Медична реформа: рожищани не платитимуть за діагностику

08 Жовтня 2018, 19:00
3784

Українцям обіцяють безкоштовну діагностику, а лікарям – комп'ютери.

Медреформа в Україні набирає обертів – у МОЗ анонсували її наступні етапи. У другій половині наступного року відомство планує запустити для українців безкоштовну діагностику – рентген, УЗД, мамографію, ехокардіографію серця і інші обстеження, - повідомляє сайт Сьогодні

Послуги оплатить Нацслужби здоров'я, але тільки якщо на діагностику направляє сімейний лікар. Безкоштовними будуть і візити до лікарів вторинної медицини, але теж за напрявленням терапевта. Відвідати вузького фахівця можна і без направлення, але така консультація обійдеться пацієнту в копієчку.

Платними стануть і інші послуги, наприклад, ті, які відносяться до сфери естетики і косметології.

«Медзаклади зможуть надавати ці послуги платно офіційно», – уточнює голова МОЗ Уляна Супрун.

Єдиний перелік платних послуг у лікарнях відомство обіцяє оприлюднити найближчим часом.

Одним з кроків медреформи 2019 року стане запуск електронних медкарток. Всі дані про здоров'я пацієнта обіцяють оцифрувати. До картки хочуть додати електронні направлення до спеціалістів вторинки, рецепти на «Доступні ліки» і лікарняні. У зв'язку з цим в МОЗ радять головам міст і громад закупити до своїх лікарень комп'ютери.

«Треба швидше реорганізувати медустанови в комунальні некомерційні підприємства і створити привабливі умови для роботи медиків», – додають у відомстві.

У проекті бюджету на наступний рік на охорону здоров'я передбачено 92,3 млрд грн – на 9,5 млрд грн більше, ніж цього. На первинку хочуть виділити 15,3 млрд грн, на вторинний ринок – 2 млрд грн, на екстрену медичну допомогу – 1 млрд грн.

Нагадаємо, цього року в рамках медреформи близько 18 млн українців вже вибрали сімейного лікаря. За останні три місяці 161 медустанова, яка уклала договір з Нацслужби здоров'я, отримала майже 820 млн грн.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024