНАЛА НІКОЛИ ЯК ЗА ЇЇ &quot;КЕРІВНИЦТВА&quot;. А ЧАС ПОКАЖЕ ПРАВОТУ КОЖНОГО З НАС .
03 Липня 2016, 18:29
До Валентин. Хто далекий, хто недалекий?.. Ви аналізуєте поведінки лише однієї, досить амбітної, жінки. А спробуйте абстрагуватись від пліток та особистісних образ, спробуйте проаналізувати намагання закрити школи та процеси пов'язані з цим, спробуйте визнати, 27 млн (тільки із залишку 2015) це кошти субвенції, кошти які КМУ чітко заклав на автобуси. Спробуйте визнати, що район не отримає жодного автобуса, якщо не виділить на це ще близько 500 тис грн. Вам успіхів, але дискутувати з такими співрозмовниками скучно, більше вуличну сварку нагадує.
03 Липня 2016, 21:33
валік прав колись прийдеться щось рішати по початкових школах,чим раніше тим краще,щоб не було так боляче
03 Липня 2016, 21:59
Опустись на землю. Не змбивай баки людям які вміють рахувати. Ти пишеш про все і нічогоконкретиного щодо самої реорганізації. Школа яка не може себе утримувати має бути реорганізована або утримуватись за рахунок громади. До чого тут 27 млн . Іті листи які не мають ніякого відношення до проблем реорганізації . Доки ви будете тягнути нас у совок . Чи ви думаєте що сперше відбудують дороги, школи куплять автобуси а тоді ви реорганізуєте. Наївна панна. Ви не школи захищаєте ви з дітей зкущаєтесь які навчаються в тих нещасних школах.. 20 дітей 15 вчителів. Зтаких шкіл мають виходити зі знанями Оксфорда. Побачиш які знання отримають діти де нема 5 учнів в класі на дому з 1 вересня . В школі з 9 класів поноцінних 2 . Це ти називаєш рівність доступу до освіти .ці діти ком'ютера не бачатьі т.д. щиголяєш пафосом і понтами про листи і різну хрєнь. Математику вивчи де 2×2 буде 4 ане бла-бла-бла. Ніхто не говорить що буде легко та починати мусим вже. Чи почекаєм ще до утворення громад а тоді по всіх рубанем. Сьогодні потрібно влаштувати 30 вч. А завтра 300. Невже не розуміє що це буде не залежно від нашого бажання бо ми обрали самі цей шлях який наз Європейський вибір а там капіталізм який заставляє рахувати і жити на те що заробляєш.
15 Липня 2016, 22:50
моТО ЧИТАЮ ЧИТАЮ ТО ОДИН ПРАВИЙ. ТО ІНШИЙ ТЕЖ РОЗУМНО КАЖЕ.А ПОТІМ СОБІ ПОДУМАЛА:І НА ХРЕНА НАМ БУЛА ПОТРІБНА ТА ЕВРОПА?МИ ДО НЕІ ТОЧНО НЕ ДОТЯГНЕМОСЯ А В ТУПИК З ЯКОГО НЕ БУДЕ ВИХОДУ .ТЛОЧНО ЗАЙДЕМО...УЖЕ ЗАЙЦШЛИ...
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024