Рожищани вимагають від Уряду перегляду медичної реформи

03 Жовтня 2018, 14:25
Мешканці Вишеньок Рожищенського району вимагають від Уряду перегляду медичної реформи. 6354
Мешканці Вишеньок Рожищенського району вимагають від Уряду перегляду медичної реформи.

Мешканці Вишеньок Рожищенського району вимагають від Уряду перегляду медичної реформи.

Обурені медичною реформою громада Вишеньок закликають сільське населення боротися за якісну медицину на селі. Лист відповідного змісту надійшов на електронну адресу інтернет-видання Район.Рожище.

Лист подаємо без змін.

Нещодавно, працівник ФАПу с. Вишеньки Марія Юфімюк отримала повідомлення про вивільнення на підставі п.1 ст. 40 КЗпП України. Ця новина сколихнула ціле село. Ми вирішили розібратись у чому ж причина і з’ясувалось, що це наслідки медичної реформи.

Страшно те, що замовником медичних послуг, згідно реформи, виступають не люди, громадяни України, а відповідні розпорядники коштів. У концепції медичної реформи сказано. Що розпорядник коштів діятиме в інтересах пацієнтів як третя особа, а лікар – фізична особа – підприємець, виступатиме як постачальник послуг.

Так от, чи враховує ця третя сторона інтереси людей і чи взагалі вивчила ці інтереси та запити сільського населення.

Для реалізації даної реформи депутатами Верховної ради було прийнято закони, назва яких не співпадає із реаліями життя. А виконання цих законів більше схоже на знищення української нації.

Зокрема, Закон України «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості» від 14. 11. 2017р. № 2206 – VIII спочатку вселив надію на краще майбутнє і жителі сільської місцевості подумали, що відтепер ФАПи будуть забезпечені сучасним обладнанням, що нададуть можливість дуже швидко фельдшеру прибути до хворого та встановити його стан і потребу подальшої госпіталізації. Але не тут то було.

Бо цьому закону передував інший, який встановив державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, від 19.10. 17р. № 2168 – VIII. А відповідно до нього і були внесені зміни до бюджетного кодексу України. (Закон України «Про внесення змін до бюджетного кодексу України» від 07.12.17р).

Зрозуміло, що проведення даної реформи це не робота одного дня. І Кабінет Міністрів плідно попрацював над нею не один рік. Але знову виникає питання, чи знає в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун та Прем’єр міністр Володимир Гройсман, що таке українські дороги і через скільки часу зможе прибути сімейний лікар на виклик до хворого, коли життя людини вимірюється хвилинами. Ні – не знають! Або життя українців для них ніщо!

Але де була місцева влада, коли для роботи отримували Постанови та розпорядження Кабінету Міністрів, накази Міністерства охорони здоров’я, де чітко ставилось завдання: з метою відкритості та прозорості провести обговорення даної реформи з органами місцевого самоврядування та громадськістю.

У неділю, 30 вересня, ми провели збори жителів села, щоб дізнатись про медичну реформу зі слів спеціалістів, або ж від представників виконавчої влади, які відповідають за її реалізацію.

Однак, наше запрошення було проігнороване. Тому ми самотужки вивчили нормативно – правові акти у сфері охорони здоров’я і переконались, що дана реформа носить подвійний характер.

З одного боку вона ґрунтується на принципах доступності, своєчасності, недискримінації, а також принципі орієнтованості на людину.

З іншого боку, ми уже відчули наслідки реформи – швидка на виклики не приїжджає, як приклад: виклик від 80-річного Леонтія Юфимчука та 30-річного Олександра Юфімюк. А ФАПи згідно порядку формування спроможних мереж надання первинної медичної допомоги не передбачені. А сімейний лікар мав би приїжджати на пункт здоров’я дві робочі зміни на тиждень. То чи вистачить робочих днів, щоб сімейний лікар по два дні побував у чотирьох селах?

Тому, ми вважаємо, що зараз потрібно негайно поінформувати Кабінет Міністрів та особисто Володимира Гройсмана про недоліки даної реформи та за допомогою депутатів Рожищенської районної ради направити відповідне звернення.

Пропонуємо провести збори у кожному селі та обговорити дане питання. У разі незгоди із закриттям ФАПів, об’єднатись та прийти із рішенням зборів до Рожищенської районної ради 12 жовтня 2018року на 10:00 год. Де буде поставлена вимога про проведення позачергової сесії.

Актив села Вишеньки

 










 

Коментарі
04 Жовтня 2018, 00:14
Дуже співчуваю але пані Супрун не до вашого селища
04 Жовтня 2018, 03:10
Кількість декларацій укладається з сімлікарем. Сімлікарів є недостатньо на район. Відповідно грошей не хватить ще й на фінансування ФАПів. Місцеві ОТГ можуть фінансувати ФАП,якщо вони дійсно дбають за людей селищ. Також вони можуть створити гідні умови для сімлікаря і запросити його співпрацювати. Все в ваших руках виборці.
04 Жовтня 2018, 17:17
Молодці! Зрозуміли, для чого Порошенко і Гройсман роблять реформу. Щоб не фінансувати медицину з бюджету. Поки до вас добереться сімейний лікар, вони своїх дітей встигнуть доправити літаком до Австрії чи Німеччини на лікування, а на народ їм начхати. Пенсіонери будуть вимирати, то їм це вигідно: менше грошей в пенсійний фонд потрібно буде. Вже понапозичали стільки, що правнукам хватить платити.
04 Жовтня 2018, 18:40
Якби всі жителі України були такі, як жителі с.Вишеньки, то б, можливо, й відстояли право селян на мед.допомогу. А інакше....
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром