Сьогодні розпочинається Петрів піст – Петрівка

27 Червня 2016, 09:10
1730
Через тиждень після Трійці, у понеділок, 27 червня, розпочинається один з чотирьох багатоденних постів православного церковного року – Петрів, Петрівський або Апостольський піст.
 
Триватиме він до 11 липня включно і завершиться на свято Першоверховних апостолів Петра і Павла, яке відзначають 12 липня.

Що можна їсти у Петрівку?
Петрів піст не є дуже строгим. За церковним уставом дозволено вживати їжу рослинного походження з олією (у понеділок, середу і п'ятницю - без олії). А ще можна їсти рибу, оскільки святі апостоли Петро і Павло були рибалками. 
 
 
Тривалість Петрового посту кожного року різна (від 8 до 42 днів) і залежить від того, рання чи пізня Пасха.
 

За давнім народним звичаєм, у перший день Петрівки починають косити сіно. Із косовицею пов'язана цікава народна версія виникнення цього посту. Нібито обмеження в їжі встановив Святий Петро на прохання бідних жінок, бо втомлені чоловіки поїдали все, що було в хаті, навіть молочні продукти, призначені для дітей. Тож милосердний Петро вмовив Павла, котрий завжди більше підтримував чоловіків, запровадити цей піст. Щоправда, в народі не дуже й дотримувалися заборони їсти молочні продукти та курячі яйця. Адже влітку люди тяжко працювали на полі й на косовиці.Пише ОГО.ua.

Коментарі
28 Червня 2016, 15:23
Цей піст постимо так : понеділок , середа, п ятниця-сухоядіння(сало з хлібом- незапиваємо)<br/>вівторок і четвер з олією( м ясо свині жаримо тільки на олії! Боже- оберни це порося на карася!)<br/>субота і неділя з рибою ( карасі в сметані, щука фарширована сиром та сальцем з перцем)<br/>Приємного всім посту!
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024