26 серпня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

26 Серпня 2018, 09:40
4978

Доброго ранку, читачі. Сьогодні неділя, 26 серпня.

Цінуйте спокійні й гармонійні ранки з горнятком улюбленої кави й бажаними людьми поруч.

Нехай усе те, що нині доведеться здійснити, принесе вам максимум задоволення. Вдалої неділі й смачного кавування!

День ангела святкують: Максим, Євдокія, Іполит, Ірина (Ярина), Ксенія (Оксана), Парамон, Тихін.

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

Цей день в історії:

  • 1071 - війська турків-сельджуків здобувають перемогу над візантійцями в битві при Манцикерте: в полон потрапив візантійський імператор Роман IV Діоген, ціною викупу стала поступка туркам ряду земель в Малій Азії.
  • 1346 - англійські війська короля Едуарда III наголову розгромили французів в битві біля Кресі в ході Столітньої війни (англійці вперше використали гармати, що і вирішило результат битви).
  • 1907 - знаменитий ілюзіоніст Гаррі Гудіні виконав неймовірний фокус: будучи закутим в ланцюги і кинутий у воду примудрився спливти на поверхню через 57 секунд.
  • 1914 - у ході Першої світової війни війська Російської імперії зазнали від німців жорстокої поразки в битві при Танненберзі (командувач російської армії генерал Олександр Самсонов застрелився).
  • 1918 - більшовики провели націоналізацію театрів в Росії.
  • 1978 - венеціанський кардинал Альбіно Лючані обраний Папою римським (тобто главою Римсько-Католицької церкви в усьому світі): вважав, що суперечність між словами і справами католиків породжує атеїзм, зневажливо ставився до дипломатичних інтриг, зарахований до лику святих.
  • 1991 - керуючий справами ЦК КПРС Микола Кручина викинувся з балкона своєї квартири (багато дослідників вважають це замовним убивством у зв'язку зі зникненням "золота партії").
  • 1999 - знаменитий американський спринтер Майкл Джонсон встановив новий світовий рекорд з бігу на 400 метрів (результат склав приголомшливі 43.18 секунди).
  • 2008 - розчленування Грузії: в результаті участі Росії в грузино-осетинському конфлікті Президент Росії Д. А. Медведєв підписав указ про визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії (небагато країн наслідували приклад росіян: Республіка Нікарагуа, Боліваріанська Республіка Венесуела і Республіка Науру).
  • 2009 - відкрився експортний газопровід з Росії до Південної Осетії "Дзуарікау - Цхінвал" (є самим високогірним у світі). 

Церковні православні свята, пости, дні пам’яті святих:  Православна церква вшановує Перенесення мощей преподобного Максима Сповiдника. Вiддання свята Преображення Господнього. Успінський піст або Спасівка (триває до 27 серпня включно). 

Православні християни моляться до Ікони Божої Матері «Пом'якшення злих сердець». Це один з небагатьох образів, де Богородиця зображена сама, без Ісуса Христа чи святих, із сімома стрілами чи мечами у серці. Її називають також «Семистрільна», а в храмі перед нею належить поставити не менше семи свічок.

Віруючі звертаються до Діви Марії з молитвами про пом’якшення сердець тих, хто йде до нас зі злом чи заздрісними помислами, про захист від ворогів та недоброзичливців, а також щоб усередині роду не було ворожнечі.

Погода: Сьогодні очікується +19..+25 °C, переважно без опадів, слабкий вітер. Завтра: +15..+18 °C, переважно без опадів, туман, слабкий вітер.

Народний прогноз погоди: 26 серпня вшановується пам'ять святителя Тихона, Задонського чудотворця. Наші пращури у цей день прибирали у сараях і погребах, щоб до зимових сховищ не пристала осіння гниль. Спостерігали у цей день за горобиною: якщо цвітіння горобини пізнє, можна очікувати довгої і теплої осені.

У ваших рідних, друзів або колег свято (день народження, весілля, народження дітей, річниця подружнього життя і т.д.)? І так хочеться привітати їх по-особливому? Тоді пишіть до редакції Район.Рожище на адресу [email protected] або надсилайте повідомлення на Facebook і замовляйте вітання!

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024