Активісти з Рожища та Луцька викрили компанію чиновників, які розважались у Ботанічному заказнику загальнодержавного значення

27 Вересня 2018, 17:40
8066

У ніч 26 вересня в Ботанічному заказнику загальнодержавного значення «Воротнів» відбулася стрілянина.

Тих, хто стріляв, супроводжували працівники державної лісової охорони підпорядковані Волинському обласному управлінюю лісового та мисливського господарства.

Що зумовило кількадесят осіб зійти зі своїх постів на територіях інших лісництв та вдатися до тривалої оборони, так званої Школи рибалки, на території «Молодіжного лісівничого центру», спробували дізнатися й журналісти «Громадського.Волинь».

Власні джерела нашій редакції повідомили про те, що імовірно посадові особи (держслужбовці)  увечері 26 вересня влаштували собі пікнік та розваги на території Молодіжного лісівничого центру, який кілька місяців тому пишно відкривали лісівники Волині у заказнику «Воротнів».

Наша знімальна група виїхала на територію із активістами «Самооборони Волині» та громадського руху «Народний контроль». Уже при в’їзді до заказника (куди рух авто заборонено) ми перетинаємося із двома особами, які назвали себе представниками лісової охорони. Один з них назвався Михайлом.

В той же час приїхала група швидкого реагування із двох поліцейських Луцького районного відділу поліції. Втім, вони нічого не вдіяли, лише викликали слідчо-оперативну групу.

2

Охоронець Михайло почав забороняти громадським активістам перебувати у заказнику й наказав покинути територію. Врешті активісти не почули законних аргументів з боку Михайла й вирушили до Лісівничого центру, а конкретніше Школи рибалки, де й саме відбувалося дійство.

Підходимо ближче й бачимо розпалене вогнище, буржуйки ресторанного типу та активістів «Самооборони Волині» й журналістку центру «Сила правди» Оксану Петрук. Вони розповіли, що бачили у домі, який називають лісники «школа рибалки» або прес-центр, близько п’яти осіб. Один з них, чоловік, вештався біля будинку нагий, вони щось їли, пили. Усі дії цих людей нагадували про приватний відпочинок на території державного заказника та у державній нерухомості.

Згодом до будинку почали з’їжджатися цілі кортежі різноманітних автомобілів: маркованих як лісова охорона, на українській та іноземній реєстрації.

Врешті серед цього натовпу з’явився директор Ківерцівського лісгоспу Віталій Каращук. Останній зокрема сказав, що не знає, які люди знаходяться усередині Школи рибалки. Приїхав, бо йому, нібито, повідомили, що зчиняється бійка на цьому місці. Також він намагався знайти лісничого, який відповідає за територію та будинки лісників. Та йому це не вдалося. Активісти ж повідомили, що лісничий закрився у сусідньому приміщенні неподалік й не відчиняв нікому.

Віталій Каращук також повідомив, що приміщення, яке оточили як активісти, так і лісова охорона, не здається в оренду й заявив, що не може його відкрити, оскільки ключі є тільки у лісничого, а до нього неможливо додзвонитися і на місці роботи його немає.

Згодом приїздить ще кортеж із п’яти автомобілів. Серед людей, які виходять звідти впізнаємо Романа Колісника — сина екс-начальника Обласного управління лісового та мисливського господарства Богдана Колісника часів Януковича, нині, судячи з декларації про доходи, — провідний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів ВОУЛМГ.

2

А очолює все зібрання заступник начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Рибчинський.

Спершу він почав також виганяти активістів та заявляти, що вони не мають права перебувати у заказнику. Врешті він метався зі сторони в сторону, перешіптувався із різними особами в формі лісової охорони та в цивільному.

Згодом на місці з’явилася слідчо-оперативна група, яка зафіксувала повідомлення про злочин від самооборонівця Сергія Рижкова. Останній також переконував поліцію відкрити будівлю, в якій замкнулися невідомі особи, адже думав, що можливо усередині комусь погано.

Упродовж нашого перебування біля «школи рибалки» до нього з’їхалося кількадесят чоловіків та більше десятка автомобілів. Вони оточили будинок та спостерігали.

Згодом із будиночка, в якому здавалося, не було виявлено ознак життя, почали виглядати люди. Врешті два чоловіки відкрили вікно і заявили, що їх замкнули. Один із чоловіків навіть повідомив, що втрапив до приміщення, адже взяв його в оренду.

Через певний час на місці інциденту з’являється особа із написом «Малиш» на бейсболці, дехто із присутніх його так і називають. Йому відчиняють вікно в будинку із серидини й він залазить туди через фіртку. Згодом вилазить, бере із собою кілька осіб у цивільному (в народі такі особи ззовні нагадують тітушок) та знову лізе всередину будинку.

Врешті усі працівники лісової охорони та інші особи у цивільному стають пліч-о-пліч під дверима будинку, а кілька чоловіків у капюшонах починають відчиняти двері будинку. З будівлі виходять чоловіки, які відкривали вікна та ще кілька осіб. Активісти Павло Данильчук та Сергій Рижков засвідчили, що усередині будиночка був начальник ВОУЛМГ Олександр Кватирко. І вся ця демонстрація була влаштована, аби вивести його із будівлі, щоб не «засвітити» обличчя.

Уся група людей перекрила доступ до осіб, які виходили. Згодом ця група сіла у авто та поїхала. Під час цього відбулося три постріли. Слідчий Луцького райвідділу Роман Будиловський зібрав гільзи.

В момент втечі групи відпочивальників, з’явилося три службовці роти поліції особливого призначення ГУНП у Волинській області на чолі із майором поліції Фурманом.

Згодом більшість присутніх почала роз’їжджатися. Опісля активісти «Самооборони Волині» виявили, що авто одного з самообороівців має два пробитих колеса.

Більше відповідей на запитання про законність діянь лісової охорони, працівників Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, бездіяльності поліції та використання державного майна невідомими та відомими особами в особистих цілях ми чекатимемо від правоохоронців та лісівників.

Коментарі
27 Вересня 2018, 21:39
Альоша Фердолевський записався в тітушки.
27 Вересня 2018, 21:52
Нехай ще Петрук Оксана розкаже як вона за мізерну зарплату (заказні статті) будинок двоповерховий побудувала.
27 Вересня 2018, 21:59
В Оксани Петрук є чоловік, який працює і заробляє. На відміну від заздрісників.
27 Вересня 2018, 22:04
Це ж ті "славні" спортсмени з клубу "Воїн" якщо не помиляюсь, ну принаймні Фердолевський точно!) Дивіться батьки от чим ваші діти займаються!!!
27 Вересня 2018, 22:10
Це як?. Кіоском, який незаконно стоїть біля вокзалу?
27 Вересня 2018, 22:41
Всім привіт! Хочу запитати. Чому не уточнили і ненаписали чи були там з лісниками шмари? Чи то була тайна зустріч лісників-гомосєків, на яку приїхали заздрісники-активісти.
28 Вересня 2018, 01:05
То просто самооборона не покликали ті остані образились. Що ж ви лісники таких пацанів ображаєте?
28 Вересня 2018, 11:09
Нічого собі й банда, лісники.
28 Вересня 2018, 11:21
Ну відпочивали собі мужики - і що?? не пойму ніяк, який такий резонанс в цьому?? Вони що - за гроші активістів відпочивали, чи спалили той заказник з необережності? Майже кожен виїжджає на пікнік і кожен щось порушує (вогонь, сміття в лісі і т п). Невже не має важливіших справ для активу?? Можу накинути - дорога Рожище - Ківерці, фури з піском, щебнем, лісом і т п., які добивають її. Стихійні сміттєзвалища - чому б не почергувати кілька ночей і не натовкти пику тим хто вивозить сміття. Займіться справами, а не піаром себе і антипіаром когось, або перестаньте активістами себе називати.
28 Вересня 2018, 12:31
Питання чому лісники без баб відпочивали залишаєця відктритим...... Стоп! гомосєкам
28 Вересня 2018, 14:10
Реформи на кожному кроці. Що було, те і залишилось
28 Вересня 2018, 14:40
Цих ваших спортсменів, "Воїнів" і т.д - використовують як безмозглу робочу силу для таких ситуацій як на відео. В цій "професії" наявність мозку не обов'язкова
28 Вересня 2018, 15:17
До І що?<br/><br/>Хай ідуть в бар чи відповідне місце і відпочивають на здоровя. А не використовують державну ( читай нашу з тобою ) власність як особисту. Хоча вони так звикли, що і ліс їхній і наживаються.<br/>Це називається корупція, і за це не те що можна, але і потрібно карати. В любій норм країні їх би вже вигнали б з роботи і ще й справу завели. А в нас мєнти ( не можу їх назвати поліціянтами) не можуть чи правильніше сказати не хочуть щось робити, бо в долі з тими самими лісівниками. <br/>І треба це все корупційне кодло шевелити чим частіше, і виносити на глас громадкості. Те що є інші проблеми не означає що це не треба було чіпати.<br/>Я надіюсь що таких випадків із сторони журналістів буде дуже багато і із всіх сфер нашої діяльності, але щоб це не був чийсь заказ чи піар а звичайна робоча ціль.<br/>Змінювати наше життя потрібно, так що долучаймося всі до цього. <br/>А ти І що? собі живи як жив. До тебе рано чи пізно дійде в голову що пишеш брєд. А бо просто сам такий чи захищає друга/кума/свата.
28 Вересня 2018, 19:13
ех льоха льоха....
30 Вересня 2018, 00:36
Іван шо ти висрав?)
30 Вересня 2018, 10:00
В який льоха в ліжку цікаво і
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024