11 жовтня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

11 Жовтня 2018, 07:10
Доброго ранку, шановні читачі. Сьогодні четвер, 11 жовтня. 6791
Доброго ранку, шановні читачі. Сьогодні четвер, 11 жовтня.

Доброго ранку, шановні читачі. Сьогодні четвер, 11 жовтня.

Запашної вам кави та теплих посмішок, до сніданку. І пам’ятайте, кава - це не просто напій. Це довгі затишні розмови, приємні зустрічі й романтичні побачення. Це бадьорий ранок та м'який молочний вечір.  Кава - це настрій.  Настрій жити. І ваш власний світ стане трішки кращим, світлішим,  радіснішим.

В Україні та світі  11 жовтня відзначають Міжнародний день дівчаток та Всесвітній день зору.

 День ангела святкують:  Анатолій, Василь, Єфрем, Кирило, Марія, Марко (Марк, Маркіян), Нифонт, Сергій, Федір, Харитон, Юліанія(Юлія,Юліана).

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

11 жовтня православна церква вшановує пам'ять Преподобного Харитона Сповiдника, Собор преподобних отцiв  києво-печерських, у Ближнiх печерах (преподобного Антонiя) спочилих: Антонiя засновника Лаври, Прохора  чудотворця, Йоана  пісника,  Юлiанiї  дiви, княгині Ольшанської.

Цей день в історії:

  • 11 жовтня  у 1881 році  американець Г'юстон Девід запатентував першу фотоплівку.
  • 1887-го    американський винахідник Томас Едісон запатентував електричну машину для підрахунку голосів на виборах .
  • У  1939-му   видатні вчені зі світовими іменами Енріко Фермі, Лео Сцилард і Юджин Вігнер написали президенту США Франкліну Рузвельту лист, в котрому вказали на небезпеку створення у фашистській Німеччині атомної бомби. Лист був також підписаний Альбертом Ейнштейном.
  • 1949-й рік  - на 3-й Генеральній Асамблеї Всесвітньої медичної асоціації прийнято перший міжнародний кодекс медичної етики. Головними принципами кодексу  стали прийняття медичного рішення виключно в інтересах пацієнта, співчуття до нього і повага його людської гідності.
  • 1961-й рік -   на Семипалатинському полігоні здійснений перший підземний ядерний вибух.
  • 1984-й  - під час шостого польоту американського космічного човника "Челленджер" американка Кетрін Салліван стала другою жінкою у світі, що здійснила вихід у відкритий космос.
  • 1991-й рік - звукозаписуюча компанія Apple, заснована Beatles, подала в суд на комп'ютерну компанію Apple Computer за використання яблука у її логотипі.
  •  У  1672 році  в цей день народився   Пилип Орлик , гетьман України. Автор першої Конституції України.

Погода:  Ранок у Рожищі буде безхмарним  і до кінця дня небо лишатиметься ясним. Без опадів . Повітря прогріється до +20°C , на вечір - незначне похолодання  17°C… 11°C з позначкою плюс.

Народний прогноз погоди: Погоду цього дня визначали за інеєм:  якщо вранці на дворі його багато налипло – бути сухій, сонячній погоді.

Народний календар:  Сьогодні - день Харитона Сповідника. За народними прикметами, цей день вважався дуже небезпечним — могли наврочити, навести порчу. Щоб не накликати на себе і господарство біди, належало сидіти вдома і займатися домашньою роботою. Ні в якому разі не можна було сміття з хати вимітати, оскільки це може призвести до біди.

Дуже небезпечним 11 жовтня вважалося для тих, хто вступає в шлюб. Для того, щоб відвести біду, приносили глечик меду з пирогом. Робили це молоді самостійно і потай від усіх.

Не можна було 11 жовтня вживати в їжу ягоди - ні сирі, ні оброблені. Говорили, що диявол за три дні до свята плює на всі ягоди, і та людина, яка їх з'їсть, буде хворіти дуже довго.

Народні прикмети:

  • Зайці довго забарвлення шерсті не міняють - за прикметами, зима наступить нескоро.
  • Вітер 11 жовтня дме з північного боку - зима буде суворою, із західного - сніжною, з південного - м'якою.
  • Сухе листя лежить тильною стороною - прикмета, що буде хороший урожай наступного року.

У ваших рідних, друзів або колег свято (день народження, весілля, народження дітей, річниця подружнього життя і т.д.)? І так хочеться привітати їх по-особливому? Тоді пишіть до редакції Район.Рожище на адресу [email protected] або надсилайте повідомлення на Facebook і замовляйте вітання!


 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром