Рожище приймало гостей із Сполучених Штатів Америки

26 Липня 2018, 15:41
До Рожищ завітала делегація з США та Маневич на чолі з Joel Susel – сином єврея, котрому дивом вдалося врятуватися під час Другої світової війни 4092
До Рожищ завітала делегація з США та Маневич на чолі з Joel Susel – сином єврея, котрому дивом вдалося врятуватися під час Другої світової війни

У вівторок в рамках проекту міжнародної організації «Українсько-єврейська зустріч» до Рожищ завітала делегація з США та Маневич на чолі з Joel Susel – сином єврея, котрому дивом вдалося врятуватися під час Другої світової війни.

Про це інформує на своїй сторінці у Facebook Рожищенський історико-краєзнавчий музей.

Під час розмови з директором музею Наталією Патійчук, Джоел відзначив, що має родинні зв’язки по маминій лінії у Рожищах. Окрім того, обговорили важливість дослідження історії єврейської громади, що проживала у місті.

Директор музею зазначила, що важливим джерелом інформації виступає єврейське кладовище, адже на плитах вказана інформація про тих людей, які проживали і працювали не тільки в місті, але й в навколишніх селах. Проте складністю є те, що написи здійснено на івриті. Джоел люб’язно погодився перекласти написи на англійську мову та передати їх музею, оскільки тепер має фото кожної із плит.





Також було обумовлено шляхи співпраці щодо обміну результатами досліджень серед населення нашого району та матеріалів про Рожище, які зберігаються у Торонто (США) та Тель-Авіві (Ізраїль).

Під час свого візиту Джоел подарував музею плакат-стенд «Як євреї жили перед Голокостом. Рожище», а також довідник «Наші історії неповні одна без одної», в якому йдеться про багатонаціональну ініціативу задля солідарності й взаєморозуміння між українцями і євреями.

Директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич розповів, що таким чином вони намагаються забезпечити музейні заклади Волині експозиційними матеріалами про спільну єврейсько-українську історію, адже у багатьох із них такі матеріали відсутні.

Варто відзначити, що ці плакати-стенди були виготовлені в рамках міжнародного проекту «Моя земля – земля моїх батьків», автором якого є Джоел.

Нагадаємо, рожищан та гостей краю запрошують у Вишеньки на святкування Дня села.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39