Рожищанин помер після косіння борщівника, - ЗМІ

10 Серпня 2018, 15:00
10082

На території Рожищенського району найбільше небезпечних рослин – борщівника. 

Нещодавно у Рожищі помер чоловік. Переказують, що він косив борщівник й отримав сильні опіки. Районні медики відразу відправили його до обласних. Та, на жаль, врятувати життя не вдалося. Скільки вже говориться й пишеться про загрозу борщівника Сосновського, який щороку завойовує все більші території, а й досі ніхто не усвідомлює його реальної загрози. Тому й не приділяється належна увага знищенню цієї небезпечної рослини, - пише Вісник+К.

Корови давали гірке молоко

За часів Радянського Союзу комуністична влада запровадила вирощування борщівника Сосновського як ще однієї силосної культури. Про його високу кормову цінність публікували цілі хвалебні оди в різних виданнях.

Чиновники переконували, що кращої їжі для худоби годі й шукати. Але несподівано з’явився й інший бік медалі. Підвожчики, які розкидали силос з борщівника, почали скаржитися на рани на тілі. Отримані опіки довго не могли вилікувати. А доярки, які доїли корівок руками, помітили, що руки постійно червоні й печуть. Також жінки зауважили, що після соковитого корму із диво-рослини молоко має неприємний гіркуватий присмак.

Так виявилося, що мінусів від годування борщівником більше, ніж плюсів. Тому був даний наказ вилучити цю рослину із раціону худоби. Її перестали вирощувати, але в землі залишилося насіння, яке проростає навіть через десять років. Про борщівник просто забули, а він виліз й загрожує великою небезпекою.

Тільки вдумайтеся в цифри: одна рослина дає до 20 тисяч насінин! Вони розлітаються по околицях і окуповують все нові території. Найбільше борщівника в Рожищенському і Турійському районах. Навколо селища Торчин Луцького району цілі плантації цієї зарази.

Програма є, грошей нема

Хто ж має знищувати цей пекучий бур’ян? З цим запитанням звертаємося у Державну фітосанітарну інспекцію у Волинській області. Виконуюча обов’язки начальника Ірина Хайдихова зауважує, що не в їх компетенції займатися знищенням борщівника. Оскільки він не належить до карантинних рослин, тобто тих, які до нас завезені з інших територій і несуть загрозу сільськогосподарським посівам.

На думку Ірини Романівни, знищувати борщівник мають місцеві органи влади. Її слова підтвердили в управлінні екології та природних ресурсів Волинської облдержадміністрації. Зазначивши, що в області діє Регіональна екологічна програма «Екологія 2016-2020», де передбачено боротьбу з борщівником, от тільки коштів для цього нема. В облдержадміністрації роз’яснили, що райдержадміністрації отримують кошти з екологічного податку – от їх і можуть використовувати для заходів, які знищать небезпечний бур’ян.

Але чи роблять це чиновники на місцях? Ми надіслали інформаційні запити в Рожищенську та Турійську райдержадміністрації. У Рожищенській РДА повідомили, що отримали 36 859 гривень екологічного податку. Тут розроблена програма з виконання заходів щодо локалізації та ліквідації осередків борщівника Сосновського на території району на 2017-2020 роки, але не затверджена через відсутність коштів. Цікаво, на що ж ідуть гроші з цього екологічного податку? А в Турійській РДА за січень-червень надійшло 20057,14 гривень екологічного податку. Але для боротьби з борщівником кошти не виділялися.

Небезпечна рослина цвіте і буяє, а знищувати її ніхто й не береться…

Найчастіше обпікаються чоловіки

Медики вкотре застерігають, що борщівник дуже небезпечний! Як повідомили у Волинському обласному опіковому центрі з початку літа семеро людей, які постраждали від борщівника, перебували тут на лікуванні. На щастя, дітей серед них нема. Найчастіше з опіками потрапляють чоловіки, які косять борщівник, як звичайний бур’ян й ігнорують його загрозу. При потраплянні соку на тіло утворюється почервоніння.

Потім з’являються пухирі, різні за величиною. Вони наповнюються рідиною, печуть. Зазвичай опіки люди отримують удень, але проявляються вони лише надвечір. Видно набряки, підвищується температура тіла. Якщо людина звернулася вчасно і отримала адекватну терапію й не має запалення, то хворого за 5-6 днів виписують додому. Якщо уражені невеликі ділянки тіла, можна лікуватися амбулаторно. 

Загалом на Волині вже понад 130 гектарів завоював борщівник. Якщо й далі з ним ніхто не боротиметься, то скоро ця отруйна рослина оселиться на наших дворах.

Руслана СУЛІК, Волинська область

Передрук заборонено!

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024