10 жовтня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

10 Жовтня 2018, 07:10
Доброго ранку, шановні читачі. Сьогодні середа, 10 жовтня 4693
Доброго ранку, шановні читачі. Сьогодні середа, 10 жовтня

Доброго ранку, шановні читачі. Сьогодні середа, 10 жовтня.

Нехай середина тижня надихає вас на добрі справи. Бажаємо вам приливу нових сил та невичерпної  енергії, що спонукатиме до дій. То ж вдалих вам починань. Живіть на повну, насолоджуйтесь бабиним літом, любіть та мрійте.

В Україні відзначають День працівників стандартизації та метрології

 День ангела святкують: Аристарх, В'ячеслав, Зінаїда, Гнат, Марко, Савватій (Сава), Калістрат
Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

10 жовтня православна церква вшановує пам'ять Мученика Каллістрата і дружини його, цей святий був військовим, так само як і його батько і дід. Він загинув мученицькою смертю разом із своїми солдатами, яких він навернув до християнства.  Преподобного Савватія Соловецького - одного із зачинателів Соловецького монастиря, а також  Апостолів від 70: Марка, Арістарха і Зіни, Преподобного Ігнатія.

Цей день в історії:

  • 10 жовтня -  Всесвітній день охорони психічного здоров’я. Згідно з даними ВООЗ до 30% населення у світі тимчасово або постійно страждає від психічних розладів та хвороб.  Починаючи з 1992 року  з ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я, за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, 10-го  жовтня щорічно проводиться Всесвітній День психічного здоров’я. 
  •  У 1865 році  американець Джон Уеслі Хаятт запатентував більярдну кулю. Він першим знайшов матеріал, котрим можна було замінити використовувану до того слонову кістку.
  •  У  1901-му   вперше і востаннє американський автобудівник Генрі Форд взяв участь в автомобільних перегонах і виграв їх. Наступного року Барні Олдфілд виграв аналогічні змагання на машині Форд-999, що надихнуло Генрі Форда, котрий займався конструюванням автомобілів з 1896 року, на заснування спеціалізованого підприємства - Ford Motor Company.
  •  У  1913 році  з'єднались води Тихого і Атлантичного океану. Після того, як була підірвана остання захисна дамба, через Панамський канал, котрий будувався майже чверть віку, з'єднались води Тихого і Атлантичного океану. Перше судно пройшло по ньому лише влітку наступного року. 
  • 1933-й рік   — У США надійшов в продаж перший в світі пральний порошок.
  • 1943-го    Орвелл Джордж, британський письменник вперше вжив термін холодна війна. 
  • 1963-го року   набув чинності міжнародний Договір про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі та під водою.

Погода:  Небо у Рожищі буде ясним увесь день, лише ввечері воно затягнеться хмарами. Без опадів.Температура повітря підніметься до +15..+19 °C, на вечір - опуститься до +10 °C.

Народний прогноз погоди: Якщо на Саватія гримітиме, то зима буде безсніжною, короткою і м'якою.

Народний календар:  На Калістрата саме час знімати з дерев останні зимові сорти яблук. А також молитися святому Саватієві, як це робили бджолярі. І це не з проста. 10 жовтня небесний покровитель бджіл, Саватій Пчільник, закриває всі вулики на зиму, а тому  потрібно завершити всі роботи  пов'язані з бджільництвом. Особливо веліли дітям молитися святому Саватію, оскільки бортництво і бджільництво вважалося справою, яка вимагає абсолютної моральної чистоти, а в народі вірили, що діти у віці до 12 років безгрішні. Господині 10 жовтня пекли спеціальне печиво з медом, яке з'їдали всією сім'єю на сніданок.

Народні прикмети:

  • Суха погода 10 жовтня - зима пізно настане.
  • Гроза на Саватія віщує безсніжну, коротку і досить теплу зиму.
  • Якщо шишок на ялинах і соснах 10 жовтня небагато, то зима не буде суворою.
  • Бджоли щільно заліплюють вічко - згідно з прикметами, чекай холодну зиму, і навпаки.
  • Хмари 10 жовтня пливуть у напрямку з півдня на північ - погода буде похмурою, і навпаки.

У ваших рідних, друзів або колег свято (день народження, весілля, народження дітей, річниця подружнього життя і т.д.)? І так хочеться привітати їх по-особливому? Тоді пишіть до редакції Район.Рожище на адресу [email protected] або надсилайте повідомлення на Facebook і замовляйте вітання!

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024