Експерти: поліські ягоди шкідливі

09 Червня 2016, 11:25
2838

Перші чорниці з’явилися на Волинських базарах. Їх якість перевіряють ветеринарні лабораторії, що працюють на ринках. Так от, у ягодах з Полісся (Волинь, Рівненщина) вміст радіонуклідів зашкалює, - інформує Експрес.

На ринку - людно. Сонце припікає не на жарт. На базарі метушаться продавці, вихваляють свій товар. Неподалік вишикувалася черга покупців - соковиті чорниці розпродують на ура.

За склянку молодильної ягоди правлять 10 гривень, літрова банка обійдеться у 35. За правилами, на перевірені та дозволені до реалізації ягоди отримують сертифікат, що засвідчує їхню якість. Однак такий документ, виявляється, є не в кожного продавця.

"Звідки ягідки? - цікавлюся у продавчині. - "Не з Полісся - з Умані", - чую перелякане у відповідь. - "А документи про перевірку маєте?" - Навіщо? Наші ягоди - найчистіші". Чим торгують на ринках, вирішую перевірити сама. Для дослідження придбала склянку чорниць у бабусі. Зазвичай підприємливі збирачі ягід збувають продукцію літнім жінкам, щоб викликати довіру в клієнта. З покупкою прямую у ветеринарну лабораторію, де спеціалісти пересипають ягоди у ємкість і вмикають спектрометричний прилад. Результат шокує: при нормі 500 бекерелів вміст цезію у чорниці вдвічі вищий!

- Цезій - водорозчинний, тому легко переходить з грунту в рослини, - пояснює Ганна Блонська, завідувачка радіологічного відділу Регіональної державної лабораторії ветмедицини.

- Це небезпечно, адже, потрапляючи в організм, радіоактивні речовини накопичуються в ньому, а ми їх не відчуваємо. З часом вони вражають кісткову тканину, призводять до хімічних порушень у клітинах. Відтак, збільшують ризик виникнення онкологічних захворювань. Допустима норма для дорослої людини

- 500 бекерелів на кілограм, для дитини - 50. Дослідження ж показують, що у деяких поліських ягодах показники радіактивного цезію перевищують норму вдвічі! Відносно чисті ягоди зі Здолбунівського району". Втім, сподіватися, що пощастить, не варто, кажуть лікарі. Продавці мають попереджати про свій товар. Якщо ж є сумніви, ягоди краще перевірити. У лабораторії на ринку таку процедуру проведуть безплатно. Також людина вправі вимагати в продавця документ про експертизу, що посвідчує якість продукції. Інакше неякісний товар знімають з реалізації і повертають продавцеві. Та хто знає, чи ті самі чорниці завтра не опиняться деінде.

...Бабця старанно складає порожні пакунки й крокує на автобусну зупинку - на сьогодні для неї робочий день закінчився. Завтра на жінку знову чекає дорога й нові заробітки. Улітку для старенької - це чи не єдина можливість назбирати на хліб. А розмов про радіацію вона й чути не хоче...

Коментарі
09 Червня 2016, 18:06
Жиріть перловку- вона безпечна!
12 Червня 2016, 00:11
Давно займаюсь скупкою черниць. Так в наших ягодах вищий вміст порівняно з Карпатами, як для львівського експресу, але це не небезпечно. Європа їх скуповує, кожен 10 кілограмовий ящик на радіацію провіряє, проблемними ягоди є з житомирщини, Олевськ. Тому смаку наздоровя.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024