Що потрібно знати, якщо збираєшся в подорож на авто?

21 Травня 2016, 10:15
1354

Дане питання регулюється двома головними нормативними актами: Конвенцією про дорожній рух і Постановою Кабінету міністрів України №1388 від 07 вересня 1998 року.

При поїздці за кордон у водія повинне бути свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, в якому прописана особиста інформація продубльована латиною.

У разі відсутності права власності на транспортні засоби оформлення документів для поїздок за кордон здійснюється на підставі заяви власника транспортного засобу або документів, що підтверджують право користування і (або) розпорядження транспортними засобами. Особам, що здійснюють поїздку за кордон, на період поїздки за їх бажанням видаються свідоцтва про реєстрацію на їх ім'я. Свідоцтво про реєстрацію, видане на ім'я власника транспортного засобу, і документи, які підтверджують право користування і (або) розпорядження транспортними засобами, зберігаються у відповідних сервісних центрах МВС. Видане на період поїздки за кордон свідоцтво про реєстрацію підлягає поверненню відповідному ТСЦ не пізніше ніж протягом 10 днів після повернення з-за кордону.

Необхідно знати, що в разі знаходження автомобіля під тимчасовою забороною зняття з обліку, до поїздок в інші країни він не допускається.

На кожному автомобілі має бути присутній розпізнавальний знак тієї країни, в якій він зареєстрований (для українських авто — білий овал з чорною окантовкою і написом «UА»).

Обов`язково також перед виїздом за кордон потурбуватися про укладення договору обов’язкового страхування.

Варто  пам`ятати, що виїжджаючи за кордон, громадянин повинен мати національне посвідчення водія, заздалегідь пересвідчившись у тому, чи визнає обрана Вами для поїздки країна українське посвідчення водія. Повідомляємо, що всі країни віденської конвенції, в яку входять більшість країн Європи, зобов’язані визнавати національні водійські посвідчення (крім посвідчень водія зразка СРСР). З посвідченнями водія останнього покоління за кордоном фактично ніяких проблем не виникає, а от з ламінованими, які видавалися до 2011 року, на практиці виникають курйози, пов’язані з відсутністю графи «дійсні до».

Відтак ви можете здійснити обмін посвідчення водія у кожному з територіальних сервісних центрів за наявності незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування:

  • паспорта громадянина України;
  • копії довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • посвідчення водія;
  • медичної довідки встановленого зразка.

Інформує прес-служба Регіонального сервісного центру МВС у Волинській області

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024