11 серпня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

11 Серпня 2018, 08:20
4121

Доброго ранку, читачі. На календарі субота, 11 серпня.

Запросіть до себе на філіжанку кави хороший настрій і додайте до нього чогось солодкого і смачненького.

Нехай всі мрії, які поки що лише чекають втілення, почнуть збуватися з цієї ж хвилини.

Гармонійного вам ранку, позитивного погляду на життя, приємних співрозмовників, і загалом вдалого вихідного дня!  

День ангела святкують: Анатолій, Василіск, Веніамін, Євстафій, Калінік, Костянтин, Кузьма, Мамант, Михайло, Микола, Олександр, Олексій, Роман, Серафима, Феодосій, Феодотія.

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

Церковні православні свята, пости, дні пам’яті святих:  Православні християни згадують у молитвах Різдво святителя Миколи Чудотворця, єпископа Мир Лікійських. Церква вшановує пам'ять мученика Калиника; мучениці Серафими, дiви; мучениці Феодотiї i трьох дітей її; преподобномученика Михаїла.

Цей день в історії:

11 серпня 1894 року помер видатний польський поет, фотограф-художник Влодзімеж (Володимир) Вікентійович Висо́цький (на фото). Він народився в 1846 році в селі Романів, Рожищенського району. Освіту здобув у Києві, де жив і працював усе подальше життя. 

Висоцький — автор історичних поем «Ляшка» (1883) та «Оксана» (1891). Поема «Ляшка» відображає спільну боротьбу українців і поляків проти Кримського ханства. 1912 року поему перекладено українською мовою. У поемі «Оксана» відтворено події на Правобережній Україні під час Польського повстання 1863—1864 років. Висоцький видав збірки віршів «Всі за одного» (1882), «Нові діди» (1884), «Сатири й байки» (1894). У цих збірках він змалював побут польської шляхти в Україні, висміяв окремі сторони її життя. Висоцький добре знав твори Тараса Шевченка, був знайомий з Іваном Франком.

Творчість Висоцького цінували Іван Франко, Леся Українка, Еліза Ожешко. Так, у листі до Елізи Ожешко (Львів, 13 квітня 1886 року) Іван Франко писав: «Щиро дякую вам за присилку поеми В.Висоцького; деякі його вірші я знаю і ціню. Будучи у Києві, напевно зайду до нього». У листі мова йшла про поему «Ляшка», видану у Києві 1883 року. Висоцького поховали на новій польській ділянці Байкового кладовища в Києві, поховання збереглося.

Цей день в історії:

  • 843 - приймається угода про розподіл імперії Карла Великого між його трьома синами - дана подія входить в історію як Верденский договір.
  • 1921 - більшовики дали старт проведення нової економічної політики (НЕПу).
  • 1929 - Іран і Ірак підписали договір про дружбу (слід зазначити, що дружба між державами проіснувала недовго).
  • 1960 - утворилася Республіка Чад (одна з найбідніших держав на африканському континенті).
  • 1973 - на радянські екрани виходить серіал «Сімнадцять миттєвостей весни» (складається з 12 серій, режисер використав велику кількість військової документальної хроніки).
  • 1979 - привели у виконання смертний вирок «Тоньці-кулеметниці» (в роки Другої світової війни розстріляла понад 1500 осіб, використовувала для страти кулемет «Максим»).
  • 1993 - папа римський Іоанн Павло II відвідав Мехіко (столиця Мексики).
  • 1994 - кубинський беззмінний керівник Фідель Кастро скасував обмеження на виїзд з країни: в результаті буквально за місяць виїхало 20 тисяч осіб.
  • 2003 - для виконання миротворчої місії президент України Л. Кучма відправив контингент військ в Ірак (солдати зізнаються, що участь у таких місіях це один з не багатьох способів отримання адекватної зарплати в українській армії).
  • 2002 - румунський віщун ієромонах Арсеній на цей день передбачив Кінець світу. 

Погода: Сьогодні очікується +22..+28 °C, переважно без опадів, слабкий вітер. Завтра: +19..+24 °C, без опадів, слабкий вітер.

Народний прогноз погоди: 11 серпня відзначається день святого мученика Калинника. Слідкували у минулі часи за вівсом на Калинника: якщо спілий овес вдруге зазеленіє - осінь буде непогожою. У давнину існувало таке поняття як «мороки» - це похмурий туманний час, який був характерний для цього дня.

У ваших рідних, друзів або колег свято (день народження, весілля, народження дітей, річниця подружнього життя і т.д.)? І так хочеться привітати їх по-особливому? Тоді пишіть до редакції Район.Рожище на адресу [email protected] або надсилайте повідомлення на Facebook і замовляйте вітання!


 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024