Багато тих, хто ухиляється від армії, не знають, що мають право на відстрочку, - комісар Рожищенського РВК Олег Алєксєєв

25 Вересня 2018, 10:30
Олег Алєксєєв, військовий комісар Рожищенського  РВК 29527
Олег Алєксєєв, військовий комісар Рожищенського  РВК

З 1 жовтня стартує новий набір на строкову військову службу.

Однак все більше чоловіків всіма правда і не правдами намагаються його уникнути. Дехто боїться, а дехто вірить в поширені міфи, мовляв призов та Операція об’єднаних сил – поняття синонімічні.

З метою інформування громадян про строковову службу та відстрочку від неї в Рожищенській райдержадміністрації відбувся брифінг «Все, що потрібно знати про військовий обов'язок та військову службу» за участі військового комісара Рожищенського  РВК, підполковника Олега Алєксєєва.


Під час брифінгу Олег Алєксєєв в подробицях розповів про тонкощі призову в армію, а також про законні підстави для відстрочки від служби.

«Проходження військової служби – це конституційний обов’язок осіб чоловічої статі, але для надання відстрочки від служби в армії має бути вагома підстава. Призову підлягають особи від 18 до 27 років. Відстрочку призовник може отримати: за сімейними обставинами, для здобуття освіти, за станом здоров’я, для продовження професійної діяльності. Однак, призовник своє право повинен обґрунтувати відповідними документами», - зазначив Олег Алєксєєв.

Відстрочка від служби в армії надається у тому разі, якщо у призовника є непрацездатні батьки (батько або матір), або непрацездатні особи під опікою чи піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або особи, над якими призовник здійснює опіку.

Пакет документів примітивний: заява призовника про надання відстрочки, завірені копії документів про непрацездатність осіб, довідка про склад сім’ї та підтверджуючі документи, що вказаних в заяві, непрацездатних осіб не має кому отримувати. Це може бути довідка органів місцевої влади, або реєстрації соціального стану.

Також право на відстрочку має одинокий батько або одинока матір, якщо на утриманні перебуває двоє і більше неповнолітніх дітей, до досягнення старшою дитиною повноліття.

Дитина до трьох років або більше трьох років теж може стати причиною відстрочки від служби в армії, за умови, що вона виховується без матері у зв’язку з її смертю, або ж за рішенням суду. Правом відстрочки від служби в армії можуть скористатися чоловіки, які мають вагітну дружину, двоє і більше дітей, або ж в родині є дитина або дружина з інвалідністю.


Вагома причина для відстрочки – якщо призовник є особою з числа дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, або ж якщо на строкову службу призивають двох рідних братів.

Один з них – може отримати відстрочку, тобто брати можуть відслужити в армії «по-черзі», але таке можливо з урахуванням пропозиції батьків. Якщо ж брати не хочуть скористатися своїм правом на відстрочку, то в такому разі, держава забезпечує їм службу разом: в одній частині, в одній роті і т.д.

Районний комісар пояснив, що всі, хто має право на відстрочку можуть отримати її без проблем, головне надати всі необхідні документи в районний комісаріат.

«Через необізнаність та власний страх призовники десятою дорого оминають воєнкомат. Якщо є обставини та законні підстави для відстрочки – проблем жодних не виникає, варто лише прийти в РВК та надати пакет документів, які підтверджують це право і відстрочка буде надана.

Однак призовники бояться, слухають «сарафанне радіо», мовляв призов - обов’язково відправлять служити в АТО і не поспішають у військовий комісаріат з документами, які підтверджують право на відстрочку. Часто, повістка помилково приходить повторно, цього боятися не треба, просто повідомити нам, що відстрочка вже надана, або підтвердити це документами.

На обліку перебуває велика кількість людей, в Рожищенському районі – понад 1000 осіб, не завжди встигаємо оновлювати інформацію», - зауважив воєнком.

Що стосується органів місцевого самоврядування – сільських рад та ОТГ, то там має здійснюватися належний облік та своєчасне інформування призовників. Органи місцевої влади мають співпрацювати з районний військовим комісаріатом. Адже, за несвоєчасно та неякісно виконану роботу спеціалісти, які ведуть військовий облік а також голови сільських та селищних рад можуть «заробити» кругленький штраф.

До слова, трохи про службу: Олег Алєксєєв розвінчав поширений міф, що особи, які призиваються на строкову службу беруть участі в Операції об’єднаних сил. Він зауважив, що строкову службу солдати можуть проходить в частині, яка дислокується поблизу місця проведення Операції об’єднаних сил  та бере в ній, але в епіцентр військових дій ті, хто проходять строкову службу не допускаються.

Що стосується відстрочки за медичними показами, то за результатами роботи медичної комісії РВК, значна частина призовників «відсіюється» за станом здоров’я. Якщо детальніше, то тимчасову відстрочку від армії за станом здоров’я можна отримати внаслідок травм: переломів верхніх та нижніх кінцівок, травм на виробництві та ін. Медична комісія у військовому комісаріаті приносить неабияку користь, адже дозволяє оцінити стан здоров’я призовників та виявити небезпечні хвороби.

«Згадайте, коли ви останній раз проходили комплексне медичне обстеження? Здавали  аналізи? Призовники проходять детальний огляд у спеціалістів. Результати медичної комісії свідчать, що чимало потенційних солдатів зовсім не придатні для служби в Збройних Силах України за станом здоров’я, під час проведення оглядів та маніпуляцій у багатьох призовників різного віку вдалося виявити початкову та вже досить задавнену стадії туберкульозу, гепатиту В і С, сифілісу та навіть ВІЛ-інфекцію», - розповів Олег Алєксєєв.

На відстрочку від строкової служби в армії мають право студенти та учні загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів з денною формою навчання. Ті, хто здобувають освіту на заочній формі – таке право втрачають.  

Однак і тут є винятки: право на відстрочку мають ті, хто навчається в інтернатурі, аспірантурі та докторантурі з відривом або без відриву від виробництва. Довідку про те, що призовник є студентом потрібно надавати щороку до 1 жовтня в РВК. Документ має бути встановленого зразка та підписаний керівником навчального закладу.


Право на відстрочку студентам поширюється на тих, хто навчається закордоном. Призовник має надати довідку про те, що є студентом іноземного навчального закладу. Однак документ має бути перекладений українською мовою, а переклад нотаріально завірений.

Відстрочка від строкової служби в армії для студентів має деякі нюанси: наприклад, якщо студент вирішив перевестися на таку ж спеціальність в інший виш, то право відстрочки залишається за ним. Якщо ж студент в процесі навчання вирішив змінити спеціальність та перевестися на інший факультет у своєму виші, або на інший факультет в іншому виші – право відстрочки втрачається.

Якщо ви вчитель або медик – маєте право на відстрочку від служби в армії, але за певних умов.

Педагогічні працівники мають право на відстрочку якщо працюють у навчальному закладі за спеціальністю з повним навантаженням, а це – 18 годин в тиждень. Тобто, вчитель-призовник повинен викладати лише математику і нічого крім математики, не менше 18 годин на тиждень. Стандартний пакет документів для надання відстрочки має доповнювати довідка з місця роботи про повне завантаження на займаній посаді, довідка з управління (відділу) освіти про направлення на роботу у навчальний заклад, копію трудової книжки та копію диплома про здобуття вищої освіти.

Право на відстрочку від служби в армії для продовження професійної діяльності мають медики, які працюють в сільській місцевості, при умові повного навантаження на займаній посаді, а це 38,5 годин на тиждень згідно з наказом Міністра охорони здоров’я №319 від 25.05.2006 р.

Правом на відстрочку можуть скористатися і священики, якщо вони займають посаду в релігійній організації, яка діє за статутом зареєстрованим у встановленому порядку, але на час виконання обов’язків священнослужителя.

А також сільські та селищні голови, на час виконання повноважень очільника органу місцевого самоврядування.

Поліцейських, а також тих, хто служить у військовому резерві на строкову службу в армії теж не призивають.

Не місце в лавах Збройних Сил України і засудженим. Для цього варто правоохоронним органам пред’явити відповідний документ з поліції, прокуратури чи суду.

Однак відстрочка – особиста справа кожного громадянина України чоловічої статі. Якщо призовник попри законні підстави на відстрочку все ж таки хоче здійснити свій конституційний обов’язок – строкову службу в лавах Української армії, то може звернутися з відповідною заявою до військового комісаріату та пройти службу.

Варто зазначити, що в мирний час від проходження військової служби звільняються ті особи, що визнані непридатними за станом здоров’я:

  • особи, які досягли 27-річного віку;
  • особи, які виконали обов’язки служби у військовому резерві протягом строків першого та другого контрактів;
  • особи, в яких батько, мати, сестра або брат загинули, померли, або стали інвалідами під час проходження служби або зборів військовозобов’язаних;
  • особи, які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;
  • особи, які були засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, у тому числі із звільненням від перебування покарання;
  • особи, яким після закінчення ВНЗ присвоєно звання офіцерського (начальницького) складу.

Загалом, брифінг «Все, що потрібно знати про військовий обов'язок та військову службу» відбувся  цікаво та змістовно.

Основний меседж – не варто боятися воєнкомату, адже законне право на відстрочку від строкової служби в армії ніхто відбирати не намагається, головне вчасне звернення та правильний облік призовників.

Коментарі
25 Вересня 2018, 15:36
Сам на робочому місці чому постійно відсутній? Линдаєш по місту.... Фамілії білобілєтніків, тих що відкупились, назвати?
25 Вересня 2018, 21:27
Бідні діти щоб не йти в ту армію де немає ніякого толку мам повинна вмерти в прямому розумінні щоб дитина жила бандити!
25 Вересня 2018, 22:05
Та ну!? А що робити тим матерям сини яких на Сході? А що робитиме той чоловік коли до нього додому прийдуть бандити? Дулю їм скрутить чи відразу підп в найми? Ростимо маменькиних синків, а не чоловіків, а потім ниємо, як жінкам плгано живетьмя, бо все на мвоїй шиї тягнемо. А ті синочки, чоловіки ходять горілочку попивають. Чому не говоримо про те, що не пустимо своїх доньок народжувати, бо це пдський біль? Бо це тбов'язок кожної жінки, так? Так ось, обов'язок чоловіка вміти захищати власну землю, власний дім, власну сім'ю!!! Ніхто не каже ставати військовим, але пройти хоч якусь військову підготовку, щоб хоч автомат в руках вміти тримати. Це вже здуріти можна, як подивишся, сидить здоровенна дитина з мамою і плаче, бо ж в армію беруть. Тьху на вас таких "чоловіків"!!!
25 Вересня 2018, 22:25
спочатку придумали війну..а потім вчать автомат тримати..а хто хое життям жертвувати та здоров ям..хіба недоумки..нема порядку ніде
25 Вересня 2018, 23:04
Війни були і завжди будуть! І нічого з цим не зробиш! <br/>Чому ж в тих самих США ніхто навіть не думає втікати від армії а навпаки? І їх відправляють в інші країни воювати<br/>А наша армія хоч і не ідеальна але дає хоч щось аби навчитись захищати себе і свою сім'ю!<br/>Тобто ти гниль вважаєш що ті що загинули у війні вони недоумки??? Я співчуваю твоєму вихованню і відчутті поваги ...якого нажаль немає!
26 Вересня 2018, 01:38
Активiсти рожищенськi в 2014 році всі пішли в окопи ..... Добре що дурнішим повістки вручили і картоплю та кальсони привозили.
26 Вересня 2018, 10:50
Ідітб собі в окопи якщо зовсім не розумієте що керівництву держави і всім олігархам на вас начхати вони спокійнісінько відмивають на вас бо ви для них мясо шалені гроші це не війна це бізнес нажива а потім ще й дружать з путіним
26 Вересня 2018, 19:02
Іти треба не на війну на схід чи в армію а брати до рук вила і на київ
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024