У Рожищенській райлікарні назрів бунт

04 Травня 2016, 23:40

У Рожищенській центральній районній лікарні назрів справжній бунт – медикам боргують зарплату.

На сьогоднішній день з ними розрахувалися лише на 60%, до того ж перестали виплачувати індексацію. Виплачена перед Великоднем сміхотворна сума зарплати медпрацівників не влаштувала, тож після свята вони вдалися до кардинальних мір: зібрали збори трудового колективу та запросили на них представників районної та обласної рад.

Пристрасті вирували не на жарт. Медикам справді наболіло, бо у кожного - сім’ї, а держава не поспішає віддати зароблене. Чому раптом виникли такі перебої з оплатою праці? Саме з таким питанням вони звернулися до представників влади.

«Лікарня - це чия власність? Комунальна! Тоді ви, влада, - батьки, а ми, лікарня, – дитина. Ви повинні дбати про свою дитину, ви знали про недофінансування, ви це бачили, то чому не подбали, про нас, вашу дитину? Якщо за дитину не дбають, то батьків позбавляють батьківських прав», - аргументував свої вимоги Володимир Семенюк, лікар акушер-гінеколог.

Чимало звинувачень та нарікань посипалося і на районну владу.

«Ви самі отримуєте зарплату скільки? Тисяч сім? Ми вас обирали, ви нам обіцяли, то де наші гроші? Чому нічого не робите? – емоційно вимагав пояснень Юрій Басалик, лікар-хірург.

Втім, і владцям було чим апелювати, як виявляється, у обов’язки органу місцевого самоврядування, а саме районної ради входить лише розподіл уже наданої на район субвенції з держбюджету, однак визначають її розмір саме в столиці.

«Субвенції для освіти і медицини приходять до нас з державного бюджету. Ми не можемо на це впливати, бо кому і скільки, визначають в міністерствах», - досить емоційно намагався донести до присутніх Андрій Музика, голова райради.

Голова РДА Інна Гайворонська пояснила присутнім медпрацівникам, чому такі перебої з виплатою зарплати.

«У цьому році медицина в районі недоотримала фінансування у розмірі 2,5 мільйона гривень. А освіта – 10 мільйонів. Тому школи ми будемо скорочувати. Так само мали б дати рекомендації на скорочення аж на 25% і вашому керівнику, але ми цього не зробили», - прокоментувала Інна Гайворонська, голова Рожищенської РДА.

Дивно розпорядилася київська влада та дуже хитро-мудро розподілила обов’язки. З цього виходить, що районна влада на суму субвенцій з держбюджету вплинути не може, однак має право роздавати рекомендації, кого і коли скорочувати.

У Волинській облдержадміністрації пообіцяли допомогти у вирішенні питання, втім, не факт, що це дасть позитивний результат.

«Ми взяли це на контроль. Лист від медперсоналу лікарні буде направлений в Міністерство. Ми переглянемо кошторис, спробуємо перекрити брак коштів за травень. Але це все проблему не вирішить, а лише її відсуне, бо виходить, що ми забираємо ці кошти з іншого місяця. Має бути якесь рішення на місцевому рівні, — розповіла Жанна Черінкова, завідувач сектору планово-економічної роботи управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації. -  У липні завжди переглядають бюджет, то, може, ще будуть надані дотації. В кінці року також минулого року сплачували дотації. Але як буде цього року, не знаємо. На місцевому рівні теж мають бути проведені якісь заходи. Є прикінцеві положення Закону України «Про держбюджет», де вказано не лише скорочення штату, приміром, працівники можуть піти у відпустку за власний рахунок, щоб відбулася якась економія коштів, це теж вирішення питання. Тобто не скорочувати, але вирішити ось таким чином.

Чому недофінансована медицина в цьому році? Сказати важко. Можливо, це пов’язано з тим, що розрахували фінансовий ресурс з урахуванням скорочення ліжкомісць на 10 тисяч населення».

Медпрацівники в залі закипіли від люті, «попросили» з залу владців і оголосили страйк.

«Ми оголошуємо страйк! На роботу ходимо, приймаємо лише ургентних хворих, прийом не ведемо! Будемо добиватися свого!», - закликав колег до бойкоту лікар-хірург Юрій Басалик.

Окрім колективу, підтримав цю пропозицію і Андрій Музика, втім, наголосив, що це його особиста думка: «Я справді вас розумію і підтримую, я б на вашому місці теж страйкував. Але я ще не вся районна рада».

Після цього лікарі взялися до створення страйкового комітету та висунення вимог до влади. Сперечалися довго. І для початку підготували звернення в райраду з чітко сформульованими вимогами, яке вимагають донести в Міністерство охорони здоров’я та Міністерство фінансів.

Якщо ж влада до вимог не прислухається та не зреагує, медики запевнили: страйк таки буде!»