Інна Гайворонська вступилась за своїх підлеглих, яких критикували депутати райради

04 Серпня 2015, 20:34
1349

Депутати райради на сесійному засіданні звинуватили у бездіяльності начальників фінансового, освітнього і культурного управлінь РДА

Обранці громади звинуватили виконавчу владу у невмінні чи небажанні аналізувати ситуацію у галузях, які фінансуються з районного бюджету, прогнозувати ризики, які можуть виникнути наприкінці бюджетного року із виплатою заробітної плати бюджетникам. Голова Рожищенської РДА Інна Гайворонська стверджує, що про діру у бюджеті було відомо ще під час його прийняття на початку року. Про це не раз її попереджали її підлеглі.

З прийняттям нового Бюджетного кодексу 11 видів податків відійшли до місцевих бюджетів. Тобто був розрахунок, що сільські громади і місто отримають додатковий фінансовий ресурс, завдяки якому вдасться зберегти дитячі садочки і Будинки культури.

За підсумками перевиконання бюджету, місцеві ради отримали на 7 мільйонів 800 тисяч гривень надходжень більше, ніж торік.

На думку Гайворонської , голови сільрад не навчились розпоряджатись додатковим фінансовим ресурсом, звикли «проїдати» гроші. Це був перехідний рік, і якби фінансування не було спільним, а лягло лише б на районний бюджет, то багато сільських клубів перестало існувати ще на початку року. Адже основний податок, за рахунок якого формується районний бюджет це ПДФО (податок з доходів фізичних осіб).

Минулого року 75% цього податку залишалось в районі. З прийняттям нового Бюджетного кодексу стало 60%. Вже з вересня будуть прийняті болючі рішення районної влади щодо реорганізації діючих сільських закладів культури, зменшення штатних одиниць, скорочення ставок працюючих, бо район має обмежений фінансовий ресурс. Поліпшення фінансування очікується із перевиконанням бюджету за 9 місяців цього року. Оскільки рожищенський сирзавод – найбільше бюджетоутворююче підприємство – став активно працювати, то надходження від ПДФО повинні зрости, - прогнозує Інна Гайворонська.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024