Про «Сторінки історії містечка Рожище» говорили у бібліотеці для дорослих

16 Червня 2016, 19:00
2825

16 червня в приміщені Рожищенської районної бібліотеки для дорослих відбулася особлива зустріч. Автор книги «Сторінки історії містечка Рожище» Леонід Козярчук, презентував  своє творіння рожищанам.


 

Нагадаємо, що Леонід Леонідович - конструктор надлегких літальних апаратів з села Єлизаветин. Вже видав у світ дев’ять книг з авіації. Та окрім улюбленої справи, ще з дитинства вивчав історію та захоплювався краєзнавством. Любив послухати розповіді батьків про родинне дерево, записував свідчення очевидців про відомі події, що відбувались на теренах Єлизаветина та довколишніх сіл.


 

Як зазначив автор, остаточним поштовхом до написання книги, стали події Помаранчевої революції.

Збирати «по краплинах» матеріал розпочав ще у 2006 році. А от активно працював над створенням книги близько пʼяти років. Довелося посидіти не тільки в бібліотеках України, а й Польщі, аби накопити відповідну кількість історично-краєзнавчих відомостей пов’язаних із райцентром та навколишніми селами.

Як бачимо, копітка праця Леоніда Козярчука увінчалася шаленим успіхом - книга стала неоціненним надбанням жителів Рожища та Рожищенського району.


 

Перш, ніж розповісти про своє дітище, Леонід Козярчук наголошує, що події в книзі викладені аполітично.  Все основане лише на документах за відсутністю будь-яких домислів.

«Рожище, як і район у цілому, відзначається справді захоплюючою історією. Містечко опинилось у вирі історичних подій у 1322 році. Із тих пір історія не оминала Рожище своєю увагою. Бували тут війська Богдана Хмельницького в час національно-визвольної боротьби, стояло швецьке військо на чолі зі своїм королем під час Північної війни, через містечко проходив Брусиловський прорив у Першу світову, гриміла тут і Друга світова війна», - розповідає автор книги про Рожищенський край.

«Сторінки історії містечка Рожище» - це не тільки широкий джерелознавчий матеріал, а й цікаві старі світлини, фрагменти історичних документів, оповіді свідків тих років. Події, які вирували на нашій землі, переплетені з описами про релігійні споруди, замальовками про побут та життя українських людей в сусідстві з німецькими, єврейськими та польськими громадами. Говориться про ОУН та розстріл українців у Луцькій тюрмі, про «совєтів» та діяльність УПА і багато іншого цікавого та неймовірного.

Книга побачила світ у видавництві «Вежа-Друк».


 


 

Багато запитань було у присутніх, але ще більше вдячних слів. І як зазначила, голова Рожищенської районної організації Союзу українок Марія Рейкіна, «В нашому районні є близько восьми істориків, але книгу про Рожищенський край написав авіа-конструктор. Це видно Бог допоміг… І так символічно, що вона побачила життя саме в рік 25-ої річниці Незалежності України. Я вважаю, що вона має бути в домі кожного рожищенця і стояти поруч Біблії та «Кобзаря».

Присутні зазнімкувалися разом із автором на довгу та світлу памʼять.


 

Нам лишається лише побажати авторові натхнення та втілення в життя ще однієї мрії – написати книги про історію сіл Дубище та Єлизаветин. А молодому покоління – вчити історію свого краю, адже відома істина, що  той, хто не знає минулого – не вартий майбутнього.

Коментарі
17 Червня 2016, 21:35
Щиро дякую редакції за таке вміле висвітлення події. Цікаво. Особлива шана і повага пані Марії Рейкіній за її мудрі,актуальні слова виступу на цьому заході. Всім присутнім зичу добра
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024