У Рожищі розпочали відзначати Дні пам'яті

06 Травня 2016, 22:18
1673

Сьогодні, 5 травня об 11-й годині ранку на центральній вулиці райценту стартувала традиційна легкоатлетична естафета присвячена Дню памяті. Участь у спортивному заході взяло кілька десятків школярів і студентів.

«Щороку 8 травня з нагоди відзначення Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні проходить легкоатлетична естафета, яка об’єднує у спортивній боротьбі найсильніші легкоатлетичні команди. Проведення легкоатлетичної естафети у нашому місті є багаторічною традицією. Цього року в естафеті взяли участь учні із загальноосвітніх шкіл нашого міста та студенти Рожищенського коледжу Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Гжицького.

Учасників легкоатлетичного пробігу привітали заступник голови райдержадміністрації Інна Сергійчук, головний спеціаліст відділу освіти та молоді райдержадміністрації Світлана Перепенко та директор Рожищенської дитячо-юнацької спортивної школи Сергій Приходько. Вони побажали їм міцного здоров’я, енергії, бадьорості і перемог», - повідомляє на своїй веб-сторінці Рожищенська РДА.

А ось до Районної бібліотеки для дорослих завітали цього дня голова громадської організації «Захист дітей війни» Віра Патерус та голова Волинського відділення української спілки в’язнів-жертв нацизму Маргарита Парфенюк, - повідомляє Рожищенська міськрада. Жінки розповідали читачам-семикласникам про воєнне лихоліття, про те, що довелося пережити у 40-х роках минулого століття особисто їм - малим дітям. 

На фото Ірини Зенц - семикласники ЗОШ №1 з Вірою Патерус та Маргаритою Парфенюк
На фото Ірини Зенц - семикласники ЗОШ №1 з Вірою Патерус та Маргаритою Парфенюк

На долю Маргарити Парфенюк випало чимало випробувань. Вона народилася в самому пеклі – концентраційному таборі в Німеччині. Була серед тих, хто відразу після народження потрапив до спеціального бараку, де новонароджені були об'єктами для дослідів, на них випробовували медикаменти, а дитячу кров переливали для поранених офіцерів… Мало хто вижив… Але Маргарита Парфенюк була врятована німкенею в якої працювала її мама. Мала великі проблеми із здоров’ям. Та найбільше їй сьогодні болить те, що так званий «старший брат» знову ллє кров на її рідній землі. Знову! Бо після повернення з концтаборів, так звані «родичі» ще довго переслідували знедолених українців-остарбайтерів, вішаючи на них тавро зрадників. І сьогодні, жінка щиро просила школярів любити свою країну, шанувати Батьківщину та берегти на землі мир. 
«…На всі часи, на всі покоління запам’ятається нам ця війна. Я хочу, щоб ніколи не стерлась пам'ять не тільки про тих, хто воював на фронті, але й про дітей народжених під час війни. Тих, хто пережив воєнне лихоліття, зазнав холод і голод. Діти війни – це ті, хто не знав дитинства. Ми рано стали дорослими. Ще до того, як піти в школу, невтомно трудилися. Моє покоління з тих, хто підкорював цілину, будували шахти та заводи, створювали матеріальну базу економіки держави. Ми знаємо, що таке п’ятирічний план, який треба було виконати за три роки…», - розповідала про своє обпалене війною дитинство Віра Патерус.

Нагадаємо, з нагоди Днів памяті і примирення заплановано ряд заходів, відвідати які не завадить мешканцям Рожища і району.

Коментарі
07 Травня 2016, 01:55
Інна Сергійчук заступник??? Світ остаточно зійшов з рейок...
07 Травня 2016, 12:44
Учні та студенти бігають досі? Невже перемогла дружба?
08 Травня 2016, 00:43
Ну да, це ж "очєрєдна" була в Савчука))))
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024