13 жовтня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

13 Жовтня 2018, 07:10
Сьогодні субота, 13 жовтня 4239
Сьогодні субота, 13 жовтня

Доброго ранку, шановні читачі. Сьогодні субота, 13 жовтня.

Субота. Ранок. По переду три вихідні дні. Саме час відпочити і потішити себе чимось приємним. Зустрічі з друзями, сімейний відпочинок, мандрівка, чи просто прогулянка лісом. Даруйте собі приємні моменти. Любіть життя та любіть жовтень, адже до квітня лишилося лише півроку.

В світі  відзначають  Міжнародний день зменшення небезпеки лих та Всесвітній день хоспісів та паліативної допомоги

 День ангела святкують:  Григорій, Марія, Михайло

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

13 жовтня православна церква вшановує Священномученика Григорiя, єпископа, просвiтителя Великої Вiрменiї (бл. 335). Святителя Михаїла, першого митрополита Київського i всiєї Русі (992). Преподобного Григорiя Пельшемського, Вологодського чудотворця (1442). Мучениць Рипсимiї, Гiанiї i з ними 35-ти святих дiв (поч. IV ст.)...

Цей день в історії:

  • 13 жовтня  1307-го року   за наказом короля Філіпа IV Красивого були одночасно арештовані всі французькі  лицарі - тамплієри. З цієї дати походить забобон про п'ятницю, 13. Ця версія вважається популярною міською легендою і була поширена здебільшого завдяки міфологізації та відображенні у літературі і популярних фільмах. Так часта згадка п'ятниці 13-го у сучасному суспільстів пов'язуєтья з комерційним успіхом таких романів  як «Код да Вінчі» Дена Брауна та «Останній тамплієр» Раймонда Коурі.    Наукових чи історичних підтверджень походження цього забобону саме від цієї дати не знайдено. Наукова  ж  назва фобії щодо цього забобону називається параскаведекатріафобія
  •  1675-го року голландський фізик Хрістіан Гюйгенс запатентував кишеньковий годинник.
  •  В   1792-му році у Вашингтоні розпочалося будівництво Білого дому. Білий дім названий саме  так із-за  контрастності сіро-білих стін будівлі з червноними цегляними стінами навколишніх будинків.
  • 1987-й рік   — у  Перській затоці американський флот уперше у світі використовував дельфінів у військових цілях.
  • У  1997-му   році  через три тижні після подолання межі швидкості в 700 миль на годину, британець Енді Грін на реактивному автомобілі Thrust SuperSonic в Чорній путстелі в штаті Невада розвинув швидкість 764.168 миль/год, на 1.003% більшу, ніж швидкість звуку.

Погода:  Рожищі на небі цього дня не буде жодної хмаринки. Без опадів.  Температура повітря  від 16°C до  20°C з позначкою плюс.

Народний прогноз погоди: 13 жовтня спостерігали за журавлями: якщо вони вже відлетіли, значить буде рання і холодна зима.

Народний календар:  13 жовтня люди намагалися освіжити свої подушки та матраци. Стару солому зазвичай спалювали, а нової набивали всі речі «від зурочення недобрим оком» і для того, щоб «прибавити ходу зимі». Наближалося свято Покрови, а тому, необхідно було навести порядок у будинку.

Народні прикмети: сова кричить – до холоду, а грак відлетів – чекай снігу.

У ваших рідних, друзів або колег свято (день народження, весілля, народження дітей, річниця подружнього життя і т.д.)? І так хочеться привітати їх по-особливому? Тоді пишіть до редакції Район.Рожище  на адресу [email protected] або надсилайте повідомлення на Facebook і замовляйте вітання!

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024