Рожищан закликають подбати про своє пенсійне майбутнє

25 Вересня 2018, 14:10
Пенсійне посвідчення 2808
Пенсійне посвідчення

Проблема сплати страхових внесків, легалізації заробітної плати, детінізації робочих місць, а отже, і наповнення бюджету Пенсійного фонду, залишається досить гострою.

Органи Фонду в області постійно здійснюють заходи інформаційно-роз’яснювального характеру. І сьогодні ми хочемо знову звернутися до волинян для того щоб донести їм інформацію, якою вони можуть скористатися для забезпечення власного соціального захисту, – повідомляють у ГУ Пенсійного фонду України у Волинській області.

Проводячи зустрічі в трудових колективах, фахівці Пенсійного фонду доволі часто чують такі слова: «До пенсії потрібно ще дожити!», або ще гірше:

«Я до пенсії не доживу!». Ці репліки не нові. Їм дуже багато років. Але час іде і, ці люди доживають до пенсії та починають думати, як отримати пенсійні виплати. На жаль, багато хто в молодому віці піддається цьому песимізму. Ці люди віддали перевагу короткочасній вигоді. Не заробляючи страхового стажу, не сплачуючи єдиного соціального внеску, вони знехтували можливістю подбати про своє стабільне майбутнє. З настанням пенсійного віку ця проблема постає досить гостро. З цим постійно стикаються працівники Пенсійного фонду. Ведучи перевірку документів на призначення пенсій, вони змушені констатувати факти нестачі страхового стажу.

Винуватцями цього є як самі наймані працівники, які погоджувалися працювати нелегально, або отримувати заробітну плату у конвертах, так і роботодавці, не  сплачуючи страхових внесків у повному обсязі. Укладені «усно» трудові відносини не мають жодної юридичної сили.

Отож, якщо ви влаштовуєтеся на роботу без укладення трудового договору, або вам встановили неповний робочий день чи тиждень з оплатою пропорційно відпрацьованого часу, за умови фактичної повної зайнятості, якщо вас взяли на випробувальний термін «безкоштовно», виплачують зарплату (або її частину) «в конверті» при легальному працевлаштуванні — це грубе порушення трудового законодавства. Погоджуючись на такі трудові відносини, обираючи переваги тимчасових зручностей, ви втрачаєте законний соціальний захист. Пообіцявши заробітну плату в “конверті”, роботодавець не бере на себе ніяких зобов’язань, а навпаки, може не виплатити її взагалі. Також працівник втрачає всі державні соціальні гарантії. Зокрема, при досягненні пенсійного віку -  трудову пенсію, а при роботі без договору - весь страховий стаж!

Пенсія формується тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати! Адже страховий стаж – це період, за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, який становить 22% від мінімальної заробітної плати. Тобто, якщо працівнику нарахована заробітна плата не менша законодавчо встановленої мінімальної і з неї сплачено страхові внески до Пенсійного фонду України, такий місяць повністю зараховується в страховий стаж і заробітна плата за цей місяць враховується для обчислення пенсії. Якщо ж сума нарахованої заробітної плати менша за мінімальну, страховий стаж буде зараховано за неповний місяць і обчислюватиметься пропорційно заробітній платі. Таким чином, за рік роботи може бути зараховано лише декілька місяців, а то і днів, страхового стажу. А низька заробітна плата дає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні пенсії.

На сьогодні удосконалюються механізми державного контролю за сплатою єдиного соціального внеску. Передбачена відповідальність роботодавців у вигляді штрафів. Зокрема, за допуск працівників до роботи без оформлення трудових відносин, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державнe сoцiaльнe страхування та податків – штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (111690 гривень), встановленої на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєне порушення.

Ви можете захистити себе, першою чергою, не погоджуючись на незаконні трудові відносини, або інформуючи про це відповідні органи державної влади.

На сьогодні Пенсійний фонд надає послуги, які допоможуть вам контролювати суми зарахованих страхових внесків. Це можливість в органах Пенсійного фонду за наявності паспорта та ідентифікаційного кода отримати довідки ОК-5 та ОК-7, які містять інформацію про періоди роботи та сплату внесків.

Широку мережу послуг надає Веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України. Після проходження процедури реєстрації особа має можливість отримати інформацію про пенсійне забезпечення, страховий стаж, нараховану заробітну плату та сплачені страхові внески. Вся інформація надається індивідуально з дотриманням вимог захисту персональних даних.

Від травня поточного року Пенсійним фондом України запроваджено СМС-інформування. Ця послуга дає можливість працюючим застрахованим особам довідатись, чи сплатив роботодавець страхові внески з його заробітної плати. Працівник щомісяця буде отримувати СМС-повідомлення про кількість днів, які зараховано до страхового стажу. Підключити СМС-розсилку можна відвідавши управління Фонду, маючи при собі паспорт, ідентифікаційний код і надавши контактні дані мобільного зв’язку та згоду на отримання СМС-повідомлень.

Працівники Пенсійного фонду в області, звертаються до громадян Волині з наполегливим проханням не сприяти порушенням трудового законодавства, не позбавляти себе соціальних благ і забезпечити собі стабільну старість.

Коментарі
26 Вересня 2018, 00:28
Я то на пенсію зароблю здаючи макулатуру і сплачуючи внески, а от...)))
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024