На території Рожищенського району немає нормальних водойм?

13 Червня 2016, 14:30

Найбільш поширений варіант відпочинку влітку - це відпочинок біля водойм. Плавання зміцнює організм, розвиває силу, спритність, витривалість. Але потрібно зазначити, що купатися можна тільки у спеціально відведених та обладнаних для цього місцях. А таких на території Рожищенського району – немає! Виникає питання: де ж людям відпочивати?

Відповідно до українського законодавства перед початком пляжного сезону місцеві органи влади мають  визначити місця для відпочинку людей, які повинні відповідати правилам охорони життя людей на водних об’єктах.

Олег Билиця, начальник відділу запобігання надзвичайних ситуацій управління ДСНС у Волинській області зазначив, що упродовж 2015 року на водних об’єктах  області  загинуло  36 людей, у тому числі 5 дітей. З початку цього року на водних об’єктах  області вже загинуло 4 людей. Більшість нещасних випадків трапляються під час купального сезону у невизначених та необладнаних для купання місцях.

«На території області визначено 42 місця масового відпочинку населення на воді, в 2015 році таких місць було 44 (зменшилась їх кількість у Шацькому та Локачинському районах). Однак, як і в попередні роки, не всі керівники органів місцевого самоврядування визначають земельні ділянки та водний простір, придатний для організації пляжів, місць масового відпочинку населення на водних об’єктах в літній період. Таким чином уникають відповідальності, яка покладається на них щодо забезпечення безпеки відпочивальників. Хоча на їх території є значна кількість водойм, які масово використовуються населенням для відпочинку. Взагалі не визначено таких місць у Володимир-Волинському, Горохівському, Іваничівському, Локачинському та Рожищенському районах», - йдеться на сайті Волинської ОДА.

Хоча тенденція зберігається - тільки потепліє і люди йдуть відпочивати до водойми. Тому, аби дізнатися про місця масового відпочинку на водоймах району, уточнити хто відповідає за підготовку і подачу на затвердження паспортів відпочинкових територій в нашому районі, скільки паспортів станом на  6 червня 2016 року було подано на затвердженні у Волинську ОДА, ми надіслали інформаційний запит в Рожищенську районну державну адміністрацію. На що отримали дуже скупу відповідь – «на території Рожищенського району немає визначених місць масового відпочинку населення на водоймах».


 

А чому і хто за це має відповідати? А де мають відпочивати рожищенці? Виходить, що ніде. Адже, купання забороняється у водоймах, які не мають обладнаних пляжів сезонними рятувальними постами, не визначені місцевою держадміністрацією, як місця масового відпочинку громадян біля води.