Не бажайте медику спокійного чергування

19 Червня 2016, 13:30
6176

Повелителі шприца, віртуози скальпеля і просто хранителі нашого здоров’я: в третю неділю червня своє професійне свято відзначають медики. Район.Рожище вирішив дізнатися: як воно, на робочому місці послідовників Гіппократа. Адже щодня, незважаючи на дощ, сніг, спеку та особисті проблеми вони на робочому місці і завжди готові надати першу медичну допомогу тим, хто її потребує.

Робочі будні лікаря

Тетяна Вінська в медицині ось уже 30 років працює лікарем-терапевтом, останні 10 років – завідувач поліклініки Рожищенської центральної районної лікарні. Запевняє, свою роботу любить, хоч і буває не просто працювати з людьми.

Про те що стала лікарем не шкодує, хоча і шлях в медицину був не простий, бо до медичного ВИШу у місті Запоріжжя вступила лише за третім разом, але бажання стати лікарем було сильніше.

 Про гіркі будні медичного працівника дізналася ще зі студентської лави, коли на 3 курсі медінституту влаштувалася медсестрою пульмонологічне відділення.

«Важко було і вчитися, і працювати. Зате досвід – неоціненний!», - розповідає Тетяна Вінська.

Робота лікаря не проста, адже ще треба бути і психологом, особливо коли очолюєш поліклініку.

2
Тетяна Вінська, завідувач поліклініки Рожищенської ЦРЛ
Тетяна Вінська, завідувач поліклініки Рожищенської ЦРЛ

 

«Я зараз була б певно психологом, або психотерапевтом. Бо приходять різні люди, кожного треба вислухати, допомогти. У кожного свої біди.  Не завжди доводиться керуватися законом, а людським фактором. Утруднює роботу лікаря сучасна фінансова ситуація в країні: люди зараз бідні. Бо коли приходить пацієнт і я роблю призначання, то мене не питають чи допоможе, питають скільки коштує і чи дорого», - зітхає лікар, - та і нація була значно міцніша. Якщо раніше ми оглядали призовників, то з 200 чоловік, приміром лише 60 скеровували на лікування, бо знаходили якісь патології. Тепер з 200  осіб патології може бути у 199…», - журиться Тетяна Вінська.

Тепер Тетяна Вінська не лише лікує, поєднує не лише медичну практику, а й депутатську роботу. Вже не вперше є депутатом міської ради, каже звернень від представників свого округу не бракує.

«Звертаються і пропозиціями покращення благоустрою, облаштування дитячих майданчиків, різних конфліктних ситуацій, комунальних проблем. Намагаємося вирішувати це все на сесії», - підморгує лікар.

Без медсестри  - як без рук!

Робота лікаря без допомоги мед сестри не можлива! Адже без кваліфікованого помічника і робота не ведеться. Дівчата в масках і білих халатах і укол зроблять, і погодують, і призначення лікаря напишуть. Адже основний догляд за хворими, особливо важкими лягає на плечі палатних та молодших медичних сестер.

Людмила Мазур, тепер вже головна медична сестра КЗ «Рожищенський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» знає свою роботу на 100%! Ким хоче стати – знала ще з малку.

2
Людмила Мазур, головна медична сестра КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги»
Людмила Мазур, головна медична сестра КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги»

 

«У мене сусідкою була лікар акушер-гінеколог Любов Петрівна, ото вона мене і націлила на медицину. А взагалі мені подобалася робота медика, подобалося як з нею розмовляють пацієнти, як вона щоразу поспішає на допомогу людям. От я і вирішила, що теж піду в медицину», - сміється Людмила Семенівна.

Розпочала свою роботу Людмила Мазур у Волинській обласній клінічній лікарні в урологічному відділенні. А згодом перевелася в рідне Рожище в центральну районну лікарню.

«Не легко було, бо потрапила медсестрою в реанімаційне відділення. Важкі хворі, інтенсивний догляд…не всі там витримували. Але я роботу любила, то затрималась там на довго», - усміхається медсестра.

Тепер Людмила Семенівна головна медична сестра КЗ «Рожищенський районний центр первинної медико-санітарної допомоги». Каже, робота не проста, бо доводиться контактувати з молодшими медичними працівниками не лише в лікарні, але й контролювати працівників амбулаторій в навколишніх селах. Каже, медперсонал з села – відповідальний і слухняний, вони розуміють в яких умовах їм доводиться працювати, хоч і винагорода за працю не велика, бо фінансово медики  незахищені – відповідальність передусім.

1

1

Лабораторія
Лабораторія

 

В серці лікарні – приймальне відділення, саме туди доставляють кожного хворого, надають першу невідкладну допомогу, направляють у відділення. Тут працює старшою медичною сестрою Леся Березюк.

Каже не просто, бо контингент трапляється різний.

1
Леся Березюк, старша медсестра приймального відділення Рожищенської ЦРЛ
Леся Березюк, старша медсестра приймального відділення Рожищенської ЦРЛ

 

« Я не лише старша медсестра. Я виконую такі само функції як і інші медичні сестри. Чергую в день, маю нічні зміни, надаю разом з лікарями першу медичну допомогу. Якщо роботи дуже багато, поступає багато хворих допомагаю дівчатам. До нас швидка привозить хворих, люди звертаються самасостійно, бувають і в стані алкогольного сп’яніння…одним словом роботи вистачає», - розповідає медсестра.

Медики – люди забобонні і мають свої прикмети.

«Нам не можна бажати спокійного чергування, бо завжди навпаки: якщо хтось побажає, то обов’язково зміна буде не проста – з великою кількістю важких хворих. І ще як показує наша практика: якщо привезли важкого хворого, за ним одразу привезуть і другого», - розповідає Леся Миколаївна.

Район.Рожище вітає усіх медиків з професійним святом! Бажає менше важких випадків, більше позитиву, усміхнених і вдячних пацієнтів, а головне достойної зарплати!

 

 

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024