Краєзнавець Микола Вавренчук презентував свої книги в Рудці-Козинській

22 Серпня 2018, 15:00
4356

У рамках вшанування пам'яті учасників національно-визвольної боротьби в Рудці-Козинській, відбулася презентація книг Миколи Вавренчука – «Вірні присязі» та «Нариси визвольної боротьби. Волинь».

Захід був підготовлений за сприянням директорки Будинку культури Марії Сладковської та завідувачки бібліотеки Галини Фенюк

З вступним словом перед присутніми виступила депутатка Рудко-Козинської сільської ради Людмила Мосійчук та представила гостя, зазначивши, що краєзнавець провів величезну роботу зі збору інформації про учасників національно-визвольного руху на території Рожищенського району та Волині. 

Микола Вавренчук розповів, що книга «Вірні присязі» є біографічним довідником, де оприлюднено понад 1500 імен, прізвищ та псевдо учасників національно-визвольної боротьби у Рожищенському районі. Мета – показати, що повстанський рух був масовим, назвати поіменно його учасників й репресованих членів родин, надати коротку інформацію про участь тієї чи іншої особи у визвольній боротьбі. 

«Для книги використав не лише архіви, але й матеріали так званої живої історії, адже ще з кінці 1990-х років опитував свідків та учасників тих далеких подій, - зауважив краєзнавець. - Книжка структурована за населеними пунктами. Я не обмежився лише уродженцями Рожищенського району, навпаки включив у дослідження підпільників і з інших районів, але які діяли чи загинули у тому чи іншому селі».

По особливому тепло розповідав Микола Макарович про книгу «Нариси визвольної боротьби. Волинь».

«Основу в цій книзі становлять унікальні джерела – спогади учасника визвольного руху з с. Рудка-Козинська Рожищенського району Олексія Пархомчука на псевдо «Чумак», - зазначив автор. - Варто зауважити, що він написав їх протягом 1951 – 1966 років, продовжуючи перебувати в підпіллі. Згадані спогади випадково віднайшов у придбаному вулику Степан Самосик та передав мені для опрацювання. Будучи безпосереднім учасником визвольної боротьби 30-х – 50-х років ХХ століття на теренах Рожищенського району, «Чумак» описує її у яскравому, невимушеному та емоційно насиченому стилі». Читач мимоволі сам поринає у ті героїчні та трагічні часи».  

Варто зазначити, що окремою рубрикою Микола Вавренчук подає сенсаційні за тематикою нариси, написані на основі маловідомих матеріалів. Динамікою сюжету вони зацікавлять не лише науковців, а й пересічного читача.

Високо оцінив роботу Миколи Макаровича, редактор газети «Вісник+К» Євген Хотимчук. Схвальні відгуки лунали й від завідувачки бібліотеки Галини Фенюк, яка підкреслила, що книга «Вірні присязі» передається в селі з рук в руки.

Наприкінці зустрічі краєзнавець передав у читацький фонд бібліотеки ще один примірник книги, а для сільського музею спрезентував перший, вже історичний, екземпляр «Нариси визвольної боротьби. Волинь». 

По закінченні презентації учасники переглянули фільм «Залізна сотня». 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024