Закрити не можна залишити: у Рожищенському районі – 13 малокомплектних шкіл

03 Вересня 2018, 08:10
Конференція працівників освіти району 6309
Конференція працівників освіти району

У РД «Просвіта» 30 серпня відбулася конференція працівників освіти району.

Традиційно кожен новий навчальний рік починається серпневими конференціями педагогічних працівників, завдання яких полягає в тому, щоб визначити пріоритетні напрямки роботи щодо виконання державної програми розвитку освіти, реалізації державної політики в системі дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти, проаналізувати підсумки роботи за минулий навчальний рік, відзначити досягнення в роботі педагогічних колективів, а разом із тим загострити увагу на помилках та упущеннях у роботі, намітити шляхи розв'язання проблем, що стоять сьогодні перед освітянами. Про це повідомляють у прес-службі Рожищенської міськради.

У засіданні конференції взяли участь керівники району та міста, працівники відділу освіти райдержадміністрації, керівники закладів освіти району, педагоги.

Захід розпочався виступом вихованців Рожищенського Будинку дитячої творчості.

Начальник відділу освіти Ігор Кузава прозвітував про підсумки роботи освітньої галузі району у 2017-2018 навчальному році та окреслив основні завдання на 2018-2019 навчальний рік.

Ігор Борисович акцентував увагу не тільки на позитивних моментах, а й недоліках.

«Однією з важливих проблем є незабезпеченість ДНЗ доступом до інформаційних технологій. Персональними комп’ютерами забезпечені 12 ДНЗ. Лише 2 комп’ютери під’єднанні до мережі Інтернет. Спільними зусиллями органів місцевої влади, батьків вихованців, спонсорів у приміщеннях дошкільних закладів району проведено косметичні та капітальні ремонти, частково поповнено та поновлено матеріально-технічну базу. Тут хотів би подякувати Рожищенські міській раді, яка виділила на ці цілі 460 тис. грн», – підкреслив доповідач.

Варто зауважити, що усього станом на 1 вересня 2018 року в закладах загальної середньої освіти району очікуємо, що будуть здобувати освіту 4319 школярів у 294 класах. До першого класу в цьому році піде 463 школярі (найбільше: серед міських шкіл НВК №4 м. Рожище – 70 учнів, серед сільських – КЗ «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів с. Переспа» – 32 учні; найменше: серед ЗОШ І ст. в с. Кияж – 4 учні.

За проектом мережі прогнозується, що в новому навчальному році найбільша кількість учнів навчатиметься серед міських шкіл у НВК №4 м. Рожище (676 учнів). Серед сільських ЗОШ І-ІІІ ст. у ЗОШ с. Переспа (301 учень), ЗОШ І-ІІ ст. у ЗОШ с. Рудка-Козинська (111 учнів). Найменша – серед ЗОШ І-ІІІ ст. в ЗОШ с. Щурин – 53 учні, ЗОШ І-ІІ ст. у ЗОШ с. Тристень – 29 учнів, ЗОШ І ст. в с. Луків (6 учнів).

Середня наповнюваність класів становить 14,7 учнів на клас. У порівнянні з даними за останні 5 років є незначна тенденція підвищення показника наповнюваності учнів.

За словами Ігоря Кузави станом на 1 вересня цього року залишається ще 13 малокомплектних шкіл (із них 6 – ЗОШ І-ІІІ ст., де кількість учнів 100 і менше та 7 – ЗОШ І-ІІ ст., де кількість учнів менш як 40).

«Безумовно, питання реорганізації малокомплектних шкіл непросте, і його вирішення немає універсального алгоритму, потребує комплексного підходу, вивчення усіх складових процесу створення оптимальної мережі закладів загальної середньої освіти району. Озвучу малочисельні школи: ЗОШ І-ІІ ст. (40 і менше учнів) – 7 шкіл: Тристень – 29, Іванчиці – 30, Квітневе – 31, Городині –31, Оленівка – 32, Немир – 34, Тихотин – 35 учнів. ЗОШ І-ІІІст. (100 і менше учнів) – 6 шкіл: (Щурин – 53, Береськ – 55, Мильськ – 68, Літогоща - 74, Сокіл – 80, Крижівка – 95)», – зауважив начальник освіти.

На конференції говорили й про досягнення учнів протягом року та проаналізували рівень знань учнів району згідно з результатами ЗНО. А гордитися є чим, адже школярі достойно представляють район на різних Олімпіадах та змаганнях. Багато було сказано й про Нову українську школу, на яку покладено великі надії й сподівання.

Не залишилося осторонь важливе питання щодо організації підвезення учнів до закладів освіти району.

«У 2018-2019 навчальному році в районі до місць навчання та додому планується підвозити 294 учнів п’ятьма шкільними автобусами. 75 учнів будуть підвозитись маршрутними автобусами приватних перевізників відповідно до укладених договорів. Є потреба у купівлі 3 шкільних автобусів», – наголосив Ігор Борисович.

На завершення начальник відділу освіти та молоді висловлюю всім освітянам вдячність за творчу і сумлінну працю. Побажав усім учасникам освітнього процесу міцного здоров’я, щастя, благополуччя, творчих здобутків, миру й злагоди в державі.

Щирі вітання та побажання педагогам району також висловили голова Рожищенської РДА Інна Гайворонська, заступник голови Рожищенської районної ради Раїса Кучмук та Рожищенський міський голова В’ячеслав Поліщук. Керівники нагородили працівників освіти Почесними грамотами та подяками.

2


1





 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024