«Руйнувати не будувати», або чи «відвоює» громада Квітневого свою ЗОШ?

31 Травня 2016, 08:35
4425

Давня дискусія про те, чи потрібно «оптимізувати» мережу загальноосвітніх шкіл, не вщухає – незважаючи на останні події, зміну влади й навіть війну на Сході країни. Для одних збереження шкіл, навіть малокомплектних, – це необхідна умова подальшого розвитку українського села. А для інших маленькі школи – це бюджетний тягар і чинник низької якості освіти.

Сьогодні закриття шкіл обґрунтовують освітньою реформою, необхідністю економії коштів та нібито низькою якістю освіти у малокомплектних школах. Щодо останнього, варто запитати будь-якого вчителя, коли йому краще донести відповідні знання до учнів, знайти до них індивідуальний підхід: якщо у класі шість учнів чи двадцять шість? Не секрет, що з сільських шкіл діти отримують високі бали при ЗНО, поступають у виші та успішно їх закінчують.

До нас звернулася читачка із Квітневого пані Оксана з проблемою, яка за її словами, є дуже важливою для громади: районна влада має намір зачинити школу в Квітневому.  Аргументують це тим, що в школі навчається на три дитини менше, ніж потрібно (зараз у школі 23 дитини). Але ж вже наступного навчального року буде на кілька школярів  більше!

Оксана М. розповідає, як ще її батьки разом із односельчанами неодноразово їздили до Києва, аби дали дозвіл відкрити школу. Громада брала активну участь у її будівництві, а тепер одним махом її хочуть зачинити. Школа хороша, добротна, їй лише 29 років. Чиновники тішать громаду тим, що возитимуть автобусом до Доросинь, а це за сім кілометрів. Бо в Щуринську ЗОШ не вистачає кілометражу (близько 3 км), тому щоб підвезти в цей навчальний заклад транспорт не дадуть. Найбільше це лякає мам першачків. Виходить, або відпускати дитину до Доросинь, або ж власним ходом добиратися до Щурина…

Прикро й те, що питання про реорганізацію і закриття навчальних закладів району, серед яких і ЗОШ І-ІІ ст. села Квітневого, розглядатимуть вже на позачерговій сесії районної ради, яка, нібито має відбутися в пʼятницю. Але чи встигнуть депутати вивчити ситуацію із школами! І чому не запитали громаду села чи вони згідні з такими змінами?

 

Подібним питанням займався Віталій Дацюк, кандидат юридичних наук. За його словами, як би не хотілося владі обійти таке важливе для громади питання поза їх спиною, це їм не вдасться. Хоча, відповідно до ч. 6 статті 11 Закону «Про загальну середню освіту» реорганізація і ліквідація загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням сесії місцевої ради, державної і приватної форм власності - за рішенням засновника (засновників). Як правило, сільські школи відносяться до відання районних рад. Тому рішення останніх і буде вирішальним. Але це аж ніяк не означає, що громада має мовчати, а її інтереси не мають бути враховані.

Перш за все, постановою Кабінету Міністрів від 03.11.2010 р. № 996 затверджено Порядок проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики. Цей порядок відповідно до п.5 постанови поширюється також на органи місцевого самоврядування, які згідно з положеннями пункту 3 Порядку мають проводити консультації з громадськістю з питань, що стосуються суспільно-економічного розвитку свого регіону, реалізації та захисту прав і свобод громадян, задоволення їх політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів. Крім того відповідно до п.12 Порядку обовʼязково мають проводитися консультації з громадськістю у формі публічного громадського обговорення та/або електронних консультацій з громадськістю щодо проектів нормативно-правових актів, які стосуються конституційних прав, свобод та обов’язків громадян.

Скорочення мережі загальноосвітніх закладів безперечно належить до питань соціально-економічного розвитку, а також реалізації прав і свобод громадян (насамперед у контексті забезпечення належного доступу до загальної середньої освіти, яка відповідно до статті 53 Конституції є обов’язковою, а, отже, держава та органи місцевого самоврядування не можуть створювати перешкоди у реалізації права на освіту). Таким чином, рішення про закриття школи не може прийматися без проведення відповідних консультацій з громадськістю та без врахування інтересів громади відповідного населеного пункту. Процедура проведення таких консультацій чітко регулюється згаданим Порядком і передбачає опублікування відповідного документу на сайті органу, що планує його видати. Відповідно до ч.3 статті 15 Закону «Про доступ до публічної інформації» проекти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття. При цьому строк проведення консультацій з громадськістю повинен становити не менше 15 днів.

Порушення порядку проведення консультацій з громадськістю та прийняття рішення про закриття школи без врахування інтересів громади відповідного населеного пункту може тягнути за собою кримінальну відповідальність для осіб, відповідальних за прийняття таких рішень. Наприклад, начальника відділу освіти, голови місцевої ради тощо.

Тож, шановні депутати районної ради, перш ніж прийняти доленосне для Квітневого рішення, добре подумайте! Поспіхом можна швидко зруйнувати те, що вибудовувалося роками. Почути один-одного – це вже крок до цивілізованого вирішення будь-якого питання.  

Коментарі
31 Травня 2016, 12:34
а чому п.Оксана не пише скільки дітей навчається у школі зараз, і скільки їх буде у 2016-2017н.р.
31 Травня 2016, 13:20
Ви дебіли. Демографічну ситуацію не можна спрогнозувати. Її докорінно змінив Ющенко, в ті роки більше почало зростати народження перед смертністю завдяки підвищенню рівня життя та допомоги при народжені. <br/>1.Закрили фапи<br/>2. Закрили школи.<br/>в майбутньому<br/>Бібліотеки, будинки культури, с/р,<br/><br/>Хто буде жити в такому селі. ЗАДУМАЙТЕСЬ НАД ЦИМ
31 Травня 2016, 13:32
Ой, Пєтя-Пєтя, не знаю кого то срати треба, якщо ти кафешку порівнюєш зі школою. Води своїх дітей відразу з садочка в &quot;Містечко&quot; і хай тобі Бог помагає!!!
31 Травня 2016, 14:04
Таке враження, що на цьому сайті тільки одні працівники райради сидять і коменти пишуть. Бо ж нормальним людям сайт подобається, а от тим кого він зачіпає за живе скулять і гавкають. Йди працювати, платнику податків!!!!
31 Травня 2016, 16:15
Закрити школу не проблема, а що робити з дітьми, працівниками та зрештою з приміщенням? В ЗОШ І - ІІ ст с. Квітневе, працюють дуже хороші педагоги. Вони віддають повністю себе дітям. Проце свідчать результати олімпіад, спортивних змагань та туризму. За закриття шкіл виступає багато директорів великих середніх шкіл, та виникає запитання для чого в м.Рожищі 4 середні школи, достатньо 2, навколо районного центру зосереджено ще 4 середніх школи(відстань від них до Рожищ 3-4 км). Це велико габаритні школи де частина приміщення не використовується. Тому я вважаю, що реорганізація шкіл повинна розпочатися з центру, не з окраїн. Ми знищили садочки тепер беремося за школи.
31 Травня 2016, 16:54
Реорганізація повинна розпочатися з відділу освіти,а не шкіл. В першу чергу потрібно мати керівника, який готовий подолати корупцію в районній освіті та взяти на себе відповідальність. Коли держава відмовилась фінансувати методкабінети в районі швидко знайшли майже мільйон на їх фінансування, ще б пак це ж світила районної освіти. А ціна питання сільських шкіл близько двох мільйонів, та кому потрібні діти, та сільські вчителі. Ніж вирішувати проблему, шукати кошти, куди простіше закрити та забути. Закриття шкіл проблеми районної освіти зовсім не вирішує, проблема освіти в самому відділі освіти, в площині корупції, хабарництва, відкатів. Прийдіть молодим спеціалістом чи влаштують вас на роботу, і що попросить за місце в Рожище. В районних керманичів постав вибір методисти чи діти? Що важливіше?
31 Травня 2016, 17:00
А чому не подали демографії по Луківській школі та й по Немиру та Іванчицях вона позитивна?
31 Травня 2016, 17:05
В 2015- 2016 році в школі с. Квітневе навчалося 26 дітей, на 2016-2017 рік має буде 23 дитини, з 2017 року по 2020 рік по 26 дітей. А Ви, Вася, хочете, щоб школу в с. Квітневе закрили? Чи проти закриття? Звичайно, якщо у Вас є діти і Ви знаєте, що то таке взимку шестирічній дитині добиратися за 7 км, то будете проти закриття.
31 Травня 2016, 17:19
Боляче читати і усвідомлювати, що школу в Квітневому хочуть закрити. Дякуючи своїм батькам, які багато разів їздили в Київ, добивалися, щоб в селі була восьмирічна школа, я мала можливість навчатися в рідному селі Квітневе. Великою радістю для всіх односельчан стало будівництво нової школи. І от тепер все повторюється знову.... Пропадає духовність. Не за це боролись українці на Майдані, не за це тепер гинуть молоді хлопці - цвіт нації, не за це. Прикро.
31 Травня 2016, 21:04
Так проблема непрємна і гостра. Та вирішувати її потрібно було ще 10 років тому. Але в нас чомусь так заведено що ми вмієм ганити, повчати всіх, хизуватись &quot;величчю&quot; власної думки іт.д. А може хтось дати гунтовну пропозицію в даній ситуації? Бла- бла- бла всі вміють. Як вийти з 8998гр.на одну дитину в рік, що виділяє держава забезпечивши якісну освіту . Школа повинна функціонувати у будь якому селі , місті де хоче ГРОМАДА. Однак громада має взяти на себе теж відповідальність за існування школи. ПРОПОНУЮ. Всі школи посадити на свій бютжет з розрахунку 8998 т.гр.на одну дитину в рік і господарюйте. В разі настачі коштів громада включається і допомагає. Та коли в Іванчицях тратиться на одну дитину 34000 тис.гр. а в іншій навіть менше ніж дає держава тоді пардон, іне потрібго ніяких високопарних слів.ТІЛЬКИ ПРОПОЗИЦІЇ КОНСТРУКТИВНІ для вирішення проблеми.
31 Травня 2016, 21:31
Коли пишеш з туалету вийди. Або в прокуратуру зайди ато фурору забагато
31 Травня 2016, 21:38
я проти закриття шкіл потім закриття клубів медпунктів прощай село навіки
31 Травня 2016, 21:38
Давайте повернимось до того , як було за Польші , будемо наймати хату, вчителя і підем в Європу. Так ви хочете?
31 Травня 2016, 21:43
Справедливості не було ніколи, одні жирують за рахунок інших. А громада з Квітневого нехай не здається, може щось і доб'ються, не можна сидіти склавши руки.
31 Травня 2016, 21:47
А як на вашу думку 10 років назад ви вирішили б дану проблему?
31 Травня 2016, 21:58
Все робиться для того, щоб знищити село. Спочатку знищили дитсадки, закриють школи, клуби, медпункти, старі люди вимруть, молодь не буде залишиться в селі при таких умовах, от і все, села нема, а землю собі заберуть олігархи.
31 Травня 2016, 22:51
Якщо це ваша ПРОПОЗИЦІЯ наймати хату то ви далекий від вирішення це і є бла-бла - бла. Мою пропозицію ви бачите то або заперечуйте або погодьтесь а крайнощі тут нідочого. А стояти осторонь і цикати неполучиться. Ми самі обрали капіталізм і жити як при соціалізмі ну ніяк. Коли ваша сім' я отримує 1000 гр. То жити на 2000 тис.можна або за рахунок когось або красти знов таки в когось. Хочем ми цього чи ні ми вже визначились з побудовою цього ладу.І буде з часом як в європі дітей довозитимуть і за 30 км , скоріше наших онуків атой правнуків тому й кажу що ми вже запізнились .
01 Червня 2016, 01:41
Ви правильно говоритите, що ми обрали капіталізм, а жити хочемо при соціалізму... Та коли закриття торкається вашої школи то чомусь Ви також за соціалізм, тільки ВИКРЕВЛЕНИЙ.
01 Червня 2016, 02:00
Наприклад??? І не бла - бла- бла.а аргумент.Якщо він у вас є.
01 Червня 2016, 02:16
І взагалі ви маєте свою думку чи прлпозицію стосовно цієї проблеми вашої школи. Чиц це тільки махання руками?
01 Червня 2016, 02:40
Моя пропозиція закрити районний відділ освіти та реорганізувати ЗОШ І-ІІІст. навколо Рожищ та 2 в самому районному центрі...
01 Червня 2016, 10:25
ЦЕ НЕ ВАША ПРОПОЗИЦІЯ!!!!!!! А відділ тут взагалі нідочого. МОВА ВЕДЕТЬСЯ ЗА ШКОЛУ С. КВІТНЕВЕ.
01 Червня 2016, 19:53
Дійсно КРАСТИ або жити за рахунок когось! Того ми і бідні, що дурні, бо живемо за свій рахунок, того нічого й не маємо, та ще й дозволяємо в себе красти. Зараз крадуть вищі чини, а ми мовчки терпимо знущання, бо ж вони КАПІТАЛІСТИ і хочуть мати рабів, а рабам освіта ні до чого, того й закривають школи.
01 Червня 2016, 21:26
З вами погоджуюсь та ми відходимо від теми вирішення по школах їх реорганізацій. Чиновники з Києва не приїдуть її вирішувати.
01 Червня 2016, 23:03
Школи треба зберегти, ви людина розумна, знайдете кошти, а громада допоможе. На с/Р йде акциз, плата за землю,нерухом.майно,залучати инвестиции
02 Червня 2016, 10:15
Якщо ця пропозиція буде заявлена від голови с/р, громади питання зняте. Штурмуйте голову с/ р.
04 Червня 2016, 12:50
скажіть хто володіє ситуацією в освіті району .
04 Червня 2016, 12:54
Читаючи коментарі Я зрозумі що Ви будете лише спростовувати версії, і скидати свою роботу на когось (с/г). Кроще б пошукали свою совість, перестали красти та іншим заборонили. Тоді грошей вистачить щоб в с. Квітневе щей дитячий садок збудувати.
04 Червня 2016, 20:57
Що ви маєте на увазі під словом спростовувати і скидати свою роботу на когось????. На рахунок совісті ми всі не безгрішні. А красти взагалі не до мене. Язвичайний освітянин так само як і всі маю гоподарку і т.д. Але не хочу щоб малокомплектні школи топили всю освіту району використовчи в тричі більше коштіів. Та в ваших сдовах нема жодної пропозиції що і як змінити ситуацію ТРІСКОТНЯ.
05 Червня 2016, 02:32
Я скажу лише таку річ. Я сам навчався в цій прекрасній школі і знаю на власному досвіді що ця школа освіту точно не топить. Дайте конкретну відповідь на питання:<br/>Чому саме ви так зацікавлені в закритті цієї школи?<br/>Моя пропозиція:<br/>Нехай закриють Вашу школу, а діти їдуть в с. Квітневе здобувати освіту.
05 Червня 2016, 11:47
Ви не вникли в суть питання. А саме: Що таке освітянська субвенція. Скільки держава виділяє коштів на одну дитину . За рахунок чого виживають малокомплектні школи іт.д. Зверніться до Василя Івановича він пояснить. На рахунокшколи с . Квітневе знаю її тільки з найкращої сторони але менш тим і на жаль нема дітей . Найкащу про позицію висловив ваш колега аможе і ви ( ви не піписуєтесь) що школу на утримання візьме громада в особі сільської ради і питаннЯ зняте . Беріть в оборот с/ голову. Щодо закриття нашої школи теж прийде свій час.Хоча нам вистачає субвенції держави та щей віддаєм на малокомплектні . А потрібно булоб вкладати в сою і розвивати матеріальну тех.базу ремонти і інш. А якщо іреорганізують то до вас 25 км.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024