Пасічники повинні реєструвати свої пасіки у селищній раді

22 Липня 2018, 11:00
1884

Проводяться заходи щодо виключення випадків отруєнь бджіл під час обробітку сільськогосподарських культур пестицидами.

Про це повідомляється на сайті Луківської громади.

Відповідно до вимог чинного законодавства пасічники повинні реєструвати свої пасіки у селищній раді за місцем розташування пасіки, а у випадку перевезення пасіки на медозбір та запилення до іншого місця – у відповідній сільській/міській раді, на території якої на період кочівлі буде розташована пасіка.

З метою реєстрації пасіки пасічник зобов’язаний надати заяву про реєстрацію у письмовому вигляді.

Наявність переліку пасік, складеного в результаті їх реєстрації, дасть можливість власникам сільськогосподарських підприємств мати доступ до інформації про кількість пасік, що знаходяться в зоні дії пестицидів та вчасно повідомляти пасічників про обробіток полів хімічними засобами захисту рослин, а пасічникам – застосувати заходи по перевезенню бджіл до інших районів або захисту бджіл на місці.

Дані заходи не лише позбавлять сторони судових тяжб, а і збережуть бджіл та підвищать врожаї.

Порядок проведення заходів щодо зменшення випадків отруєння бджіл під час проведення обробітків с/угідь пестицидами.

Керівники сільгосппідприємств та пасічники повинні дотримуватися правил та положень встановлених Законодавством України та вживати заходів викладених нижче.

Необхідні заходи:

1. Отримати ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку, для чого необхідно у ветлабораторію здати зразки бджіл на аналізи для виключення наявності захворювань.

2. Поставити пасіку на облік у селищній раді за місцем постійного розташування пасіки, а у випадку кочівлі – у сільській раді, на територію якої прибули на кочівлю (Наказ Міністерства аграрної політики України від 20 вересня 2000р. № 184/82 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 жовтня 2000 р за № 737/4958, п. 7).

3. Отримати ветеринарне свідоцтво за формою №1 на перевезення бджолосімей на медозбір та запилення сільськогосподарських культур за межі області.

4. При отриманні повідомлення від організації про проведення обробітку сільськогосподарських культур пасічник повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів.

5. За три дні до проведення обробітку керівник сповіщає пасічників (населення) цієї місцевості (радіо, преса, подвірні обходи, сільські ради) про місце, терміни і час проведення обробітку, встановлює спеціальні попереджувальні знаки безпеки з указаною датою обробітку с/г угідь.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024