12 жовтня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

12 Жовтня 2018, 07:10
Доброго ранку, шановні читачі. 5254 Джерело: Фото з відкритих джерел
Доброго ранку, шановні читачі.

Доброго ранку, шановні читачі. Сьогодні п’ятниця, 12 жовтня.

Отож, п’ятниця. Кінець робочого тижня. Нехай цей день буде не просто черговим  днем у низці сірих буднів, а запам’ятається яскравим блакитним небом, теплим ласкавим вітром, чиєюсь доброю посмішкою та приємною бесідою.

В світі  відзначають  Всесвітній день боротьби з артритом, що проводиться з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я та Всесвітній день яйця.

 День ангела святкують:  Іван, Феофан,  Киріак, Олександр

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

12 жовтня православна церква вшановує пам'ять Преподобного Киріака відлюдника. Він став ченцем у 18 років і подвизався в обителі святого Євфимія в місті Коринті. Він відомий тим, що в пустелі, куди пішов на 70 році життя, йому служив лев. Дикий звір їв з рук святого, охороняв його від розбійників, але не чіпав тих, хто приходив до Преподобного. Помер святий Киріак мирно в 556 році, у віці 109 років.

Мчч. Дади, Гаведдая і Каздои. Прп. Феофана Милостивого. Цей святий жив колись давно на території нинішньої Сирії. Він був доволі заможним громадянином і уславився своєю неймовірною щедрістю й добротою. Феофан завжди з радістю давав милостиню, позичав гроші, годував і одягав усіх, хто його про це просив. 

Цей день в історії:

  • 1727 рік – на Генеральній раді у Глухові Данило Апостол був обраний гетьманом Лівобережної України
  • У 1918-му гетьман України Павло Скоропадський узаконив автокефалію Української Православної Церкви (УАПЦ).
  • 1937 – народився  Степан Хмара український політик, правозахисник, довголітній політв'язень радянських концтаборів.
  • 1971-го року  в  Нью-Йорку на Бродвеї у театрі Марка Хеллінджера відбулась прем'єра рок-опери Тіма Райса і Ендрю Ллойда Вебера "Іісус Христос - суперзірка". Ще до першого спектаклю було продано 2.5 мільйони платівок із записами опери. Опера, попри неоднозначні відгуки глядачів і преси, була зіграна на Бродвеї  720 разів.
  • 1992-го року   починаючи з 23-ї години було припинено функціонування рубля у грошовому обігові на території України. Єдиним законним засобом платежу став український карбованець, якого в готівковому обігу представляв купон Національного банку України.
  •  1999-й – в Сараєво народився 6-мільярдний житель Землі. Точно вести подібний підрахунок практично неможливо і тому демографи ООН вибрали для цієї події місто, де в той час перебував генеральний секретар ООН Кофі Аннан. За прогнозом вчених людство перетне 10-мільярдну відмітку чисельності приблизно в 2050 році.
  •  У 1935-му   народився  Лучано Паваротті, італійський оперний співак (тенор).
  • У  1977-му   році   народився  Олександр Береш, український гімнаст, віце-чемпіон Олімпійських ігор (2000 рік) . У 2007 році він  трагічно загинув.

Погода:  День у Рожищі  буде сонячним. Без опадів. Температура повітря  від 8°C до  20°C з позначкою плюс.

Народний прогноз погоди: Майбутню зиму визначали за цибулею. Якщо лушпиння на цибулі тонке – зима буде теплою, а грубе та з багатьма «застьожками» – холодною.

Народний календар:  У давнину на Феофана спостерігали за листям. Якщо листя з дуба й беріз опаде чисто – легкий рік, нечисто – на сувору зиму. Та й взагалі – пізнє опадання листя свідчило про важкий рік.

Народні прикмети:

  • На небі 12 жовтня зірок багато - осінь буде сухою, а в наступному році збереш багатий урожай
  • Ввечері або пізно вночі з'являється туман - прикмета, що найближчим часом заморозків не буде
  • В лісі 12 жовтня пізні гриби з'явилися - сніг теж буде пізно
  • Свіжий ранковий вітер посилюється в денний час, а до вечора слабшає - за прикметами погода буде ясною

У ваших рідних, друзів або колег свято (день народження, весілля, народження дітей, річниця подружнього життя і т.д.)? І так хочеться привітати їх по-особливому? Тоді пишіть до редакції Район.Рожище на адресу [email protected] або надсилайте повідомлення на Facebook і замовляйте вітання!

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024