День вишиванки в Рожищенському районі

20 Травня 2016, 15:00
4007

Саме за допомогою цього національного одягу в українців вирішили об’єднати. Не так давно - 19 травня стали святкувати День вишиванки. Таке незвичайне свято прижилося, бо саме воно покликано зберегти народні традиції носіння такого одягу.

Цього дня в державних та не державних установах працівникам рекомендували прийти у вишиванках. Більшість людей рекомендацію не проігнорували та з’явилися на робочі місця в барвистих сорочках. Від вишиванок майоріло в очах, чорно-білі, картаті, вишити яскравими кольорами, з бісером…

Дорослі тішилися, влаштовували святкові фотосесії.

У вишиванках прийшли на роботу у повному складі працівники Рожищенської райдержадміністрації. Що таке вишиванка для кожного з нас Район.Рожище вирішив з’ясувати.

Перший заступник голови Рожищенської РДА Ігор Шкільний має у своїй колекції аж п’ять вишиванок, і кожна з них особлива.

«Я десь прочитав, що вишиванка – це генетичний код українця, і з цією думкою цілковито погоджуюсь. Взагалі, для мене вишиванка – це пам’ять про родину та Україну. Я досі зберігаю, ту першу сорочку, яку вишила бабуся і мені подарувала. Одягаю вишиванку часто: і на свята, і на події, а часто і на роботу, особливо влітку», - розповів Ігор Шкільний.

Перший заступник голови Рожищенської РДА (зправа)
Перший заступник голови Рожищенської РДА (зправа)

Голова Рожищенської РДА Інна Гайворонська
Голова Рожищенської РДА Інна Гайворонська


Колектив Рожищенської РДА
Колектив Рожищенської РДА


Однак вишиванку ще треба вміти носити, а головне знати, що символізує кожен візерунок, і до якого регіону він належить. Як правильно носити вишиванку вчили змалку в Копачівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів. Тут для дітей та дорослих підготували літературно-музичну годину, ще й варениками почастували.

Для маленьких – це лише нарядний одяг. Для дорослих – вишиванка символ.


3


1

1

1

2

2

 

Ірина, 28 років демонструє сьогодні вишиту бісером сукню, каже одягати доводиться не часто, але при нагоді таким нарядом не нехтує.

2
Ірина, 28 років (зліва)
Ірина, 28 років (зліва)

«Одягаю лише на День Незалежності, День Конституції, та День вишиванки. Але на особисті свята, такі як День народження теж одягала б, аби річ подобалася, не люблю яскравих кольорів. Для мене вишиванка – частинка України, щось близьке і рідне», - розповідає Ірина.

З нею погоджується Ольга 58 років. Тут вишиванку шанують, каже одягати доводиться часто, бо річ і гарна, і практична.

«Вишиванка – це любов до України. Свою одягаю часто, не лише на державні свята, навіть коли іду в гості. Колекції великої не маю, але вважаю що цей одяг має бути у кожній родині. Всі мої діти та онуки мають вишиванки».

Яскрава вишита сорочка бісером дісталася 39 річній Тетяні від бабусі в подарунок. Каже носить з задоволенням, бо такий одяг зараз дуже актуальний.

«У мене лише одна вишиванка, дві доньки та чоловік теж мають такий одяг. Це є наше, українське, до того ж нині стало дуже модним. Я сама працюю бібліотеці, тож одягати доводиться дуже часто і не лише на свята. Ця вишита бісером – свого роду данина моді», - усміхається жінка.

Тетяна та Ольга
Тетяна та Ольга

 

Педагоги – приклад для наслідування, тож в такий день не могли проігнорувати вишиванку.

2

2

2
Іван Космін директор Копачівської ЗОШ І-ІІІ ступенів
Іван Космін директор Копачівської ЗОШ І-ІІІ ступенів

 

Вчитель молодших класів Світлана Левчук якраз і стала ініціатором пізнавальної літературно-музичної години, каже про вишиванку мають знати усе не лише діти, а й дорослі. Були часи – коли вишита сорочка була лише як елемент національного одягу, і то лише на сцені.

2

 

«Цей захід ми провели для того щоб люди ще більше полюбили вишиванку, усвідомили всю її суть, берегли традиції, рідну землю і рідну мову. Вишиванка – це моє життя, я і сама люблю вишивати, одягаю такий одяг і на свята, і навіть просто так, нещодавно одягла таку сорочку на звичайну екскурсію. У колекції маю п’ять різнопланових блузок, шоста – в замовленні, має бути вишита бісером», - усміхається вчителька.

2
Світлана Левчук, вчитель молодших класів Копачівської ЗОШ І-ІІІ ступенів
Світлана Левчук, вчитель молодших класів Копачівської ЗОШ І-ІІІ ступенів

 

Старшокласники теж радо одягнули вишиванки, бо українець – звучить гордо, а вишиванка – модно.

2

 

«Вишиванка – символ України, наш національний і дуже актуальний одяг. Одягав на всі свята і буду одягати», - каже 10-класник Роман.

З ним солідарна і 8-класниця Вікторія.

1

 

«Саме вишиванка показує людину, в деякій мірі – це ознака патріотизму, але не завжди і не у всіх. Мені часто доводиться її одягати, і навіть поєднувати. Взагалі, вишиванка, то такий одяг що поєднується з будь чим: зі звичайною спідницею можна носити, в навіть до джинсів одягти», - посміхається Вікторія.

2

 

В Район.Рожище теж долучилися до святкування Дня вишиванки, на роботу – як на свято, у вишитій сорочці.

2
Тетяна Урбан, кореспондент Район. Рожище
Тетяна Урбан, кореспондент Район. Рожище

 

 

Коментарі
20 Травня 2016, 18:34
Музичко А. і Поторась В. "красави" !!!!! ))) Справжні козаки !!! А Василь Валентинович то немає з ким і порівняти !!! МОЛОДЦА !!!
22 Травня 2016, 00:52
да,козаки!красави! за 2000 грн.штани в кабінетах протирають.зате в вишиванках!
22 Травня 2016, 17:26
Інна просто super
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024