18 серпня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

18 Серпня 2018, 09:05
3284

Доброго ранку, читачі. Сьогодні субота, 18 серпня. 

Розпочинайте вже за чашечкою свіжозвареної кави планувати корисні справи цього дня.

Вдало розпланований час – найперший крок до успіху в усьому, що чекає сьогодні.

Пам’ятайте про гармонію з навколишнім світом, додавайте до ранкової кави позитиву і нехай усе задумане здійсниться!

День ангела святкують: Нонна, Вікентій, Дарія (Дарина), Євдоким, Євдокія, Максиміліан, Феоктист, Христина, Юхим.

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

Цей день в історії: 

  • 293 до н. е.. - заснований найдавніший римський храм на честь богині Венери.
  • 1201 - заснована столиця Латвії - місто Рига.
  • 1572 - Маргарита Валуа (знаменита "Королева Марго") і Генрих Наварський (лідер гугенотів наприкінці Релігійних воєн у Франції, автор знаменитого вислову "Париж вартий меси") одружилися, дана подія більше нагадувало політичний союз.
  • 1649 - український гетьман Богдан Хмельницький уклав з поляками Зборовський договір (фактично ця угода не дотримувалося, а протиборчі сторони почали готуватися до нової війни).
  • 1682 - Російська Імперія отримала нового імператора, ним став Петро I (відомий в історії Росії як імператор, який прорубав "вікно в Європу", провів безліч реформ, спрямованих на "європеїзацію" країни).
  • 1743 - Російська імперія продовжує експансію в Скандинавії: за договором з Швецією росіяни відхопили частину Фінляндії.
  • 1845 - імператор Микола I своїм указам заснував Російське географічне товариство (задекларована основна мета: "вивчення рідної землі та людей, що на її мешкають").
  • 1920 - розвиток демократії в США: конгрес ратифікує 19-у поправку до конституції США, цією поправкою вводилося виборче право для жінок.
  • 1958 - скандальний роман Володимира Набокова "Лоліта" вийшов в США.
  • 1991 - в рамках путчу ГКЧП Михайло Горбачов арештований під час відпочинку в Форосі (Крим).

Церковні православні свята, пости, дні пам’яті святих: Православна церква вшановує пам'ять праведної Нонни, матерi святителя Григорiя Богослова. Передсвято Преображення Господнього. Успінський піст або Спасівка (триває з 14 до 27 серпня включно).

Болгарська церква вшановує пам'ять Івана Рильського, найзнаменитішого ченця і подвижника, святого покровителя болгарського народу.

Погода: Сьогодні очікується +19..+26 °C, переважно без опадів, легкий вітер. Завтра: +21..+27 °C , переважно без опадів, легкий вітер.

Народний прогноз погоди: У цей день вшановується пам'ять святого Євстигнія. У минулі часи на Євстигнія їли сиру цибулю з хлібом, сіллю і квасом, від чого були здоровими. А у кімнатах розвішували зв'язки цибулі - щоб повітря очищалось. У давнину у цей день визначали погоду на грудень: "Який Євстигній - такий і грудень".

У ваших рідних, друзів або колег свято (день народження, весілля, народження дітей, річниця подружнього життя і т.д.)? І так хочеться привітати їх по-особливому? Тоді пишіть до редакції Район.Рожище на адресу [email protected] або надсилайте повідомлення на Facebook і замовляйте вітання!


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024