Ужова: бізнесмен порівняв відомого поета з Висоцьким

07 Серпня 2018, 14:00
Ігор Павлюк 3158
Ігор Павлюк

Такі паралелі щодо поета Ігоря Павлюка провів бізнесмен Володимир Вдовенко.

Про це йдеться у його дописі у Facebook.

«Приїхали друзі з Америки і Англії, наші українці, котрі вже по 25 років проживають за кордоном. Вирішив їх познайомити поближче з творчістю та поезією, нашого земляка Ігоря Павлюка, котрий вже доволі тривало та успішно репрезентує Україну в системі суспільно-політичних координат шляхом культурологічного підходу.

Його твори є перекладені на англійську, французьку, японську та інші мови, але звідки знати нашим простим емігрантам волинського письменника, поета, науковця подумав собі я.

Але, як вияснилося знають, був приємно вражений.

Послухали декілька віршів на українській і англійській мовах у виконанні автора Ігоря Павлюка та англійською Стіва Комарницького в йогож перекладі «Морська Елегія», «Осіння Елегія» та вірш « Вертатись пізно...» у виконанні народного артиста України Святослава Максимчука.

І ось, ловлю себе на думці, що чим більше раз слухаю його вірші, тим кожен раз глибше з точки зору філософії занурююсь у його світ. В молодості такі відчуття мені часто приходили від творчості В.Висоцького. З цього приводу вирішив написати невеличкий коментар, на ваш розсуд, творчих людей.

Коментар на вірші І.Павлюка «Морська Елегія» та інші цього жанру.

Елегія – один із найдавніших і найпопулярніших жанрів лірики, що має не лише самобутньо багату історію, але й представлена в усіх літературах світу.

Якщо брати до уваги всю поезію І. Павлюка, то елегію, як жанр у його виконанні потрібно розглядати під призмою різних тіней, котрий формувався у автора на протязі його життя під впливом його переживань і страждань. Сприйняття та зміною світогляду, як під впливом життєвих ситуацій, так і під впливом дослідження літератури цього жанру від античних часів до сьогодення з усіма просторовими змінами , різних філософських трактатів, Біблії та багато іншої різносторонньої літератури…

Сам по собі вірш хоч і коротенький , але автор віднайшов можливість передати в ньому всю свою філософію помислів свого прожитого.

Його слова, епітети , порівняння і передача змісту просто вражають глибиною пережитого та мільйони разів передуманного, автор настільки глибоко занурюється у вічне, буття та пізнання, і вічною проблематикою, як змінити світ на краще, що буквально, ходить по лезу між нормою та божевільністью.

Його геніальність, мав-би визнати і відзначити світ, іще при його житті , а не після, як це часто буває...???!!!

Хоча в світі Ігоря Павлюка вже і так визнали...!!!

Володимир Вдовенко — творча людина, член Національної спілки журналістів України, президент Волинської шахової федерації, бізнесмен, фаховий юрист, меценат, громадський діяч».

Нагадаємо, відомий поет Ігор Павлюк зростав і виховувався у селі Ужова Рожищенського району.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024