14 серпня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

14 Серпня 2018, 08:00
3019

Доброго ранку, читачі. Сьогодні вівторок, 14 серпня.  

Корисних вам справ та успішних рішень на початку нового дня. Не переймайтеся тим, що може обійтися і без вашої участі.

Додавайте гармонії до ранкового настрою, а також не бійтеся прикладати зусиль до реалізації власних мрій. Хороших знайомств та бажаних співрозмовників до кави!

День ангела святкують: Антон (Антонін), Гурій, Євсевій, Єлизар (Єлеазар), Киріак (Кирик), Леонтій, Максиміліан, Маркел, Олександр, Соломія, Тимофій, Федір.

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

Церковні православні свята, пости, дні пам’яті святих: Православна церква святкує Винесення Чесних Древ Животворчого Хреста Господнього. Свято Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородицi. Перший Спас. Вранці у храмах Рівного відбудуться святкові богослужіння, водосвятні молебні та освячення "маковійчиків" - традиційних букетів із трав та квітів.

У народі цей празник називають Медовий Спас, Маковія, Спас на воді, Спасівка. 

Віруючі вшановують пам'ять семи мучеників Маккавеєвих: Авима, Антонiна, Гурiя, Єлеазара, Євсевона, Алима i Маркела, матерi їхньої Соломонiї та учителя їхнього Єлеазара (166 рік до Р.Х.). 

14 серпня починається Успінський піст або “Спасівка” - наймолодший і найкоротший з чотирьох річних постів (триватиме до 27 серпня включно). Саме на 28-й серпневий день припадає святкування празника Успіння Пресвятої Богородиці, до якого православні готуються постом. Успінський піст знаний у нас також як “Успенський”, “Богородицький”, “Спасо-Богородичний” чи просто “Спасівка”. 

Цей день в історії: 

  • 1385 року було укладено Кревську унію, угоду між Польщею і Великим князівством Литовським.
  • 1775 рік – за наказом російської імператриці Катерини II зруйновано Запорізьку Січ. Частина запорожців вирушила за Дунай, де заснувала Задунайську Січ, частина – на Кубань.
  • 1936 року на Олімпійських іграх в Берліні вперше відбулися змагання з баскетболу. У фіналі збірна США перемогла команду Канади.
  • 1945-го імператор Хірохіто видав указ про беззастережну капітуляцію Японії.
  • 1983 року на першому чемпіонаті світу з легкої атлетики в Гелсінкі 19-річний український спортсмен Сергій Бубка став чемпіоном світу в стрибках з жердиною.

Погода: Сьогодні очікується +21..+31 °C , без опадів, слабкий вітер. Завтра: +22..+26 °C, переважно без опадів, слабкий вітер.

Народний прогноз погоди: 14 серпня відзначається свято Походження Хреста Господнього (Перший Спас). Наші пращури говорили, що у Спаса всього в запасі: і дощ, і вітер, і різна погода, тобто погоду у цей день передбачити було складно. Якщо все-таки у цей день буде дощ, то мало пожеж буває. З цього дня починаються проводи літа, може бути перший ранній нічний заморозок, початок холодних рос.

У ваших рідних, друзів або колег свято (день народження, весілля, народження дітей, річниця подружнього життя і т.д.)? І так хочеться привітати їх по-особливому? Тоді пишіть до редакції Район.Рожище на адресу [email protected] або надсилайте повідомлення на Facebook і замовляйте вітання!


 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024