У Рожищі побувала талановита письменниця Ольга Ляснюк

21 Вересня 2018, 20:23
Письменниця Ольга Ляснюк 4393
Письменниця Ольга Ляснюк

Талановита письменниця, журналістка, очільниця Волинської організації Національної спілки письменників України Ольга Ляснюк зустрілася з рожищенськими шанувальниками.

У п'ятницю, 21 вересня, в Рожищенській бібліотеці для дітей зібралося багато юних та дорослих поціновувачів таланту письменниці. 

Варто зауважити, що творча зірка пані Ольги горить яскраво й самобутньо, радуючи шанувальників уже кілька десятків літ.

Отож на початку довгоочікувану гостю представила ведуча заходу Оксана Глинюк, повівши присутніх стежками творчості пані Ольги.

Ведуча заходу Оксана Глинюк
Ведуча заходу Оксана Глинюк

Згодом сама письменниця взяла слово та насамперед привітала усіх присутніх зі святом Різдва Пресвятої Богородиці. А потім закликала хвилиною мовчання пом’янули загиблих журналістів, День пам'яті яких відзначається щорічно кожну третю п'ятницю вересня.

Зустріч відбулась у формі діалогу. Гостя також презентувала присутнім свою останню збірку «Без іроній». Особливо натхненно звучала цього дня поезія. Про життя, про людей, про відчуття та, звісно, про кохання. Не оминула Ольга Ляснюк і теми війни та прочитала щемливу поезію про біль втрати.

Зацікавлені слухачі розпитували її про перші кроки в творчості, як писала книги, про діяльність обласної письменницької організації.

Тож пропонуємо кілька цитат-відповідей Ольги Ляснюк.

Якби ви не стали письменницею, то…

Та й так стала. Редакторство і журналістика допомагають заробляти на життя. Але внутрішньо я почуваюся письменником. Вважаю це визначальним у власному житті, принаймні на нинішньому етапі. Якби була можливість спробувати себе в іншому амплуа, стала б лікарем.

Поезія – натхнення чи робота?

Поезія – це потреба, в кого така є. Без натхнення, я вважаю, можна написати добрий текст, навіть віршований, але навряд це буде поезією. Тобто порух, емоційний поштовх потрібен, але його одного замало. Бо якщо говорити про якісну поезію, то для її творення потрібна підготовча робота – аби не повторювати когось, орієнтуватися у теорії, розумітися на сучасних тенденціях і знайти «свій голос», свою нішу в літературному процесі.

Ви пишете, тому що…

Відчуваю таку потребу і знаю, що це комусь треба.

Звідки народжуються слова?

Хочеться пожартувати і сказати: різні слова – з різних місць. Насправді це таке абстрактне питання, на яке не можна однозначно відповісти.

Чи вірите в те, що слова лікують?

За сказаним чи написаним словом є енергетика. Тому словом можна підтримати, розвеселити, образити, вразити… Знаємо, що більшість закоханих пише вірші, бо на емоційному піднесенні з’являється така необхідність. І якщо копнути ще глибше, то «…першим було Слово…». Не сумніваюся в тому, що сила слова – це колосальна сила.

Кого б назвали своїми «поетичними вчителями»?

Таких насправді багато. І тих, з ким ніколи не перетиналася, але чия поезія мала на мене величезний вплив. І тих, з ким знайома, і з чиїх вуст чула конкретні поради. У числі останніх – Йосип Струцюк, Віктор Кордун, Василь Герасим’юк, Анатолій Кичинський, Марія Людкевич…

Три книжки, якими можете себе охарактеризувати.

Не три, а всі мої. А серед прочитаних – їх так багато: улюблених, хороших, якісних, вражаючих, захоплюючих.

Несподіванкою для шанованої гості були виступи керівника аматорського театру РД «Просвіта» Наталії Марценюк, яка прочитала вірш письменниці, та талановитої співачки Вікторії Гурської, яка виконала їй в подарунок власну пісню.

Керівник аматорського театру РД «Просвіта» Наталії Марценюк
Керівник аматорського театру РД «Просвіта» Наталії Марценюк

Тепла, щира розмова підходила до завершення. У знаної волинської письменниці – багато задумів, аби заінтригувати і юного читача. Ольга Ляснюк зізналася, що задоволена зустріччю зі щирими і творчими людьми, якими  багатий  рожищенський край.

Після завершенні зустрічі всі присутні мали можливість придбати книги письменниці з автографом і звичайно фото на пам’ять.



















Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024